EU desperata: Orbán på väg mot mäktig roll i Europa

2024 01 08

Om några månader kan det vara Ungerns premiärminister Viktor Orbán som sitter på en av de mäktigaste stolarna i EU.

Från och med 1 juli tar Ungern över det roterande ordförandeskapet i EU.

Samtidigt har Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, meddelat att han kommer att ställa upp som kandidat till EU-parlamentsvalet månaden dessförinnan.

Om han blir vald tänker han avgå från sin post – och då kommer Viktor Orbán att ta över rollen som bland annat ska verka för sammanhållning och konsensus i EU, rapporterar Politico.

Detta enligt de EU-regler som gäller i fall då en permanent rådsordförande saknas.

"Vill desperat undvika"

– Det scenariot – ett kontrollerat Orbán som styr rådet kommande sex månader efter EU-valet 2024 – är något som de flesta av de andra 26 ledarna i EU-länderna desperat vill undvika, uppger den amerikanska tidningen och tillägger:

– Med tanke på de eskalerande spänningarna mellan dem och Orbán, till exempel över unionens stöd för Ukraina och Ungerns rättsstatsöverträdelser.

"Självcentrerat och oansvarigt"

Det här är första gången som en sittande rådsordförande kandidaterar till ett EU-parlamentsval.

Timingen för Charles Michel eventuella avgång har kritiserats.

Charles Michels beslut att i förtid lämna EU-rådets ordförandeskap för att fortsätta sin egen politiska karriär som parlamentsledamot är inte bara självcentrerat utan också oansvarigt, framhåller EU-juridikprofessorn Alberto Alemanno från College of Europe på X.

– Det kommer att bana väg för Viktor Orbán.

Måste snabbt enas

Rådande omständigheter pekar alltså på att det blir Orbán som kommer att leda EU-mötena från och med Europa, eftersom det alltså är Ungern som samtidigt blir ordförandeland.

Men det finns ett sätt att undvika ett sådant scenario, menar Charles Michel själv. EU-länderna måste snabbt enas om efterträdare.

– Europeiska rådet kan utse en efterträdare i slutet av juni, säger han till belgisk media enligt The Guardian.

Det sätter press på EU:s regeringschefer, som gemensamt utser ordförande i rådet, att komma överens om Michels efterträdare före 1 juli.

Annars blir det alltså Viktor Orbán som sannolikt tar över.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Ryssland historiskt nära att använda taktiska kärnvapen

2024 09 08

CIA-chefen William Burns talar om en ”reell risk” att Ryssland skulle använda sig av taktiska kärnvapen.

Tillsammans med sin brittiska kollega, MI6-chefen Richard Moore, har Burns gjort ett uttalande om den globala säkerhetssituationen.

Där framkommer det att Ryssland har varit mycket nära att använda sig av taktiska kärnvapen i kriget i Ukraina.

”Reell risk” i Ukraina

Enligt de två underrättelsecheferna fanns det en ”reell risk för potentiell användning av taktiska kärnvapen” i Ukraina hösten 2022, rapporterar TV2.

Uttalandet kommer i ett inlägg som underrättelsecheferna har publicerat i Financial Times, och det är första gången någonsin som ledare för de två underrättelsetjänsterna skriver en gemensam artikel av det här slaget, enligt kanalen.

Burns och Moore framhåller att det är ”viktigare än någonsin” att fortsätta den nuvarande politiska kursen och stödja Ukrainas kamp mot Ryssland.

– En fortsättning på den nuvarande kursen i Ukraina är mer avgörande än någonsin. Putin kommer inte att lyckas bli av med Ukrainas suveränitet och självständighet, skriver Burns och Moore.

Tomt prat om ”röda linjer”?

Enligt underrättelseinformation ska Rysslands alltså ha varit mycket nära att använda sig av taktiska kärnvapen hösten 2022.

Några detaljer ges inte, men det är också känt att Ryssland har omprövat kärnvapendoktrin och flera gånger hotat med att använda kärnvapen.

De ryska hoten har bland annat lett till att västvärldens vapenleveranser till Ukraina har saktats ned, enligt Kyiv Independent.

Samtidigt har många, inte minst Ukraina, framhållit att Rysslands tal om ”röda linjer” som inte får överträdas tycks vara en bluff.

Den ukrainska offensiven i Kursk borde rimligtvis ha setts som en överträdelse av dessa ”röda linjer”, ändå har Ryssland inte agerat därefter.

Volodymyr Zelenskyj har framhållit detta som ett argument för att västvärlden är alltför försiktig i sitt stöd till Ukraina, och låter sig skrämmas av tomma hot från rysk sida. Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Så här gör man i en rondell – många gör samma fel

2024 09 09

Många bilister gör fel när de kör i en rondell, menar trafiklärare.

Den som har körkort förväntas kunna trafikreglerna, men i praktiken begås det många fel i den vardagliga trafiken.

Att bilister gör fel är extra vanligt i rondeller, rapporterar SR.

Gör flera misstag

Många tycker nog att det är självklart hur man ska köra i en rondell.

Men trots det är det många bilister som begår fel, misstag och slarv.

Några av misstagen är extra vanliga.

– Att man blinkar för tidigt, för sent eller inte blinkar alls. Att man genar så att man kör rakt igenom cirkulationsplatsen, istället för att hålla sig lite enligt grundplacering, säger trafikläraren Pelle Möller i Kalmar till radiokanalen.

Han menar att många gör fel utan att riktigt reflektera över det.

– Ska du då svänga höger eller rakt fram, då ska du hålla lite till höger, så att du får en fin båge. Ska du åka till vänster eller runt, ja då håller du lite till vänster, förklarar han.

Ämnet väcker irritation

Frågan om hur man ska köra i rondeller debatteras ibland intensivt, och i exempelvis Göteborg har det uttryckts irritation över busschaufförer som ”kör med fullt gaspådrag rakt in i rondeller, enligt tidningen Mitt i.

Trafikläraren framhåller för tidningen att tydlighet och samarbete mellan bilister är väldigt viktigt när man kör i rondeller.

Frågan är också om det räcker med att blinka när man kör ut ur rondellen.

– Enligt lag ja, men när vi utbildar oss till trafiklärare blir vi uppmanade att lära eleverna att blinka både in och ut ur rondellen – du ska alltid försöka vara så tydlig som möjligt, säger han till tidningen.

Han framhåller också vikten av att placera sig rätt, anpassa hastigheten och vara riskmedveten.

Många upplever att framför allt större fordon beter sig hänsynslöst i rondeller, enligt tidningen.

Föräldrar med dåliga vanor

Olle Möller i Kalmar har märkt på handledarkurser att föräldrar, som haft körkort i många år, ofta har sämre koll på trafikregler än man kan tro.

– På handledarkurserna pratar man ju om samma sak, då är föräldrarna med, och man berättar lite. ”Aha, just det, så kanske det var.” De lägger sig till med vanor som är väldigt svåra att bryta, säger han till SR.

Foto: FriskoKry Wikipedia

Text: Redaktionen