Elsparkcyklar är sämre för klimatet

2022 02 01

Enligt en ny schweizisk studie är elsparkcyklarna inte lika bra för klimatet som vi trodde.

De som väljer att ta elsparkcykeln för klimatets skull kan behöva tänka om. Den schweiziska studien visar på siffror som inte överensstämmer med elsparkcykelsföretagens anseende. Elsparkcyklarna kan nämligen vara dåliga för klimatet.

Dåligt klimatavtryck

– Att åka elsparkcykel eller elcykel verkar vid första anblick vara miljövänligt eftersom de inte använder förbränningsmotorer. Men när det gäller deras klimatavtryck är det i slutändan frågan om vilka transportmedel de tenderar att ersätta som har betydelse, skriver Daniel Reck som är en av forskarna bakom studien till Expressen.

Väljer bort andra alternativ

Från studien drog forskarna konklusionen att hyrda elsparkcyklar ger 35 procent större klimatavtryck då användarna väljer bort buss, spårvagn och att gå till fots.

Hållbarhetschef håller inte med

Enligt Sarah Badoux, hållbarhetschef på Voi, är den schweiziska studien grundad på fel data.

Studien är baserad på siffror från International Transport Forum (ITF) vilket Sarah Badoux anser ger en felaktig bild av elsparkcyklarnas klimatavtryck.

ITF inte representativt

Då ITF mätte det globala genomsnittet är deras mått på CO 2-utsläpp per passagerare och kilometer inte representativt, anser Sarah Badoux. Hon förklarar att siffrorna är avvisande för både Voi och andra uthyrningstjänster i Europa.

Satsa på egen elsparkcykel

Forskarna bakom den schweiziska studien förklarar att det mest klimatsmarta alternativet är att äga sin egen elsparkcykel då de ersätter bilen vid längre sträckor och eftersom de inte skapar stora klimatkostnader som hyrda elsparkcyklar gör.

Foto: M. Rucinski

Text: Redaktionen