En kaffesort är bättre än andra – ny upptäckt bekräftar
2024 11 18
Vissa sorters kaffe är bättre för hälsan än andra, enligt forskning.
Att dricka kaffe är en självklar rutin och vardagsnjutning för miljoner svenskar.
Men hur nyttigt är det egentligen?
Forskning visar att vissa sorters kaffe tycks vara nyttigare än andra, rapporterar Daily Mail.
En kaffesort pekas ut som hälsofarlig
Vissa av oss dricker alltid bryggkaffe, medan andra föredrar snabbkaffe som går enkelt och snabbt att tillreda.
När det gäller snabbkaffe, alltså pulverkaffe, hävdar dock vissa forskare att det kan öka risken för cancer, enligt tidningen.
Det beror på att snabbkaffe innehåller dubbelt så mycket akrylamid som bryggkaffe. Akrylamid är en kemisk substans som produceras när livsmedelsvaror värms upp till en hög temperatur.
Väldigt liten risk
Akrylamid kan orsaka cancer, enligt Agency for Research on Cancer (IARC). Det har bland annat visat sig i djurförsök, och enligt forskare så finns en risk för cancer även hos människor, enligt Food Standards Agency (FSA).
En polsk studie från 2013 visade att snabbkaffe innehöll dubbelt så mycket akrylamid som bryggkaffe, enligt tidningen.
Men i praktiken är det väldigt liten risk att snabbkaffe ska orsaka cancer. Enligt forskning så måste man dricka tio koppar snabbkaffe om dagen för att det ska finnas anledning till oro, enligt forskning vid McGill University i Kanada.
Det kaffet är nyttigast
Dessutom innehåller snabbkaffe mer antioxidanter än bryggkaffe, vilket skyddar mot cellskador. Det finns därför sannolikt ingen anledning till oro om man föredrar snabbkaffe.
Bryggkaffe har dock fler fördelar än snabbkaffe och anses vara nyttigare. Även espressokaffe kan medföra hälsofördelar.
Bryggkaffe i lagom mängder kan minska risken för hjärtsjukdomar, enligt forskare i Norge.
Esporessokaffe kan vara nyttigt för hjärnans hälsa, enligt italienska forskare. Det kan bland annat reducera risken för Alzheimers och demens, rapporterar tidningen.
Andra forskare menar dock att det bara finns ett svagt samband, enligt Forskning.se, som däremot framhåller att bryggkaffe minskar risken för diabetes typ 2 samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Kokkaffe, som dracks väldigt mycket förr, anses dock öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt forskningssajten.
Foto: John Schnobrich
Text: Redaktionen