EU-land tvingas betala Ryssland

2024 04 29

Österrike tvingas betala stora summor till Ryssland fram till 2040.

Landet fortsätter att importera enorma mängder rysk gas.

Under vintern uppgick gasleveranserna från Ryssland till 98 procent av Österrikes totala import. En rekordhög nivå, rapporterar Yle.

Landets energiminister Leonore Gewessler ser allvarligt på uppgifterna.

– Om människor måste vara rädda för att inte kunna värma upp sina hem och om industrin oroar sig över om man kan fortsätta produktionen, då är vi i ett beroendeförhållande som en suverän stat inte kan acceptera, säger hon enligt kanalen.

Tvingas betala Ryssland

En av huvudorsakerna till den massiva gasimporten är ett avtal mellan det delvis statligt ägda österrikiska energibolaget OMW och Ryssland.

Avtalet undertecknades 2018 och slår fast att OMW måste betala för gasen fram till 2040, oavsett om man tar emot den eller inte.

Avtalet går stick i stäv med EU:s målsättningar. Unionen vill fasa ut all import av ryska fossila bränslen till år 2027.

En målsättning som kan bli svår att förhålla sig till för Österrike – 22 procent av landets bostäder värms upp med rysk gas.

Regeringen vill sätta stopp

Energiminister Leonore Gewessler har gått fram med planer som skulle tvinga  inhemska energiföretag att långsamt fasa ut rysk gas. Hon vill även bryta avtalet mellan OMW och Ryssland.

Det är dock lättare sagt än gjort.

– Att avsluta det långvariga avtalet skulle sannolikt resultera i en uppsägningsavgift på över en miljard euro, säger den österrikiske advokaten Florian Stangl till Politico.

– Den enda möjligheten att undkomma detta skulle vara att anta en lag som förbjuder rysk gasimport eller avslutar det specifika kontraktet. Det skulle dock sannolikt leda till att Gazprom (statligt ryskt gasföretag) inleder ett skiljeförfarande mot OMV, tillägger advokaten.

Text: Redaktionen


EKONOMI: Ryssland ändrar sig – öppnar upp för väst

2025 04 11

Ryssland tar ett steg för att bjuda in utländska investerare igen.

Ryssland förbjöd i samband med starten på invasionen av Ukraina utländska företag att ta ut sina tillgångar ur landet och krävde att de skulle hålla tillgångarna på särskilda konton.

Landet stängde i mångt och mycket ner för utländska – i synnerhet västerländska investeringar.

Nu ser det ut som att de tar ett steg för att bjuda in utländska investerare igen.

Det rapporterar Reuters.

Tar ett steg

Ryssland planerar att lätta på kapitalkontrollerna för nya utländska investeringar.

Det uppger en högt uppsatt tjänsteman vid finansdepartementet.

Det är ett beslut som öppnar dörren för företag – inklusive västerländska sådana – som vill återvända till den ryska marknaden.

“Nytt inflöde”

Alexei Yakovlev, chef för ministeriets avdelning för finanspolitik, säger att ett nytt presidentdekret om uppmjukning av kapitalkontrollerna för nya investeringar kan komma att utfärdas runt halvårsskiftet.

– Ramverket för att reglera inflödet av nya pengar och säkerställa möjligheten att dessa pengar och de intäkter som genereras av dem kan tas ut har redan beslutats.

Vissa framgångar

Samtidigt syns vissa framgångar för de ryska styrkorna på krigsfronten.

De ryska styrkorna fortsätter att marginellt avancera i gränsområdet Sumy-Kursk oblast, men den ryska styrkan i området kommer sannolikt inte att kunna inleda en större offensiv mot Sumy City på kort sikt utan att få betydande förstärkningar.

Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Offensiv inledd

ISW förklarar.

– Ukrainas överbefälhavare general Oleksandr Syrskyi uppgav under en intervju med det ukrainska mediebolaget LB UA den 9 april att de ryska styrkorna har intensifierat anfallen i ”alla huvudriktningar” och inlett offensiva operationer i Sumy och Kharkiv oblast, uppger ISW.

– ISW har observerat gradvisa men konsekventa ryska vinster och attacker längs linjen Volodymyrivka-Zhuravka-Novenke norr till nordost om Sumy City i norra Sumy oblast.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


OVÄNTAT BESKED: Trumps rådgivare tvärvänder om Ukraina

2025 04 10

När president Trump pausade USA:s militära bistånd till Ukraina förra månaden fick han stöd från sina närmaste medarbetare.

En av de som ställde sig bakom det tillfälliga stoppet var Trumps "andliga rådgivare", pastor Mark Burns.

Men nu låter det annorlunda.

I en intervju med Kyiv Independent avviker Burns från Trumpadministrationens kritiska och restriktiva linje mot Ukraina.

Presidentrådgivaren uppmanar Trump att öka det militära stödet.

– Att stödja Ukraina är att sätta USA först, säger han till tidningen och uppmanar Trump att skicka fler stridsvagnar, stridsflygplan och luftvärnsrobotar.

Besökte Ukraina

Burns dramatiska omsvängning sker efter en resa till Ukraina. Pastorn besökte bland annat staden Kryvyj Rih, där 20 personer, inklusive nio barn, dödades i en rysk robotattack.

– En tragisk förlust av oskyldiga liv. Världen måste fördöma denna brutalitet och stå med Ukraina mot sådan terror. Tro är ett val, inte en känsla! skrev Burns på X efter besöket.

I intervjun bekräftar pastorn att han ändrat åsikt efter resan.

– Att vara på plats i Ukraina har uppenbarligen ändrat min åsikt avsevärt. Jag är känd som en fast motståndare till stödet till Ukraina.

– Men när jag ser alla grymheter som har ägt rum, alla oskyldiga liv som spillts, de nästan 700 religiös institutionerna som blivit måltavlor för ryssarna och de 20 000 barn som kidnappats till Ryssland. Det har förändrat mitt perspektiv avsevärt. Jag tror nu att ”America first” är att stödja Ukraina.

Stödjer fortfarande Trump

I intervjun betonar Mark Burns att han fortfarande helhjärtat stödjer Trump, som han kallar för den ”största presidenten under hans livstid”.

– Mitt stöd för Ukraina är inte ett hugg mot honom. Det är en uppmaning till varje republikan, varje konservativ, varje amerikan och de runt om i världen som, liksom jag, har hjärntvättats av falska nyheter om Ukraina.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen