Eljätte har begått stor miss – många hushåll kan få fel räkning

2025 01 30

Många kunder i Sverige riskerar att debiteras fel summa på elräkningen.

Ett av landets största elnätsbolag har misslyckats med att installera nya mätsystem för el.

Och det kan komma att drabba såväl elhandlare som kunder.

Det rör sig om statliga Vattenfall Eldistribution som nu åker på vite värt elva miljoner kronor för missen, rapporterar Sveriges Radio.

– Mätning är grundläggande för elmarknaden och förtroendet för prissättningen. Det är en viktig fråga, säger Karin Edvardsson som är enhetschef på Energimarknadsinspektionen, till radion.

Enda bolaget som misslyckats

Bakgrunden är den förändring som ska ske 11 juni i år – då elhandeln läggs om till att gälla var femtonde minut istället för per timme som är fallet idag.

Då måste också elnätsbolagen kunna mäta och rapportera in elen varje kvart, både hos hushållen och i elledningarna. 

Det har Vattenfall misslyckats med hittills. Och man är det enda elnätsbolaget som för närvarande inte har en lösning på plats.

Kan få fel räkning

En direkt följd av att mätsystemen inte installerats kan bli att kunder med timprisavtal drabbas. 

Räkningarna kan helt enkelt bli fel.

– För de som har timprisavtal idag och kommer övergå till kvartsprisavtal så finns det risk att debiteringen blir fel, säger Karin Edvardsson.

Vattenfall själva menar att de är i slutskedet av processen, men kan inte lova när det är klart. Bolaget framhåller att det varit “komplext och tidskrävande” att anpassa sig till de nya reglerna som börjar gälla i juni.

– Vi förstår att de skulle få allvarliga konsekvenser för elhandlarna och kunden som vi inte är färdiga, säger John Hansson, chef för kundrelationer på Vattenfall Eldistribution, till SR.

LÄS MER: Jättemånga elavtal ändras – hushållen lär bli besvikna

Över 900 000 kunder

Vattenfall Eldistribution levererar el till över 900 000 företag och privatpersoner i Sverige.

Det sker genom ett elnät som möter behoven av nätkapacitet samt el- och leveranskvalitet, framhåller bolaget själva.

Som en av de största elnätsägarna i Sverige har Vattenfall Eldistribution ett stort ansvar att säkerställa ett effektivt elnät som möter behoven av nätkapacitet, el- och leveranskvalitet, idag och i framtiden. Varje dag, året om, bygger vi ut och förbättrar elnätet, understryker Vattenfall på sin hemsida.

Elnätsbolagets uppdrag är att underhålla, driva och vid behov bygga ut “ett säkert och tillförlitligt elnät till lägsta kostnad för våra kunder”.

– Vår uppgift är också att ansluta nya kunder till elnätet, allt från små hushåll och nya bostadsområden till datahallar och industrier som vill ställa om och elektrifiera drift och produktion.

LÄS MER: Historiskt besked om elpriset – har nästan aldrig hänt tidigare

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen


JUST NU: Förbjuden hamburgare ska säljas i Sverige

2025 07 10

Hamburgare som förbjöds så sent som i juni har nu fått klartecken att säljas i Sverige.

“International Food Festival, den återkommande internationella matmarknaden, är på turné genom landet igen. Just nu pågår festivalen i Helsingborg.

Men mattältet Down under som bland annat säljer krokodil- och känguruburgare har stött på patrull.

Burgarna förbjöds nyligen av kommunens inspektörer när festivalen var på plats i Jönköping i slutet av förra månaden, rapporterar Jönköpings-Posten.

Anledningen var att det till exempel inte gått att fastställa att det verkligen var krokodil i köttet.

– Enligt intyget så rörde det sig om krokodilkött, men man sålde det som hamburgare med krokodil och inslag av kalv. Därför sa vi att det här är inte tillräckligt säkert för konsumenter och förbjöd dem att sälja det, säger Niclas Purfürst, chef för miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun, till lokaltidningen.

"Inget underlag överhuvudtaget"

Samma mattält har även strutskött på menyn. Inte heller dessa eller känguruburgarna fick säljas. Enligt kommunen hade företaget inte uppvisat “något underlag på övriga köttslag överhuvudtaget”.

