ELKRISEN: Öppnar för nya regler efter prischock
2023 01 27
Anmälningarna har haglat in mot energijätten Eon.
Detta efter en chockhöjning på 20 procent av fjärrvärmetaxan i Malmö och Burlöv, jämfört med fem procent i hela landet.
Tolv fastighetsägare har tillsammans anmält Eon till Konkurrensverket och en stor konflikt har blossat upp mellan energibolaget och bostadsbolagen, rapporterar Dagens Nyheter på fredagen.
Hela 200 anmälningar har totalt skickats in till Fjärrvärmenämnden hos Energimyndigheten – vilket kan jämföras med att nämnden hade totalt två ärenden under hela fjolåret.
Kan förändra reglerna
Nu öppnar närings- och energiminister Ebba Busch (KD) för att förändra reglerna som möjliggjort ovan nämnda prischock på fjärrvärme.
– I dagsläget har inte reglering diskuterats, men om rådande ramverk inte fungerar kommer vi behöva ta ställning till om en reglering behövs, framhåller ministern till Sveriges Radio Ekot.
Hon tillägger:
– Regeringen följer utvecklingen noga.
Små förhoppningar
Trots de hundratals ansökningarna om medling som Fjärrvärmenämnden tagit emot är förhoppningarna små om konkreta utfall i dessa processer.
Utfall i nämnden är nämligen inte bindande.
– Man ska vara medveten om att Fjärrvärmenämnden inte är en domstol och det är inte heller så att nämnden har tillsyn över fjärrvärmeföretagen, säger nämndens ordförande Linn Pantzar till SR.
Monopol på fjärrvärme
I Malmö har fastigheter som värms upp med fjärrvärme enbart en leverantör att tillgå, det vill säga Eon.
Det är också det monopolet som energijätten anklagas för att utnyttja.
– Vi tycker det är viktigt att Konkurrensverket tittar på detta och om Eon har missbrukat sin dominerande ställning genom den här prisförändringen som genomfördes första januari, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig vid Fastighetsägarna Syd, till DN.
Försvarar priserna
Eon själva har försvarat prissättningen med att varje fjärrvärmesystem har sin egen karaktär, och att en stor del av fjärrvärmen i Malmö kommer från Heleneholmsverket som eldas med gas.
– Det som har hänt är att gaspriset har skjutit i höjden, inte bara tjugo procent eller tio, femton. Det har fördubblats. Det har föranlett oss att fundera över vår prissättning, säger Marc Hoffman, vd på Eon i Sverige, till samma tidning.
Foto: Armin Dröge Regeringskansliet
Text: Redaktionen