En halv miljon hushåll kan bryta mot samma lag – ”kommer bli konsekvenser”
2024 09 24
Mer än en halv miljon hushåll i Sverige befinner sig i en juridisk gråzon.
Men ingen av dem har, än så länge, åkt fast.
Saken gäller prenumerationer på olagliga så kallade IP-TV-abonnemang – det vill säga att man betalar för stulet tv-innehåll till ett lägre pris än vad det hade kostat att beställa direkt från bolagen.
– Lagen är inte tillämpningsbar på den nya tekniken, det är ingen åklagare som velat åtala och därför finns det ingen dom vad gäller kunder.
Det säger Marcus Schödin, Security Manager på Nordic Content Protection, till Sveriges Radio.
Polisen bekräftar
Enligt företaget, som arbetar för att skydda tv-branschens sändningsrättigheter, stjäl kriminella tv-innehåll och sänder det vidare via egna servrar till betalande kunder, exempelvis via en box till tv:n eller via datorn.
Och kunderna har exploderat i antal.
Sedan 2021 har det skett en fördubbling av hushåll som köper den olagliga tjänsten, enligt konsult- och analysföretaget Mediavision.
Men det tycks alltså vara förenat med små risker. Även polisen bekräftar att nuvarande lagstiftning inte kommer åt kunderna.
Öppnar för lagändring
Nordic Content Protection har tidigare uppmanat att ändra lagen för att kunna bötfälla även kunder, och regeringen har tidigare sagt att det tids nog kan bli aktuellt.
I första hand försöker man dock komma åt dem som tillhandahåller de illegala tjänsterna.
– Det upptäcks i för få fall, lagförs i för få fall. Vi vill få upp trycket där i första hand och sedan får vi återkomma till dem som använder de här produkterna och tjänsterna, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TV4 i somras.
"Undvik definitivt" om du inte vill bryta mot lagen
Ofta påtalar IP-TV-leverantörerna själva att det är lagligt, eller åtminstone inte olagligt, för den som vill prenumerera på deras tjänster.
Men enligt sajten Filmtopp, en ledande aktör inom granskningen av den skandinaviska filmsfären, är det inget man ska ta gift på.
Är man orolig över att bryta mot lagen ska man "definitivt undvika IP-TV", framhåller sajten.
– Även om du i rättslig mening skulle lyckas argumentera för din egen oskyldighet som konsument, så kan du mer eller mindre vara säker på att du betalat pengar till en brottslig verksamhet genom att införskaffa dig IPTV, varnar Filmtopp i en genomgång på sin hemsida och tillägger:
– Även om tjänsterna ofta ser legitima ut, så tillhandahåller de tillgång till kanaler och material utan att ha licens för det. Det finns flertalet större kriminella nätverk som ligger bakom IPTV-tjänster, vilket kan vara viktigt att ha i åtanke som konsument om man vill känna att man har rent mjöl i påsen.
Varnar för konsekvenser
Marcus Schödin varnar för utvecklingen. Han menar att det kommer att föra med sig stora konsekvenser för tv-branschen som helhet om inget görs.
– Får man inte betalt för innehållet man äger kommer det ge konsekvensen att man inte har pengar kvar att satsa på nytt, man har inte pengar kvar till att avlöna sin personal, säger han till P4 Jönköping.
Foto: J. Schnobrich
Text: Redaktionen