ELKRISEN: Öppnar för nya regler efter prischock

2023 01 27

Anmälningarna har haglat in mot energijätten Eon.

Detta efter en chockhöjning på 20 procent av fjärrvärmetaxan i Malmö och Burlöv, jämfört med fem procent i hela landet.

Tolv fastighetsägare har tillsammans anmält Eon till Konkurrensverket och en stor konflikt har blossat upp mellan energibolaget och bostadsbolagen, rapporterar Dagens Nyheter på fredagen.

Hela 200 anmälningar har totalt skickats in till Fjärrvärmenämnden hos Energimyndigheten – vilket kan jämföras med att nämnden hade totalt två ärenden under hela fjolåret.

Kan förändra reglerna

Nu öppnar närings- och energiminister Ebba Busch (KD) för att förändra reglerna som möjliggjort ovan nämnda prischock på fjärrvärme.

– I dagsläget har inte reglering diskuterats, men om rådande ramverk inte fungerar kommer vi behöva ta ställning till om en reglering behövs, framhåller ministern till Sveriges Radio Ekot.

Hon tillägger:

– Regeringen följer utvecklingen noga.

Små förhoppningar

Trots de hundratals ansökningarna om medling som Fjärrvärmenämnden tagit emot är förhoppningarna små om konkreta utfall i dessa processer.

Utfall i nämnden är nämligen inte bindande.

– Man ska vara medveten om att Fjärrvärmenämnden inte är en domstol och det är inte heller så att nämnden har tillsyn över fjärrvärmeföretagen, säger nämndens ordförande Linn Pantzar till SR.

Monopol på fjärrvärme

I Malmö har fastigheter som värms upp med fjärrvärme enbart en leverantör att tillgå, det vill säga Eon.

Det är också det monopolet som energijätten anklagas för att utnyttja.

– Vi tycker det är viktigt att Konkurrensverket tittar på detta och om Eon har missbrukat sin dominerande ställning genom den här prisförändringen som genomfördes första januari, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig vid Fastighetsägarna Syd, till DN.

Försvarar priserna

Eon själva har försvarat prissättningen med att varje fjärrvärmesystem har sin egen karaktär, och att en stor del av fjärrvärmen i Malmö kommer från Heleneholmsverket som eldas med gas.

– Det som har hänt är att gaspriset har skjutit i höjden, inte bara tjugo procent eller tio, femton. Det har fördubblats. Det har föranlett oss att fundera över vår prissättning, säger Marc Hoffman, vd på Eon i Sverige, till samma tidning.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen