Ett glas om dagen minskar risken för vanlig cancerform
2025 09 26
Ett glas av vanlig mejeridryck kan minska risken för tarmcancer.
Det är sedan tidigare känt att vår kost och våra dryckesvanor har ett tydligt samband med risken att drabbas av cancer.
En ny studie visar att mejeriprodukter och kalcium kan minska risken för tarmcancer, medan alkohol och processat kött ökar den, rapporterar Illustrerad Vetenskap.
Mejeriprodukter ger skydd
Forskare vid universitetet i Oxford och samarbetspartners i Nya Zeeland och USA har granskat nästan 100 olika livsmedel och näringsämnen för att se deras samband med tarmcancer.
Studien, publicerad i Nature Communications, visar att mejeriprodukter hjälper till att skydda mot tjock- och ändtarmscancer.
Produkter som mjölk och yoghurt minskade risken, enligt studien, med upp till 17 procent.
– Detta är den mest omfattande enskilda studien som någonsin genomförts om sambandet mellan kost och tarmcancer, och den belyser kalciums potentiella roll i utvecklingen av denna sjukdom, säger Dr Keren Papier, näringsepidemiolog vid Oxford Population Health och huvudförfattare av studien.
– Ytterligare forskning behövs dock för att förstå de potentiella hälsoeffekterna av att öka kalciumintaget för olika befolkningsgrupper.
LÄS MER: Kalldusch för Ica – konkurrenten närmar sig snabbt
Kalciumets roll
Enligt studien hänger de positiva effekterna ihop med kalciuminnehållet i produkterna.
Forskarna konstaterade att 300 milligram kalcium per dag minskade risken för tarmcancer med nästan en femtedel.
Danska hälsomyndigheter menar att ett glas mjölk på 250 milliliter motsvarar detta kalciumintag.
Livsmedel som ökar risken
I andra änden av spektrumet identifierar forskarna livsmedel som ökar risken för tarmcancer.
Bara 20 gram alkohol per dag, motsvarande ett stort glas rött vin, ökade risken med 15 procent, medan 30 gram rött och processat kött ökade risken med åtta procent.
– Tarmcancer är en av de vanligaste cancerformerna, vilket är anledningen till att det är så viktigt att vi vet hur man förebygger den, säger Sophia Lowes, hälsoinformationschef på Cancer Research UK.
– Att upprätthålla en hälsosam och balanserad kost, tillsammans med en hälsosam vikt och att sluta röka, är ett av de bästa sätten att minska risken för tarmcancer. Detta inkluderar att minska på alkohol och rött och bearbetat kött, samt att äta mycket frukt, grönsaker och fullkorn.
LÄS MER: Sveriges bästa varumärke är utsett – bättre än Systembolaget
Foto: E Akyurt
Text: Redaktionen