ELKRISEN: Nytt bakslag – mardrömsdag väntar svenska folket

2022 12 07

Reaktor 3 i Ringhals kärnkraftverk dras ned till halv effekt på lördag.

Orsaken till neddragningen är att man har upptäckt ett “generiskt fel” i reaktorn, rapporterar Dagens Nyheter.

Förändringen kommer ske i slutet av denna vecka. Anna Wallrud, ställföreträdande presschef vid Ringhals, bekräftar nyheten.

– Det är vår leverantör General Electric som har uppmärksammat oss på ett allmänt fel kopplat till generatorn. Det är som en lös plåt man behöver kontrollera så att den sitter som den ska. Så då tar man ner turbinen och kikar så att allt är som det ska. Den tidsperioden som vi har meddelat marknaden om att vi går ner, det är den tiden det tar att kontrollera och eventuellt åtgärda felet, säger hon till DN.

Två reaktorer redan nere

Beskedet är ett hårt slag mot elkonsumenter som redan är hårt pressade av höga elräkningar.

Sedan tidigare har Energimyndigheten redan pekat ut att “osäkerheten ökar markant” under perioden 9-18 december, som en konsekvens av att reaktor 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk stoppats på grund av ett underhåll.

Dessutom är reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk ur bruk och väntar på att repareras.

Mardrömsdag för elkonsumenter

Från klockan 04 på lördagsmorgonen till midnatt mot söndagen kommer reaktor 3 i Ringhals enbart att leverera 537 megawatt.

Normalt levereras 1074 megawatt från reaktorn i fråga.

– Vi har ju full förståelse för att vår el behövs och efterfrågas men vårt uppdrag är att leverera säkert och stabilt, och utifrån det har vi gjort bedömningen att åtgärden är nödvändig att göra den här tidpunkten, säger Anna Wallrud till DN.

"Väldigt höga priser"

När det gäller stoppet på Ringhals 4 löper dock reparationen på enligt plan, efter att nedstängningen förlängts fram till 23 februari.

Beskedet har dock som bekant kommit olägligt med tanke på att temperaturerna samtidigt sjunker och behovet av el ökar.

– Det kan bli väldigt ansträngt och väldigt höga priser. Och vi får inte glömma att innan det här inträffade så befann vi oss redan i en väldigt ansträngd situation på grund av att Ryssland har stoppat exporten av gas till Europa och att då priset på gas ökat kraftigt, säger Aida Makvandi, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till SVT.

"Svårt att täcka behovet"

Ringhals har en nyckelroll för Sveriges elproduktion. Dels för sin kapacitet när den går för fullt, men också tack vare dess placering i landet.

– Den är placerad i södra Sverige och det är där vi har mest efterfrågan av el. Så i och med att den försvinner så belastas ledningarna från norr till söder ytterligare vilket betyder att det kan bli svårt att täcka behovet för just södra Sverige, säger Aida Makvandi.

Foto: Annika Örnborg 

Text: Redaktionen