ELSTÖDET: Johan Pehrson medger brister – vill se ny åtgärd

2023 01 17

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) medger brister i regeringens hantering av det utlovade elstödet till företag och hushåll. 

– Det är nu man ska betala decembers räkning som är ganska fet och tuff, inte minst för företag och privatpersoner. Man hade säkert kunnat göra detta bättre – men vi lovade ett elstöd som skulle vara kopplat till människors faktiska förbrukning, säger han till Aftonbladet.

Regeringen har kritiserats för att utbetalningen av elstödet dröjer. Innan höstens riksdagsval lovade statsminister Ulf Kristersson (M) att det skulle vara på plats i november.

– Om vi vinner valet och jag bildar en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte, framhöll Kristersson i ett inlägg på Facebook den 2 september.

Johan Pehrson har förståelse för att personer har tolkat vallöftet på olika sätt.

–  Vi meddelade att det skulle komma i november, då säger en del att det skulle komma på ditt och mitt konto i november. Riktigt så uppfattade inte jag det, men jag förstår att andra uppfattade det så, säger L-ledaren till Aftonbladet.

Vill sänka skatten

Ett första elstöd till hushåll i elområde 3 och 4 ska betalas ut i februari. Till våren planeras ytterligare ett stöd till hela Sverige. Förslaget om elstöd till företag har godkänts av Energimarknadsinspektionen, men det är oklart när pengarna kommer att betalas ut.

Samtliga stödpaket är nödvändiga, enligt Johan Pehrson.

Men han ser det som kortsiktiga lösningar.

På lång sikt vill han i stället sänka skatten på elproduktion.

– Vi kan inte återkommande hålla på med dessa paket, varken förra regeringens paket eller vårt nuvarande paket. Vi måste titta på elskatterna sammantaget på sikt, säger Johan Pehrson till Aftonbladet.

20 miljarder

Inför höstens val föreslog Liberalerna och Johan Pehrson en kraftig sänkning av elmomsen och energiskatten.

Liberalerna föreslog sänkt elmoms från 25 till 6 procent och att energiskatten i ett första steg ska sänkas med 5 öre/kWh (6,25 öre/kWh inklusive moms).

Tillsammans innebär förslagen en skattesänkning på drygt 20 miljarder.

För att hjälpa hushållen vill Liberalerna snabbsänka elmomsen från 25 till 6 procent, det tillsammans med sänkt elskatt skulle innebära 20 000 kronor lägre elkostnader för en villa i vinter, sa Johan Pehrson i samband med att partiet presenterade förslagen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen