Så sparar svenska folket pengar – på nätterna

2022 10 09

De omtumlande elpriserna har fått svenskarna att tänka till på flera sätt för att sänka kostnaderna för el.

Somliga har till exempel börjat köra bland annat tvättmaskinerna på nattetid, eftersom elpriserna är lägre då om kunden har elavtal med timpris.  

Men det är inte alldeles ofarligt, poängterar SVT som har rådgjort med Elsäkerhetsverket och experter på området.

Avråder tvätt nattetid 

– Vi avråder från att man kör hushållsmaskiner och laddare på nätterna eftersom man ska ha uppsikt över maskinerna när man använder dem, säger brandingenjör Mathias Wikland på Södertörns brandförsvarsförbund, till SVT.  

Han tillägger: 

– Vi ser ju att apparater som används när de är obevakade leder till större brandspridning och värre resultat med dödsfall och förstörda bostäder. 

Undvik även laddning

Det är inte bara energislukande tvättmaskiner Wikland varnar för att köra nattetid, utan även torktumlare, diskmaskiner, samt föremål som laddas: mobiltelefoner, cykelbatterier och läsplattor. 

Om det uppstår bränder är det inte osannolikt att ditt försäkringsbolag kan ha åsikter. 

Försäkringsbolaget If:s produktchef, Henrik Rantanen, understryker att olika hushållsmaskiner faktiskt inte får lämnas utan uppsikt. 

Inte ristat i sten

– I hemförsäkringens säkerhetsföreskrifter står det att exempelvis tvättmaskiner måste övervakas då de används. Det viktiga är att någon är hemma då de är igång, så att man kan reagera tillräckligt snabbt ifall något sker, säger han till sajten svenska.yle.fi. 

Det är inte ristat i sten att man blir ansvarig om något skulle inträffa, utan att varje enskilt fall granskas. Men oavsett så är det nog klokast att vara vaken när du kör dina maskiner som går på el. 

Foto: Planet care 

Text: Redaktionen