EU eniga om sanktioner mot Ryssland – De kommer att göra skada

2022 02 22

EU:s utrikeschef Josep Borrel: Detta sanktionspaket kommer att skada Ryssland och det kommer att skada mycket.

EU-länderna har nu fattat ett enhälligt beslut om vilka sanktioner som ska införas mot Ryssland, som en följd av erkännandet av de ryskstödda separatisternas utbrytarrepubliker i Ukraina, rapporterar The Guardian.

Sanktionerna

Alla ledamöter som var med och röstade för att erkänna utbrytarrepublikerna kommer att hamna på en sanktionslista. Utöver det kommer sanktionerna att riktas mot 27 personer och institutioner.

Sanktionerna riktas mot följande:

  • Alla som varit delaktiga i beslutet om erkännandet av utbrytarrepublikerna
  • Banker som finansierar Rysslands militäroperationer i närområdet
  • Ryska statens tillgång till EU:s marknader
  • Handel med utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk

Inga personliga restriktioner mot Putin

EU:s utrikeschef Josep Borrell berättar att inga sanktioner kommer att riktas mot Putin personligen. Men sanktionspaketet kommer göra betydande skada mot Ryssland. Det är inte heller omöjligt att fler sanktioner kan tillkomma beroende på hur Ryssland agerar i framtiden.

Ryssland bryter mot internationell rätt

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar i Bryssel efter avslöjandet av EU:s sanktioner. Hon framhåller att Rysslands agerande är helt oacceptabelt. Därför välkomnar hon sanktionspaketet mot Ryssland.

– Ryssland respekterar inte sina internationella åtaganden och det bryter mot grundprincipen i internationell rätt, säger hon.

Hon tillägger att EU är "enat och agerar snabbt".

Foto: A. Lallemand

Text: Redaktionen