Eldade upp 20 000 Astra-vaccindoser

2021 05 20

19 610 vaccindoser från Astra Zeneca har eldats upp av myndigheterna i Malawi.

Anledningen är att det spritts ett rykte i det sydöstafrikanska landet om att en betydande del av de vaccindoser från Astra Zeneca som landet erhållit har passerat sitt bäst-före-datum. Ryktet stämmer och resulterade i att många ur allmänheten inte längre vågade vaccinera sig varpå myndigheterna tog till drastiska åtgärder för att återfå folkets förtroende, uppger BBC News.

– Jag vill vaccineras men hur säker kan jag vara på att inte få utgånget vaccin på sjukhuset, säger butiksägaren Jack Chitete till BBC.

Världshälsoorganisationen WHO uppmanade först landet att inte förstöra vaccindoserna då man först ville undersöka hur länge de var användbara efter utgånget datum. Men efter hand ändrade sig WHO med förhoppning om att få fart på vaccinationen igen. Malawi har fått 102 000 AstraZeneca-doser och hann som tur är använda cirka 80 000 av dem innan bäst-före-datumet gick ut. Men 19 610 doser har nu bokstavligt talat gått upp i rök. Malawis sjukvårdschef Charles Mwansambo bekräftar uppgifterna.
– När nyheten om att vi hade utgångna vaccindoser spreds märkte vi att folk inte kom till våra kliniker för att vaccineras. Om vi inte bränner dem kommer folk tro att vi använder utgånget vaccin och om de inte vaccineras så kommer Covid-19 slå hårt mot dem, säger sjukvårdschefen till BBC och menar att fördelarna överväger nackdelarna.

Malawi har så här långt klarat sig relativt bra mot viruset och av landets 18 miljoner invånare har cirka 1 200 avlidit.

ANALYS

Jämfört med omvärlden har Afrika inte drabbats av lika många dödsoffer enligt Worldometers statistik. Malawi har 59 dödsoffer per 1 miljon invånare, Nigeria 10 och Egypten 139. En lång rad afrikanska länder ligger mellan 5 och 100. Det finns ett mörkertal men att Afrika har en relativt ung befolkning har underlättat situationen. Hårdast drabbade är Tunisien med 1 004 och Sydafrika 923. Det kan jämföras med Ungern 3 043, Storbritannien  1 872 och Sverige 1 408 enligt Worldometer.


Trafikpolis reder ut: Det här är förbjudet att göra i bilen

2024 07 04

Diskussionen om vad man får och inte får göra i bilen har aktualiserats på nytt.

Frågan har delvis väckts till liv efter att en 60-årig man nyligen ertappades med att prata i telefon i bilen – men nekar till brott eftersom han menar att han talade via högtalare.

Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet, står det i lagtexten.

– Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.

Trafikpolisen: det här gäller

Bengt-Erik Lind är gruppchef inom trafikpolisen i Kristianstad.

Han framhåller att mobilen, eller annan kommunikationsutrustning, inte får lov att användas om du håller den i handen.

Det är däremot tillåtet att slå i en telefon som sitter fastmonterad, förutsatt att det inte påverkar framförandet av fordonet.

Och om mobilen ligger på sätet och det ringer kan det vara tillåtet att svara. 

– Det är hårklyverier egentligen, om man har den på sätet och trycker på knappen. Det är inga svåra grejer egentligen – är den handhållen är det förbjudet, säger Bengt-Erik Lind till Kristianstadsbladet.

Grönt ljus för kaffe eller glass

Men när det gäller andra föremål är det mer eller mindre fritt fram att hålla dem i händerna under pågående körning.

Till exempel om man vill äta en glass eller dricka kaffe medan man har andra handen på ratten.

– Ja, men man ska kunna stanna framför varje förutsägbart hinder, så man inte sitter och pysslar med annat och inte har uppmärksamhet och vinglar över vägen. Men normalt sett kan man äta glass om det är varmt eller dricka en läsk när man kör, säger Bengt-Erik Lind.

"Domstolen får avgöra"

Reglerna för prat i mobilen medan man kör bil ändrades 2018.

En del saker blev tydligare – men andra har uppfattats som otydliga. Till exempel finns det ingen konkret definition av “annan handhållen kommunikationsutrustning”.

– Det får domstolen avgöra, framhåller Transportstyrelsen.

Att använda mobilen till att lyssna på musik är dock tillåtet.

Det är inte förbjudet att lyssna på musik när du kör. Men det kan vara smart att ha en färdig låtlista innan du startar din färd, förklarar myndigheten.

Foto: A. Boucher resp D. Kopezhan resp C. Ciftci

Text: Redaktionen


Trafikverket varnar – 3 000 kronor i böter om man blir påkommen

2024 07 04

Trafikverket riktar en skarp uppmaning inför sommaren.

Trafikverket meddelar på torsdagsmorgonen att myndigheten har gjort observationer under sommaren.

Oroväckande många personer rör sig kring spårområden, någonting som man påminner om är “livsfarligt och olagligt”.

Nu varnar myndigheten för att den som blir påkommen med det kan få betala dyrt.

Sätter upp stängsel

Trafikverket lägger stora pengar på att säkra spårområdena.

– Säkerheten kring järnvägen bygger på att alla respekterar de varningssignaler och skyltar som visar var det är förbjudet och var det är tillåtet att passera järnvägen, förklarar myndigheten.

– Tyvärr är det inte alla som gör det. För att göra det svårare för obehöriga att komma ut på spåren sätter Trafikverket upp två meter höga stängsel som är svåra att klippa sönder.

3 000 kronor

Den som trotsar reglerna får göra sig redo att betala.

– Dyrt blir det också för den som blir påkommen. Vistas man i spårområdet riskerar man böter på 3000 kronor, fortsätter Trafikverket.

“Är livsfarligt”

Myndigheten understryker att det handlar om stor fara om man bryter mot reglerna.

– Att gena över järnvägsspår är livsfarligt. Tåg går tyst, fort och har lång bromssträcka. 

– Ett tåg i 200 km/tim kör ungefär 200 meter på tre sekunder. Bromssträckan vid nödbromsning är mer än en kilometer. En lokförare har alltså ingen möjlighet att tvärnita om hen upptäcker att någon eller något som inte ska vara på spåren finns där.

– Även järnvägens kontaktledningar ovanför spåret är livsfarliga. Det räcker att komma i närheten för att få ström i sig vilket kan leda till svåra brännskador och i värsta fall dödsfall. Strömmen är alltid på i kontaktledningen, även när tåget står stilla.

Uppmanar föräldrar

Särskilt viktigt är det att föräldrar uppmanar sina barn och ungdomar att hålla sig undan.

– Jag vill uppmana föräldrar som bor i närheten av en järnväg att prata med sina barn om riskerna,  Rami Yones, regional direktör för Trafikverket.

– Tåg kör snabbt, är tysta och kan varken bromsa eller väja om du skulle råka vara på fel plats. Måste man korsa en järnväg ska man alltid göra det på godkända övergångar.

Foto: M. Beletti

Text: Redaktionen