Energijätte sätter ned foten: Ger besked om kärnkraft i Sverige
2025 03 24
Fortum ger grönt ljus till att bygga ny kärnkraft i Finland och Sverige.
Det framhåller den finländska energijätten på måndagsmorgonen.
Efter att ha avslutat en förstudie som går igenom kommersiella, tekniska och samhälleliga förutsättningar för ny kärnkraft i Sverige och Finland har Fortum fattat beslut.
Energikoncernen är redo att bygga ny kärnkraft i de nordiska länderna.
– Elektrifieringen av industrier och samhällen förväntas leda till upp emot en fördubbling av elbehovet i Norden mot 2050. Att möta en sådan efterfrågeökning med enbart väderberoende kraftslag skulle leda till ett mycket volatilt elsystem med begränsad förutsägbarhet när det gäller tillgänglighet och pris, säger Markus Rauramo, vd för Fortum, och tillägger:
– Det skulle inte vara önskvärt för varken våra kunder eller samhället. Vi på Fortum ser att vi behöver behålla alla fossilfria teknologier i verktygslådan även i framtiden, därför kommer vi att fortsätta utveckla förutsättningarna för ny kärnkraft som ett långsiktigt alternativ.
På ett villkor
Fortum ställer dock ett tydligt krav för att bygga ny kärnkraft på svensk mark: Statlig hjälp med finansieringen är en förutsättning.
I sin studie skriver energijätten att den nuvarande elmarknadsdesignen innebär att en investering i ny kärnkraft inte är ekonomiskt gångbar enbart på marknadsmässiga grunder. Nya kärnkraftsprojekt kan dock genomföras när en tydlig modell för riskdelning är på plats, menar Fortum.
– Vi har konkurrensfördelar genom vår långtgående och breda expertis inom kärnkraft, men vi kommer ändå att behöva starka partners för framtida projekt. Som nästa steg kommer vi att fortsätta utveckla en affärsplan och aktivt söka partnerskap för att undersöka intresset att samutveckla och saminvestera i ett nytt kärnkraftsprojekt med oss, säger Petra Lundström, chef för kärnkraftsproduktion på Fortum.
Öppnat för statlig hjälp
Regeringen har sedan tidigare föreslagit statliga kreditgarantier på 400 miljarder kronor för lån till investeringar för ny kärnkraft.
Men åtgärden kommer inte att räcka.
Den bedömningen gör regeringen i sin färdplan för ny kärnkraft i Sverige.
– För att stärka förutsättningarna och ge ytterligare incitament att investera i kärnkraft ska en utredare föreslå en riskdelnings- och finansieringsmodell där staten delar risken, skriver regeringen på sin hemsida.
Arkivfoto: Moderaterna resp Vattenfall Group
Text: Redaktionen