– Ett misslyckande för hela Sverige, säger Magdalena Andersson (S)

2022 08 20

Sverige har misslyckats när det gäller brottsligheten framhåller statsministern efter att en helt oskyldig förbipasserande kvinna blivit skjuten i Malmö.

Socialdemokraternas partiledare tillika statsminister Magdalena Andersson är självkritisk efter det blodiga dådet på köpcentret Emporia i Malmö.

Hela svenska samhället

–  Det är ett misslyckande för hela Sverige och hela det svenska samhället att vi inte lyckas fånga upp unga killar utan att de hamnar i kriminalitet, säger statsministern till Sveriges Radio.

Det var återigen grovt gängkriminella som öppnade eld på öppen plats i Sverige och denna gång föll en helt oskyldig kvinna offer för våldet.

Kvinnan vårdas nu för svåra skador.

– Kvinnan som är skadad förefaller vara en förbipasserande, som tragiskt nog har kommit emellan, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö på en pressträff.

Koppling till migrationen

Magdalena Andersson (S) indikerar kopplingar till migrationen när hon talar om dådet i Sveriges Radio och berättar om hur hon vill ta sig an brottsligheten.

– Kanske viktigast av allt är att alla som bor i Sverige ska jobba, lära sig svenska och på så sätt kunna vara en del av vårt samhälle, säger statsministern.

– Och vara förebilder för sina barn där de se man kan leva ett gott liv i Sverige utan att dras in i kriminalitet, säger Magdalena Andersson (S).

Fruktansvärt säger statsministern

Statsministern är upprörd.

– Jag känner som jag tror många gör med mig – det är inte ett Sverige vi känner igen oss i. Skjutningarna, sprängningarna, den kriminaliteten som vi ser.

– Det är frukanstvärt, säger Magdalena Andersson (S)

–  Och det drabbar ju inte bara de kriminella utan som i går, helt vanliga Malmöbor som skulle handla en ny ryggsäck inför skolstarten, säger hon.

– Det vi kan göra är att fortsätta med det som vi har gjort. Fortsätta skärpa straffen och anställa fler poliser. Så sent som för en vecka sen kom vi med ett förslag om att det ska bli kriminellt att rekrytera in ungdomar i kriminalitet.

– Därutöver kan ju vi se till att regioner och kommuner har resurser så man kan satsa på både skola och socialtjänst, säger statsministern.

Avrättades

Utöver den skadade kvinnan så avrättades en 31-årig man som är känd från Malmös så kallade våldsmiljö rapporterar Aftonbladet.

Personen som misstänks för avrättningen och för att ha skjutit den förbipasserande kvinnan är blott 15 år.

Han uppges ha varit verksam med aktiviteter kopplade till kriminalitet och missbruk i många år.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen