ELKRISEN: 80 000 svenska hushåll kräver kompensation

2022 12 14

Elpriserna har nått rekordnivåer i Sverige.

I dag slår norra Sverige prisrekord.

Dagspriset på el landar på 4,83 kronor per kilowattimme för hela Sverige, enligt de senaste siffrorna från elbörsen Nordpool.

Elkonsumenter i elområde 3 och 4 kommer att kunna ta del av regeringens retroaktiva stöd. Utbetalningssumman beräknas utifrån elförbrukningen under perioden oktober 2021-september 2022.

Nyligen presenterade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) även ett nytt gasstöd till hushåll i södra Sverige. Drygt 27 000 gasuppvärmda villor kommer kunna ta del av stödet.

Men en grupp känner sig bortglömda – de som eldar med pellets. Priset för biobränslet har mer än fördubblats under hösten.

– Årskostnaden har gått från 16 000 till 40 000, berättar David Uppvik, som bor utanför Lund, till SVT Nyheter.

Inget extra stöd

I dag värmer minst 80 000 svenska hushåll upp bostaden med pellets. Trots en markant prisökning blir de ej kompenserade.

David Uppvik berättar att han blev förvånad när regeringen gav besked om ett ekonomiskt stöd till tusentals gasskunder.

Han anser att regeringen borde kompensera hushåll som eldar med pellets – framför allt efter som det är ett klimatneutralt alternativ till skillnad från gas.

– Det var väl lite droppen som fick bägaren att rinna över när jag läste om gasstödet. Gas är fossilt, medan pellets är ett klimatneutralt bränsle för uppvärmning som är förnybart och vi producerar det här i Sverige, säger han till SVT.

Han varnar för att många pelletseldare kommer att byta till andra uppvärmningsformer om kompensationen uteblir.

– Vi funderar på att byta. Det är ju även en ganska stor arbetsinsats att elda med pellets. Om alla vi som eldar med pellets skulle värma upp med el i stället skulle det bli en ökad belastning på elnätet. Men samtidigt gillar jag pellets. Man skulle vilja veta hur politikerna tänker, säger David Uppvik till SVT Nyheter.

Fakta pellets

- Pellets är ett biobränsle som kommer från naturen.

- Pellets bidrar inte till växthuseffekten.

- Pelletsförbränningen tillför samma mängd koldioxid som träden använt under sin tillväxt. Det är därmed skattebefriat.

- Det är bättre för miljön att elda med pellets istället för ved

- Pellets kan dock vara farligt för hälsan om det förvaras fel. Träpellets innehåller olja som kan utvecklas till gaser som exempelvis kolmonoxid. Det tränger bort syret i ett rum.

Källa: Energimyndigheten respektive energifakta.nu

Foto: M. Saifullah

Text: Redaktionen