– Så de fick inte heller säljas. Det stängdes ned helt och hållet, det här ståndet, säger Niclas Purnfürst.

Jönköping hade fått tipset från Lidköping där matmarknaden hade varit veckan innan.

Där hade inspektörerna även synpunkterna på bristen på god handhygien. Kommunen påpekade dessutom att “ingen spårbarhet inkommit för exotiska köttslag såsom känguru, struts eller krokodil”, skriver JP.

Vändningen: får grönt ljus

Följden blev att köttet fick slängas.

Efter ett stopp i Ystad har festivalen nu dragit vidare till Helsingborg.

Och där har burgarna fått grönt ljus, rapporterar SR. Kommunens inspektörer har nu kunnat verifiera varifrån köttet kommer. Klartecknet kommer efter att företaget fått ordning på dokumentationen, bekräftar Lotten Johansson, tf miljödirektör i Helsingborg.

Patrik Kjörling, ägare till Becano AB som står bakom ståndet, välkomnar beskedet. Att företaget till slut har fått rätt beskriver han som viktigt.

Han är dock kritisk till att kommunernas inspektörer varnat varandra för burgarna. Kjörling menar även att kommunernas krav på att ta fram rätt uppgifter kom med för kort varsel.

– De får stanna upp och lyssna så de får rätt information. Så där är det i ett nötskal, det spelar ingen roll om det är en hälsomyndighet eller arbetsmiljöverk, de lyssnar inte, säger Patrik Kjörling till SR.

Foto S. Dalhuisen

Text: Redaktionen


Oväntad faktura på väg till hushållen – betala inte

2025 07 11

Många svenskar behöver vara beredda på att en oväntad faktura kan dimpa ned i brevlådan kommande veckor.

Bluffakturorna ökar under sommaren.

Det konstaterar ekonomiplattformen Spiris, tidigare Visma Spcs.

– Sommaren är bluffakturornas högsäsong och det är oroande att antalet fakturabedrägerier ökar så kraftigt, varnar Spiris företagarexpert på torsdagen.

Förra året ökade antalet fakturabedrägerier med 23 procent. Över 10 000 bluffakturor anmäldes, enligt statistik Spiris tagit del av från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Drabbar privatpersoner

På grund av semestertider och sommarvikarier som inte är rustade med rätt kunskap är företagen i en särskilt känslig situation.

Men även privatpersoner råkar ut för de oväntade "fakturorna".

Vid fakturabedrägerier är det vanligt att olika företag försöker lura företagare eller privatpersoner med påstridiga och otydliga metoder. Det sker ofta genom att de skickar ut bluffakturor, framhåller polisen.

LÄS MER: Electrolux går ut med varning till kunder

Kivrabluff cirkulerar

Sett över de senaste fem åren ligger ökningen över polisanmälda bluffakturor på hela 43 procent.

Det bedöms dock vara “toppen av ett isberg”, enligt Spiris.

Vad det är för typ av bluffakturor kan variera.

Exempelvis har Kivra nyligen gått ut och varnat för bedrägerier i företags namn.

Bluffmakarna påstår till exempel att Kivras support behöver komma i kontakt med mottagaren eller att det finns en obetald faktura i brevlådan som behöver hanteras, rapporterar Råd och Rön.

Svenskar kyrkan varnar för "fakturor"

De senaste månaderna har även Svenska kyrkan larmat om brev från företag som erbjuder gravskötsel och gravstenstvätt. Brevet uppges se ut som en faktura som kommer från Svenska kyrkan, vilket inte stämmer.

Metoden är dock effektiv eftersom nästan alla har minst en bortgången anhörig vars grav man sköter om då och då.

Alla som har fått hem “fakturan” har uppmanats att anmäla det till Konsumentverket, rapporterade SR tidigare i år.

Spiris uppmaning är att inte betala de oväntade fakturorna.

Polisen framhåller även att privatpersoner ska vända sig till konsumentvägledaren i din kommun vid misstanke om att man utsatts för ett bedrägeriförsök.

LÄS MER: Polisen uppmanar allmänheten – “lägg på luren”

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen