En typ av läsk är extra farlig
2024 12 10
En specifik typ av läsk är extra farlig för dig, visar en uppmärksammad svensk studie.
Det är forskare vid Lunds universitet som har upptäckt att en specifik sorts läsk kan vara extra farlig.
Studien har publicerats i Frontiers in Public Health och uppmärksammas bland annat i CNN.
Är extra skadligt
De flesta vet att socker kan vara skadligt för hälsan, men hur vi får i oss sockret verkar också spela roll.
Enligt den nya studien så är just läsk med socker i extra farligt för hälsan.
Det leder till en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt forskarna vid Lunds universitet.
Risken att drabbas är större om du dricker sötad läsk än om du till exempel äter bakelser, rapporterar kanalen.
I studien deltog nästan 70 000 svenska män och kvinnor och fick svara på frågor om sin diet och livsstil mellan 1997 och 2009.
Det ska påpekas att det handlar om en observationsstudie och att det inte finns något säkert orsakssamband.
Och resultaten visar alltså att konsumtion av läsk med socker i ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
Fika är okej – om du inte dricker läsk
Det var dock inte de som konsumerade minst socker som löpte minst risk.
De som inte konsumerar söt läsk, men däremot får i sig socker i viss mån genom exempelvis bakverk, löpte en mindre risk än dem som avstår helt från socker.
Forskarna påpekar att det kan finnas många faktorer som påverkar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Forskaren Suzanne Janzi, som ligger bakom studien, hänvisar till den svenska fikakulturen.
– Det är möjligt att konsumtionen av godsaker under dessa sociala interaktioner är starkt förknippad med sociala relationer, vilket tidigare har kopplats till kardiovaskulär hälsa, säger hon till kanalen.
Därför är sötad läsk extra farligt
Men läsk med tillsatt socker ska man alltså undvika.
Enligt Suzanne Janzi kan det hända att läsk är farligare än andra sötsaker eftersom det är lättare att överkonsumera läsk.
– Sockret i läsk är inte annorlunda, utan det har nog mer med kontexten att göra. Söta drycker reglerar inte aptiten på samma sätt som andra sockerprodukter. Det är lätt att dricka för mycket, säger hon till DN.
Foto: M Benjadi
Text: Redaktionen