En av fem svenskar lider av samma besvär – arbetsplatsen pekas ut
2025 01 20
Hela 20 procent av svenska folket lider av återkommande besvär som kopplas till inomhusmiljön i skolor, bostäder och arbetsplatser.
Det visar färsk statistik från Folkhälsomyndigheten, som vart fjärde år genomför en omfattande undersökning för att kartlägga hur den fysiska miljön påverkar folkhälsan.
De mest förekommande besvären från inomhusmiljö är huvudvärk, trötthet och irriterad näsa. En av fem svenskar drabbas av besvären minst en gång i veckan.
Folkhälsomyndigheten ser allvarligt på statistiken.
– Vi tillbringar merparten av vår tid inomhus som därför är av stor betydelse för hälsan. För att inte olägenhet för människors hälsa ska uppstå, ska en bostad särskilt ge skydd mot värme, kyla, drag, fukt, buller, radon, luftföroreningar och andra liknande störningar, framhåller myndigheten.
Buller pekas ut
Den miljöexponering som påverkar människor mest är trafikbuller.
En av tio uppger att de får nattsömnen avbruten på grund av fenomenet, som ökat de senaste åren.
– Sömnstörningar är en av de allvarligaste effekterna av buller. De kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och försämrad kognitiv utveckling hos barn. Vi behöver planera samhället med mindre trafik och mer grönska, så vi får goda ljudmiljöer och samtidigt friskare luft.
Det säger Folkhälsomyndighetens utredaren Ida Knutsson i ett uttalande.
Två miljoner svenskar
Enligt Folkhälsomyndigheten påverkas nattsömnen för två miljoner svenskar av trafikbuller.
– Uppskattningar visar att nästan 20 procent av Sveriges befolkning, motsvarande 2 miljoner människor, är utsatta för trafikbuller där den dygnsekvivalenta ljudnivån utomhus vid fasad överstiger 55 dBA, framhåller FHM.
Buller kan också påverka hörselförmågan.
– Lätta bullerskador som uppkommit vid ung ålder kan utgöra ett sämre utgångsläge inför kommande åldersrelaterade hörselförsämringar. Detta är en viktig aspekt för att skydda barn och unga från potentiellt hörselskadande exponering, skriver myndigheten.
Foto: J. Goodman
Text: Redaktionen