ELSTÖDET: Johan Pehrson medger brister – vill se ny åtgärd

2023 01 17

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) medger brister i regeringens hantering av det utlovade elstödet till företag och hushåll. 

– Det är nu man ska betala decembers räkning som är ganska fet och tuff, inte minst för företag och privatpersoner. Man hade säkert kunnat göra detta bättre – men vi lovade ett elstöd som skulle vara kopplat till människors faktiska förbrukning, säger han till Aftonbladet.

Regeringen har kritiserats för att utbetalningen av elstödet dröjer. Innan höstens riksdagsval lovade statsminister Ulf Kristersson (M) att det skulle vara på plats i november.

– Om vi vinner valet och jag bildar en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte, framhöll Kristersson i ett inlägg på Facebook den 2 september.

Johan Pehrson har förståelse för att personer har tolkat vallöftet på olika sätt.

–  Vi meddelade att det skulle komma i november, då säger en del att det skulle komma på ditt och mitt konto i november. Riktigt så uppfattade inte jag det, men jag förstår att andra uppfattade det så, säger L-ledaren till Aftonbladet.

Vill sänka skatten

Ett första elstöd till hushåll i elområde 3 och 4 ska betalas ut i februari. Till våren planeras ytterligare ett stöd till hela Sverige. Förslaget om elstöd till företag har godkänts av Energimarknadsinspektionen, men det är oklart när pengarna kommer att betalas ut.

Samtliga stödpaket är nödvändiga, enligt Johan Pehrson.

Men han ser det som kortsiktiga lösningar.

På lång sikt vill han i stället sänka skatten på elproduktion.

– Vi kan inte återkommande hålla på med dessa paket, varken förra regeringens paket eller vårt nuvarande paket. Vi måste titta på elskatterna sammantaget på sikt, säger Johan Pehrson till Aftonbladet.

20 miljarder

Inför höstens val föreslog Liberalerna och Johan Pehrson en kraftig sänkning av elmomsen och energiskatten.

Liberalerna föreslog sänkt elmoms från 25 till 6 procent och att energiskatten i ett första steg ska sänkas med 5 öre/kWh (6,25 öre/kWh inklusive moms).

Tillsammans innebär förslagen en skattesänkning på drygt 20 miljarder.

För att hjälpa hushållen vill Liberalerna snabbsänka elmomsen från 25 till 6 procent, det tillsammans med sänkt elskatt skulle innebära 20 000 kronor lägre elkostnader för en villa i vinter, sa Johan Pehrson i samband med att partiet presenterade förslagen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen