Elbranschen slår larm om elnätet – “kan lamslå svenska samhället”

2025 02 12

Säpo och Energimyndigheten har varnat för att Ryssland kan försöka sabotera det svenska elnätet.

Det var efter explosionerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 för knappt tre år sedan som myndigheterna manade till höjd beredskap.

Energisektorn behöver vidta åtgärder för att skydda det som ska skyddas, säger Karl Melin, Säkerhetspolisens presschef, till SVT vid tillfället.

Ny varning: "Oron är befogad"

Nu slås det larm igen.

Den här gången från Svenska Elektrikerförbundet som understryker en ökad oro i samhället. Enligt fackförbundet bekymras 61 procent av allmänheten av risken för att främmande makt ska påverka Sveriges elförsörjning.

– Svenskarnas oro är befogad. Som fackförbund får vi hela tiden larmrapporter från våra medlemmar runtom i landet, som vittnar om hur i princip vem som helst får arbeta med Sveriges elnät, framhåller bland annat förbundsordförande Urban Pettersson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Inga krav

Elektrikerförbundet pekar på att det saknas krav på att elmontörer som arbetar med elnätet ska ha någon formell certifiering.

Att ett stort antal underentreprenörer i långa kedjor och icke-certifierad utländsk personal används målas också upp som en del av riskbilden.

– Det är svårare att säkerställa säkerheten i alla led och öppnar upp möjligheter för en antagonist att komma nära samhällsviktig verksamhet inom energisektorn för informationsinhämtning och potentiellt sabotage eller liknande, framhöll fyra myndigheter i gemensam rapport förra rået.

"Kan lamslå svenska samhället"

Fackförbundet understryker vidare att det svenska elsystemet “är av allra största vikt vid en krigssituation eller allmänt höjd beredskap”.

Vård, omsorg, kommunikation och uppvärmning är bara några exempel på verksamheter som är helt beroende av en fungerande elförsörjning.

– Med utländsk arbetskraft ökar risken för kartläggning, intrång eller attacker som i ett slag kan lamslå det svenska samhället, varnar Elektrikerförbundet.

Tre krav till regeringen

Urban Pettersson och resten av förbundet går nu därför fram med tre krav till regeringen för att säkra svensk elförsörjning.

Kraven innefattar utbildning av inhemsk arbetskraft, krav på grundbemanning för att minska beroende av långa kedjor av underentreprenörer och utländsk arbetskraft samt krav på certifiering bland elmontörer.

Sluta spela rysk roulett med Sveriges elförsörjning. Vi kan inte fortsätta låta vem som helst få jobba med samhälls­kritisk infrastruktur som vårt elnät, skriver förbundet i en direkt uppmaning till regeringen och närings- och energiminister Ebba Busch (KD).

Foto: Tomas Ärlemo, Svenska kraftnät

Text: Redaktionen


S-KRAVET: Säg ja – annars kan Sverige gå miste om “800 miljoner”

2025 07 17

Sverige har en “unik möjlighet” till att få in hundratals miljoner kronor.

Det anser Socialdemokraterna i Stockholm som syftar på att Sverige ansökt om att stå värd för damernas fotbolls-EM 2029.

Ett fotbolls-EM i Sverige skulle vara mycket mer än en sportfest – det skulle ge ett kraftfullt lyft för den lokala ekonomin. I Stockholm beräknas intäkterna landa på omkring 800 miljoner kronor om vi får arrangera EM här, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.  

Kravet: säg ja  

Enligt S riskerar dock Sverige att "missa chansen" och snuvas på arrangemanget. Socialdemokraterna menar att det beror på “regeringens ointresse” för frågan.

– Trots ett starkt svenskt engagemang för evenemanget har regeringen ännu inte utlovat något ekonomiskt stöd, framhäver partiet.

I Danmark, som skulle arrangera EM tillsammans med Sverige, har motsvarande 15 miljoner kronor redan låsts upp för saken. Ytterligare 40 miljoner kan följa.  

Kräver tre saker  

Nu kräver S i Stockholm att regeringen säger ja. 

