Erdoğan mycket missnöjd– ”det är orättvist”
2023 11 10
Redan 1987 ansökte Turkiet om medlemskap i den dåvarande motsvarigheten till EU.
Tolv år senare, 1999, fick landet kandidatstatus till unionen och anslutningsförhandlingar inleddes 2005.
Men Turkiet är fortfarande inte medlem, bland annat på grund av att EU inte anser att demokratin är tillräckligt välfungerande i landet.
Nytt besked
Nu har EU färdigställt sin senaste rapport om var Turkiet står i sin ansökningsprocess.
Och enligt den nya sammanställningen når president Recep Tayyip Erdoğan fortfarande inte kraven för att närma sig ett medlemskap.
Rapporten kritiserar exemepelvis Turkiet för en “allvarlig tillbakagång” när det gäller demokratisk standard, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter och rättsligt oberoende.
Turkiet håller inte med
EU:s slutsatser delas inte av Turkiet och Erdoğan.
Det är landets utrikesdepartement som för presidentens talan i kritiken.
– Vi avvisar kategoriskt ogrundade påståenden och orättvis kritik, särskilt om de politiska kriterierna och avsnittet om rättsväsendet och grundläggande rättigheter, framhåller departementet i ett uttalande enligt Reuters.
"Det är orättvist"
EU-kommissionen pekar på att Turkiet, i sin kamp mot terrorism, inte alls följer den standard för rättsprinciper eller grundläggande friheter som EU kräver.
Inte heller när det gäller mänskliga rättigheter.
Orättvisa anklagelser, enligt det turkiska utrikesdepartementet.
– Ouppriktighet i EU:s tillvägagångssätt och en tydlig dubbelmoral, uttrycker regeringen.
Krävde medlemskap
I somras lät Erdoğan meddela att Turkiet inte godkänner Sveriges Natoansökan förrän EU gett grönt ljus för ett turkiskt medlemskap i den europeiska gemenskapen.
– Nästan alla Natoländer är också medlemmar i EU. Turkiet har väntat vid EU:s ytterdörr i över 50 år, sade han till turkisk tv.
– Öppna först vägen för Turkiets medlemskap i Europeiska unionen. Sedan kommer vi att öppna den för Sverige, precis som vi öppnade den för Finland.
Sverige kommer att hjälpa
Tidigare i höstas bröt regeringen tystnaden om Turkiets EU-krav.
Man gav då beskedet att Sverige ser positivt på att landet vill gå med i EU och kommer att underlätta för ett turkiskt medlemskap.
– Men det kräver också reformer i det landet, precis som i de andra länderna, sade EU-ministern Jessika Roswall (M) till SVT vid tillfället.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen