ELJÄTTENS UPPMANING: Så stor buffert behövs inför vintern

2022 08 31

Elräkningarna i vinter kan bli så dyra som uppemot 40 000 kronor för en del hushåll.

Det varnar elbolaget Varbergs energi för. 

I ett nyhetsbrev uppmanar elbolaget sina kunder att avsätta en buffert på minst 50 000 kronor inför vintern, rapporterar Expressen.

– För er som har ett rörligt avtal så innebär detta att om ni då hade enstaka månadsfakturor på 5 000 – 10 000 kr så lär motsvarande faktura denna vinter ligga på i storleksordningen 15 000 – 40 000 kr, skriver Varbergs energi och fortsätter:

För att inte hamna i ett hopplöst läge när vinterns elräkningar dimper ner i brevlådan/inboxen så bör därför den genomsnittliga villaägaren redan nu sätta av en buffert på cirka 50 000 kronor. Har man inte den möjligheten så är det en bra idé att börja prata med sin bank redan nu.

"Kan bli dramatiskt"

Varbergs energis vd, Björn Sjöström, förklarar att nyhetsbrevet syftar till att öka medvetenheten hos bolagets kunder.  

– Vår tanke var att försöka konkretisera det hela. Man kanske inte fullt ut tar såna här saker till sig. Om man har ett rörligt avtal och priserna drar i väg, då kan det bli dramatiskt för många och ser man då det här svart på vitt så hoppas jag att man reagerar, säger han till Expressen.

Eniga experter

Hösten och vintern kan bjuda på en rejäl elsmocka för kunder som tillhör elområde 3 och 4.

I Sydsverige väntar en ökning på fyra kronor per kilowattimme, enligt flera experter.

– För dem som bor i villa i Stockholmsområdet kan det röra sig om 50 000 kronor mer än vad de är vana vid för perioden oktober till mars. Om man normalt sett har en räkning på 20 000 kronor kan man stå med en räkning på 70 000 kronor, sa Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis, i en interjvu med SvD.

En liknande prisökning väntar villaägare i Göteborg med omnejd.

– För dem som bor i södra Sverige, i elprisområde 4, runt Malmö, kan det röra sig om ännu lite mera, berättar Christian Holtz.

Fyra stora elområden

Sverige är indelat i fyra stora elområden:

-Elområde SE1 – Luleå

-Elområde SE2 – Sundsvall

-Elområde SE3 – Stockholm

-Elområde SE4 – Malmö

 

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen