Ericsson kan ha mutat IS – Nu rasar aktien

2022 02 16

Under dagen har Ericssons börsvärde rasat. Aktien har tappat 15 procent av sitt värde, vilket i praktiken motsvarar ungefär 40 miljarder kronor.

Uppgifterna kom upp till ytan i samband med en internutredning som följdes upp av en granskning från SVT:s Uppdrag granskning.

Minskat förtroende

Den kraftiga nedgången på börsen beror på minskat förtroende för Ericsson, enligt Ekots ekonomikommentator Kristian Åström.

– Den här utredningen är två år gammal, de har suttit länge på den här informationen länge – samtidigt som de säger att de är transparanta. Det går inte ihop, säger Åström.

Vill inte kommentera händelsen

SVT har flera gånger försökt få svar på frågor gällande Ericssons agerande i Irak mellan 2011 och 2019. Men istället för att kommentera händelsen publicerade Ericsson ett pressmeddelande. Där framgår det att de kan ha betalt mutor i Irak, bland annat till terrororganisationen IS.

Betalat för transportvägar

I utredningen står det att mutorna som betaldes i Irak ska ha gått till att säkra transportvägar genom IS-kontrollerade områden.

Ett försök att avväpna granskningen

Att Ericsson väljer att själva gå ut med informationen är enligt Lars Nord, professor vid Institutionen för medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall, ett försök att ” ta udden av situationen”. 

– Man väntar inte, man försöker ta kontroll över det här förloppet genom att publicera delar av en berättelse som man uppfattar som mera gynnsam för det egna företaget eller den egna organisationen, säger Lars Nord till SVT.

En problematisk PR strategi

Lars Nord är starkt kritisk till den här sortens PR-strategier.

– Det är problematiskt för demokratin, öppenheten och transparensen. Om man medvetet manipulerar och lyckas förvrida verkligheten, om man framgångsrikt säljer in sin egen bild av en händelse och den bilden accepteras av media och i den offentliga debatten så är det naturligtvis ett problem, säger han.

Foto: Ericsson

Text: Redaktionen