ELLE-GALAN: KD-ledaren drabbad på minst fyra olika sätt

2022 05 01

Det finns minst fyra olika anledningar till att Ebba Busch är extra ledsen efter att Kakan Hermansson stoppade KD-ledaren från den stora ELLE-galan.

Det förklarar nu en annan person som skulle ha gått på den omtalade modetillställningen ELLE-galan.

Arrangören ville inte förlora fokus

Ansvariga vid den stora ELLE-galan har förklarat att orsaken till att KD:s partiledare stoppades från galan bland annat var att man inte ville att hennes uttalande – där hon bland annat undrade varför inte 100 islamister skadats istället för 100 poliser – inte skulle ta fokus från galan.

Ebba portades

Beslutet att porta Ebba Busch har dock lett till i stort sett motsatsen till det ELLE-galans arrangörer sade sig vara ute efter; eftersom allt fokus nu flyttats från själva galan till just det faktum att Ebba Busch portades och vad som ligger bakom orsaken till det plötsliga beslutet att stoppa KD:s partiledare.

Inbjuden för fem månader sen

IT-entreprenören Anitha Clemence – som skulle ha varit Ebba Buschs sällskap på galan – går nu ut och berättar att Ebba Busch fick inbjudan till ELLE-galan redan i November.

Så sent som i tisdags, det vill säga omkring fem månader efter att Ebba Busch fick inbjudan, så ringde hon upp sin väninna och planerade galadejt Anitha Clemence och berättade att inbjudan plötsligt hade dragits tillbaka.

Uppgift: Kakan Hermansson

– Anledningen var att kvällens konferencier Kakan Hermansson vägrade leda galan om Ebba Busch skulle komma, säger väninnan Anitha Clemence till Aftonbladet. 

– Hon blev ledsen, jag tycker verkligen synd om henne. Hon är också extremt ansvarsfull mot folk hon lovar saker, säger Anitha Clemence.

Ebba Busch ledsen

Väninnan berättar om minst fyra olika anledningar till att Ebba Busch blivit extra ledsen på grund av att inbjudan plötsligt stoppades.

◾Ebba kände att hon svek den ukrainska designern Ivan Frolov som hade sytt upp den klänning som partiledaren skulle bära. Frolovs kläder var tänkt som en symbol och hyllning till Ukrainas frihet och kampen för HBTQ-rättigheter, vilket Putinregimen motverkar

◾Frisören Angelica hade tagit ledigt hela dagen och planerat om för Ebbas skull. 

◾Dessutom har ytterligare en kreatör tillverkat de smycken Ebba skulle bära på ELLE-galan.

◾KD-ledaren kände att många runt omkring henne påverkades av beslutet förklarar Anitha Clemence för tidningen och framhåller att ELLE-galan borde ha agerat annorlunda.

KD kritiserar

Från KD-håll kommer kritiska kommentarer.

– Kakan Hermansson. Hånar mördade poliser. Inte bara välkommen på Elle-galan. Hon leder den, framhäver KD:s policyansvariga tillika toppkandidat i Sörmlands valkrets Johan Ingerö.

Strider mot värderingarna

ELLE-arrangörerna anser att KD-ledarens uttalande strider mot arrangörens värderingar. Aller Medias betonar även att beslutet om att stoppa Ebba Busch är något som redaktionen tagit.

Foto: H. Marcussen

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen