ELKRISEN: Nytt bakslag – slår hårt mot södra Sverige

2022 12 02

Elpriserna har skenat iväg till höga nivåer i hela Sverige de senaste veckorna.

Kyligare väder och ett tillfälligt stopp på kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 har varit två starkt bidragande orsaker till utvecklingen.

Nu kommer ett nytt bakslag som kan leda till ännu dyrare elpriser under årets kyligaste månader. 

Stoppet på Ringhals 4 förlängs med tre veckor.

Det meddelar Vattenfall i dag, rapporterar SVT Nyheter.

– Reparationen går bra, orsaken till fördröjningen är att vissa moment i reparationerna av tryckhållaren tar längre tid än väntat. Vi har alla tillgängliga resurser som jobbar med detta och allt arbete görs med säkerheten i fokus, säger Anna Collin, presschef på Ringhals till tv-kanalen.

Återstarten var beräknad till den 31 januari 2023, men skjuts fram till den 23 februari.

Hårt slag mot södra Sverige

Ringhals 3 och 4 står för mellan 13-15 procent av Sveriges elproduktion varje år.

Maria Erdmann, vd på GodEl, konstaterar att stoppet på Ringhals 4  slår hårt mot elanvändare i södra Sverige – främst konsumenter i elområde tre, men även i elområde fyra.

– Det kommer att få konsekvenser för kunder framför allt i södra Sverige där kapaciteten och tillgängligheten på el kommer att gå ner, och det kommer att påverka priset negativt. Det kommer att påverka priset i en kontext där det redan är jättehöga priser, säger hon till SVT Nyheter.

Kräver omfattande reparation

Den 31 augusti uppgav Vattenfall att en av Ringhals 4 större komponenter skadats och kräver omfattande reparation.

I samband med ett obligatoriskt test vid uppstarten efter den månadslånga avställningen skadades anläggningens tryckhållare. 

– Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer stå stilla under längre period än planerat. Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta. Händelsen har ingen påverkan på reaktorsäkerheten, framhöll Ringhals vd Björn Linde.

Oskarshamns 3 kopplas bort

Nästa vecka, fredagen den 9 december, kopplas även reaktorn Oskarshamn 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk bort från elnätet.

Ett fel på generatorn måste åtgärdas, uppger kärnkraftverket.

– Vi har haft det under uppsikt ett tag och nu ska det åtgärdas, säger Désirée Liljevall, kommunikationschef på kärnkraftverket.

Underhållsarbetet kommer att pågå i nio dagar.

Oskarshamn 3 beräknas åter vara i drift den 18 december.

Bortkopplingen av reaktorn kan leda till dyrare elpriser. Oskarshamn 3 har en nettoeffekt på 1 400 megawatt och är Sveriges största kärnkraftsreaktor.

Foto: F. Sonneveld

Text: Redaktionen