Partiet vill se en nationell evenemangsfond med statliga medel, ett departement och en ansvarig minister för evenemangsfrågor och att huvudstaden ska betraktas som en “nationell resurs”.

Vi är redo att ta ansvar, men vi behöver ett statligt ekonomiskt stöd. Här måste regeringen måste kliva fram, säger Karin Wanngård.

LÄS MER: Stor konkurs drabbar rockstjärna – tvingas ställa in

Förbundet: "En milstolpe"

Regeringen eller dess ministrar har hittills inte bemött kritiken eller uttalat sig om Sveriges ansökan.

Socialdemokraternas argument är att turneringen skulle “innebära ett rejält lyft för turism, jobbskapande och lokal ekonomi”.

Tobias Tibell, t.f. generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet, har kallat den preliminära ansökan för “en milstolpe”.

– Nu ska vi ta till oss av den utvärdering som följer från Uefa, och sedan fortsätta det gedigna arbetet tillsammans med DBU (Danmarks fotbollförbund, red. anm.) och våra värdstäder för att i augusti kunna lämna in en så slagkraftig slutversion av EM-ansökan som möjligt, sade han i mars.

Besked till vintern

Beslutet om vilket eller vilka länder som får arrangera EM fattas i december. Tilltänkta värdstäder i Sverige är Stockholm/Solna, Göteborg och Malmö.

Sverige har tidigare arrangerat VM för herrar 1958 och EM 1992 samt VM för damer 1995 och U21-EM 2009.

LÄS OCKSÅ: Storkedja gör comeback – stängde 79 butiker i Sverige

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Bottenbetyg för nordiskt flygbolag – sämst i Europa

2025 07 16

Det finländska flygbolaget får bottenbetyg i en ny europeisk jämförelse av flygbolag.

I konsumentportalen Flightrights senaste rankning placerar sig Finnair på toppen bland Europas sämsta flygbolag – med ett sammanlagt betyg på 2,48 av 5.

Den lägsta poängen ligger i kategorin pålitlighet, där bolaget bara får 1,5 stjärnor. Kategorin mäter hur ofta flyg ställs in, försenas eller om passagerare nekas ombordstigning.

Flightright tittade även på betalningsbeteende och hur snabbt och smidigt bolagen hanterar krav på ersättning. Där fick Finnair betyget 3 av 5, vilket visar att det finns förbättringspotential.

Interna konflikter

Finnairs pålitlighet har påverkats kraftigt av interna konflikter. Bland annat har bolaget drabbats av arbetsmarknadstvister som lett till inställda flyg och stora förseningar.

Finnair har redovisat ett kraftigt försämrat resultat för årets första halvår, med förluster på över 50 miljoner euro.

Den negativa utvecklingen kopplas direkt till vårens omfattande strejker, där konflikter med både piloter och markpersonal lett till att över 1 300 flyg fått ställas in.

– Vi ber uppriktigt om ursäkt till alla kunder som upplevt störningar i sina reseplaner på grund av arbetskonflikten, säger Finnairs vd Turkka Kuusisto i ett pressmeddelande.

I söndags nådde Finnair och fackförbundet Luftfartsunionen IAU en överenskommelse tillsammans med arbetsgivarorganisationen Palta, vilket innebär att strejkerna nu är avslutade.

Missnöjda resenärer ger låga betyg

Den tredje och sista kategorin, kundnöjdhet, baseras på enkäter där resenärer bedömer sin helhetsupplevelse. Där fick Finnair 2,94 av 5, ett resultat som drar ner helhetsindexet.

Medan Finnair hamnade i botten siktade Discover Airlines in sig på toppen med 3,33 i totalbetyg. Även lågprisjättarna Vueling och Ryanair hamnade lågt, men inte sämst.

Portal för resenärer 

Flightright som utfärdat rankningen är en portal som hjälper passagerare att utöva sina rättigheter och att hävda dem gentemot flygbolagen.

 – Som marknadsledare inom vårt segment är vi fast beslutna att se till att det alltid blir bevisat att man har rätt, menar de.

Finnair har ännu inte kommenterat resultatet offentligt.

Foto: G. Van der Walt

Text: Redaktionen