ELKRISEN: Nytt bakslag – mardrömsdag väntar svenska folket

2022 12 07

Reaktor 3 i Ringhals kärnkraftverk dras ned till halv effekt på lördag.

Orsaken till neddragningen är att man har upptäckt ett “generiskt fel” i reaktorn, rapporterar Dagens Nyheter.

Förändringen kommer ske i slutet av denna vecka. Anna Wallrud, ställföreträdande presschef vid Ringhals, bekräftar nyheten.

– Det är vår leverantör General Electric som har uppmärksammat oss på ett allmänt fel kopplat till generatorn. Det är som en lös plåt man behöver kontrollera så att den sitter som den ska. Så då tar man ner turbinen och kikar så att allt är som det ska. Den tidsperioden som vi har meddelat marknaden om att vi går ner, det är den tiden det tar att kontrollera och eventuellt åtgärda felet, säger hon till DN.

Två reaktorer redan nere

Beskedet är ett hårt slag mot elkonsumenter som redan är hårt pressade av höga elräkningar.

Sedan tidigare har Energimyndigheten redan pekat ut att “osäkerheten ökar markant” under perioden 9-18 december, som en konsekvens av att reaktor 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk stoppats på grund av ett underhåll.

Dessutom är reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk ur bruk och väntar på att repareras.

Mardrömsdag för elkonsumenter

Från klockan 04 på lördagsmorgonen till midnatt mot söndagen kommer reaktor 3 i Ringhals enbart att leverera 537 megawatt.

Normalt levereras 1074 megawatt från reaktorn i fråga.

– Vi har ju full förståelse för att vår el behövs och efterfrågas men vårt uppdrag är att leverera säkert och stabilt, och utifrån det har vi gjort bedömningen att åtgärden är nödvändig att göra den här tidpunkten, säger Anna Wallrud till DN.

"Väldigt höga priser"

När det gäller stoppet på Ringhals 4 löper dock reparationen på enligt plan, efter att nedstängningen förlängts fram till 23 februari.

Beskedet har dock som bekant kommit olägligt med tanke på att temperaturerna samtidigt sjunker och behovet av el ökar.

– Det kan bli väldigt ansträngt och väldigt höga priser. Och vi får inte glömma att innan det här inträffade så befann vi oss redan i en väldigt ansträngd situation på grund av att Ryssland har stoppat exporten av gas till Europa och att då priset på gas ökat kraftigt, säger Aida Makvandi, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till SVT.

"Svårt att täcka behovet"

Ringhals har en nyckelroll för Sveriges elproduktion. Dels för sin kapacitet när den går för fullt, men också tack vare dess placering i landet.

– Den är placerad i södra Sverige och det är där vi har mest efterfrågan av el. Så i och med att den försvinner så belastas ledningarna från norr till söder ytterligare vilket betyder att det kan bli svårt att täcka behovet för just södra Sverige, säger Aida Makvandi.

Foto: Annika Örnborg 

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen