En halv miljon hushåll kan bryta mot samma lag – ”kommer bli konsekvenser”

2024 09 24

Mer än en halv miljon hushåll i Sverige befinner sig i en juridisk gråzon.

Men ingen av dem har, än så länge, åkt fast.

Saken gäller prenumerationer på olagliga så kallade IP-TV-abonnemang – det vill säga att man betalar för stulet tv-innehåll till ett lägre pris än vad det hade kostat att beställa direkt från bolagen.

– Lagen är inte tillämpningsbar på den nya tekniken, det är ingen åklagare som velat åtala och därför finns det ingen dom vad gäller kunder.

Det säger Marcus Schödin, Security Manager på Nordic Content Protection, till Sveriges Radio.

Polisen bekräftar

Enligt företaget, som arbetar för att skydda tv-branschens sändningsrättigheter, stjäl kriminella tv-innehåll och sänder det vidare via egna servrar till betalande kunder, exempelvis via en box till tv:n eller via datorn.

Och kunderna har exploderat i antal.

Sedan 2021 har det skett en fördubbling av hushåll som köper den olagliga tjänsten, enligt konsult- och analysföretaget Mediavision.

Men det tycks alltså vara förenat med små risker. Även polisen bekräftar att nuvarande lagstiftning inte kommer åt kunderna.

Öppnar för lagändring

Nordic Content Protection har tidigare uppmanat att ändra lagen för att kunna bötfälla även kunder, och regeringen har tidigare sagt att det tids nog kan bli aktuellt.

I första hand försöker man dock komma åt dem som tillhandahåller de illegala tjänsterna.

– Det upptäcks i för få fall, lagförs i för få fall. Vi vill få upp trycket där i första hand och sedan får vi återkomma till dem som använder de här produkterna och tjänsterna, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TV4 i somras.

"Undvik definitivt" om du inte vill bryta mot lagen

Ofta påtalar IP-TV-leverantörerna själva att det är lagligt, eller åtminstone inte olagligt, för den som vill prenumerera på deras tjänster.

Men enligt sajten Filmtopp, en ledande aktör inom granskningen av den skandinaviska filmsfären, är det inget man ska ta gift på.

Är man orolig över att bryta mot lagen ska man "definitivt undvika IP-TV", framhåller sajten.

Även om du i rättslig mening skulle lyckas argumentera för din egen oskyldighet som konsument, så kan du mer eller mindre vara säker på att du betalat pengar till en brottslig verksamhet genom att införskaffa dig IPTV, varnar Filmtopp i en genomgång på sin hemsida och tillägger:

– Även om tjänsterna ofta ser legitima ut, så tillhandahåller de tillgång till kanaler och material utan att ha licens för det. Det finns flertalet större kriminella nätverk som ligger bakom IPTV-tjänster, vilket kan vara viktigt att ha i åtanke som konsument om man vill känna att man har rent mjöl i påsen.

Varnar för konsekvenser

Marcus Schödin varnar för utvecklingen. Han menar att det kommer att föra med sig stora konsekvenser för tv-branschen som helhet om inget görs.

– Får man inte betalt för innehållet man äger kommer det ge konsekvensen att man inte har pengar kvar att satsa på nytt, man har inte pengar kvar till att avlöna sin personal, säger han till P4 Jönköping.

Foto: J. Schnobrich

Text: Redaktionen


Stort larm om bageri – säljer på Ica

2024 12 05

Nybakade bröd ligger bland döda råttor och fåglar. Spillning från gnagare syns på golvet och i bakformar hittas skadedjur som trampats ihjäl.

Ovanstående är bara några av alla brister som upptäckts hos bageriet Bake my day.

I en omfattande granskning avslöjar Arbetet stora missförhållanden i bagerifabriken i Huddinge, söder om Stockholm.

– Vi fick börja dagen med att skrämma bort råttorna som fanns överallt i bageriet, säger en källa till tidningen.

Vidare berättar personen att samtliga arbetsdagar inleds med att skaka metallvagnarna med bakformar för att få bort djuren.

Utöver missförhållandena i fabriken visar Arbetets granskning att företagets anställda jobba extremt mycket övertid utan att få tillräckligt betalt. En person vittnar om att han jobbat dubbelpass i flera månader.

Matjättarna agerar

Bake my days bakverk säljs hos flera stora aktörer i livsmedelsbranschen, bland annat på Ica, Coop, Willys och Hemköp.

Nu agerar flera av matjättarna.

Coop kallar Bake my day till ett möte och Axfood, som äger Willys och Hemköp, kommer följa upp missförhållandena i företagets fabrik.

Det rapporterar tidningen Dagligvarunytt.

– Det här är en märkesvaruleverantör som också levererar till många andra butiker och kunder, och det är självklart att gällande lagstiftning och riktlinjer måste efterlevas.  framhåller Axfoods presschef Magnus Törnblom i en kommentar till tidningen.

– Vi har inlett arbetet med att sätta oss in i detta, noga följa upp de här uppgifterna och utreda frågan vidare.

Coops pressekreterare Therese Knapp bekräftar att livsmedelskedjan har kontaktat Bake my days.

– Coop tog i går en första kontakt med företaget och kommer att följa upp det med ett möte. Syftet med det är att få direktinformation från företaget och få deras svar på medieuppgifterna.

Även Ica har kommenterat avslöjandena. Lena Sparring, kvalitetschef Ica Sverige, framhåller att Ica ser mycket allvarligt på uppgifterna.

Vidare uppger Sparring att Ica kommer agera för att säkerställa att Bake my day lever upp till de krav och villkor som ställs på leverantörer.  

Foto: M. Mingle

Text: Redaktionen


Julprodukt på Ikea har blivit viral – nu vill alla ha den

2024 12 05

En vara i den mer juliga kategorin har orsakat uppståndelse på Ikea.

Konsumentmakten är stor hos influencers på sociala medier.

I höstas rapporterades det om kundrusning till Rusta för att köpa en dekorationslampa i form av en enhörning som hade blivit viral på Tiktok. Lågpriskedjan Normal har tagit steget längre och byggt stora delar av sina framgångar på att deras produkter marknadsförts i liknande forum.

Nu har turen kommit till Ikea.

Blivit viral: fördubblad försäljning

Det är blockljuset med namnet “Gränsskog” som börjat flöda på Instagram och Tiktok, framför allt i Danmark.

Och trenden har inte gått Ikea obemärkt förbi, skriver danska Boligmagasinet.

– Vi har faktiskt sett en fördubbling av försäljningen den senaste tiden, säger Rikke Andersen, presschef på Ikea Danmark, till tidningen.

Succén har dock låtit vänta på sig. Ikea tog nämligen in ljuset i sitt sortiment redan förra året.

Vi har haft ljuset i vårt sortiment sedan januari 2023 och började se det bli populärt på sociala medier förra året. Men det är först nu som det verkligen slår till, säger Rikke Andersen.

Säljs även i Sverige

“Gränsskog” finns förstås även i de svenska varuhusen. 

Ljuset kostar 149 kronor och karaktäriseras av sin kraftiga stomme, sina tre vekar och brinntiden på 50 timmar.

Men det är främst i våra grannländer som ljuset blivit en viral hit, då även Norge har hakat på trenden.

– Speciellt i Danmark har det tagit fart. Vi har inte märkt av den stora efterfrågan i Norge än, men den kommer nog, säger Stine Odland, kommunikationschef på Ikea Norge, till Dagbladet.

Ljuset "Gränsskog" gör galen succé i Danmark och Norge. Foto: MarcusOscarsson.se

Designern: Onödig uppståendelse

Att det är ett ljus som blir viralt vid juletid är kanske ingen överraskning. Ljusförsäljningen går generellt upp markant den här tiden på året.

Inredningsarkitekten, stylisten och designern Tone Kroken Horten är dock generellt tveksam till modeflugor som dessa.

Hon menar att uppståndelsen är onödig.

– När det gäller en del av de här sakerna går man banans, oavsett alla normer och regler. Du måste bara ha det.

Men till skillnad från andra prydnadsföremål kan designern förstå tjusningen för ljus som Gränsskog. Den har ett värde och är inte bara rent dekorativ.

– Jag älskar kubljus, och de tre vekarna ger mycket ljus. Att många vill ha det här är kanske för att det sticker ut och är lite större än andra.

LÄS MER: Kundrusning till Rusta – julprodukt har blivit viral

Foto: A. Kolmacka resp A. Piacquadio

Text: Redaktionen