Elavtalet som rekordmånga väljer – för lägre kostnader

2024 06 30

Rekordmånga svenskar väljer en typ av elavtal som gör det möjligt att få ner kostnaderna.

De senaste årens elkris har fått många svenskar att fundera över sin konsumtion och sina kostnader för el.

Många har också vidtagit aktiva åtgärder för att få ner kostnaderna.

Det märks bland annat i det ökande intresset för att teckna timavtal.

Den typen av avtal har ökat explosionsartat de senaste åren, rapporterar SR.

– På några år så har gått från att ett fåtal har haft den här typen av avtal till att vi idag har 12-13 procent av alla kunder som har ett timavtal, säger Maria Westin, enhetschef på Energimyndigheten, till radiokanalen.

Lättare minska sina kostnader

Timavtal gör det lättare för kunden att minska sin totala elförbrukning och därmed få ner sina elkostnader.

När man har timavtal så kan man välja att exempelvis tvätta, diska eller ladda elbilen när elen är billig.

Dessa avtal har alltså ökat kraftigt i popularitet sedan elpriserna började skjuta i höjden.

– Det tog ju fart då när priserna var höga, under 2022-23, att det fanns ett större incitament för kunder att faktiskt vara flexibel och styra sin användning, säger Maria Westin till radiokanalen.

Bra för hela elsystemet

Timavtal är bra för hela elsystemet, eftersom det leder till en mer jämn konsumtion över dygnet och ett mer effektivt utnyttjande.

Prismässigt kan det också göra stor skillnad för elkonsumenten.

– Det vi kan se är ju att det finns en skillnad på att priserna kan vara 100-200 öre i skillnad en timme från en annan, säger Maria Westin.

Inte lönsamt för alla

Man bör dock vara medveten om att timavtal inte är det bästa alternativet för alla elkonsumenter.

Man måste ha möjlighet att göra aktiva val i sin elkonsumtion för att timavtalet ska bli lönsamt.

– För att du ska bli en vinnare med ett timprisavtal i jämförelse med ett traditionellt rörligt avtal behöver du flytta en så stor del av din elanvändning som möjligt till dygnets billigaste timmar, uppger Energimyndigheten på sin hemsida.

Man bör alltså inte välja timprisavtal om man inte har möjlighet att aktivt följa upp sin elförbrukning och kostnaden per timme, enligt Energimyndigheten.

Foto: Foto T Barbhuiya

Text: Redaktionen


Norwegian ryter ifrån: sluta packa ned det här i bagaget

2024 07 01

Har du koll på vad du inte får packa ned i det incheckade bagaget vid flygresan?

Det är nämligen många som inte har det.

Faktum är att föremål i mängder slängs vid säkerhetskontrollerna på flygplatser på grund av vanliga misstag bland resenärerna.

Och det är i synnerhet en sak som utmärker sig – powerbanken. 

Slänger 20 000 om året

Enligt flygbolaget Norwegian är powerbanks “överlägset vanligast” bland konfiskerade föremål.

– Vad vi vet är att det fortfarande är väldigt många resenärer som har dessa i sitt incheckade bagage. 2023 slängde Avinor (Norges motsvarighet till Swedavia, red. anm.) över 20 000 powerbanks som beslagtagits från incheckat bagage i Norge, säger Norwegians presstalesperson Eivind Hammer Myhre till TV4 Nyheterna.

Skapar merjobb för flygplatsen

Norwegian understryker att det är ett problem att folk missar att powerbanks inte får förekomma i incheckat bagage.

Det skapar merjobb för anställda, samtidigt som resenärer blir av med sina saker.

Anledningen till att powerbanks stoppas är på grund av litiumbatteriet.

– Generellt ska powerbanks utifrån brandsäkerheten ombord alltid packas i handbagaget då det kan finnas risk för överhettning. Föremål som anses vara en fara för flygsäkerheten kan också beslagtas vid genomgången på flygplatsen, säger Peter Douglas Wärring från Swedavia till tv-kanalen.

Ska vara i handbagaget

Det är däremot tillåtet att förvara sina powerbanks, och andra lösa litiumjonbatterier, i handbagaget om det handlar om max två stycken batterier.

– Extra litiumbatterierna får endast medföras i handbagaget och ska förvaras i originalförpackningen eller vara skyddade mot kortslutning, framhåller Transportstyrelsen i riktlinjerna till resenärer.

– Om man förpackar batterierna själv, ska polerna vara skyddade t.ex. genom tejpning av + och - polerna. Varje batteri ska packas var för sig.

Momondo: finns på listan

Även Momondo, den stora bokningssajten, påminner resenärer om vad som gäller om du ska ta med dig en powerbank på resan.

– Vissa flygbolag tillåter inte att du packar powerbanks i det incheckade bagaget och powerbanks finns ofta med på listan över föremål som du förväntas intyga att du inte har i det incheckade bagaget, förklarar Momondo.

– Av praktiska skäl är det naturligtvis också fördelaktigt att packa din powerbank i handbagaget för att ha den nära till hands när du behöver ladda din telefon eller dator.

Foto: Norwegian Air

Text: Redaktionen


Agnes Wold varnar för populärt läkemedel: ”Jag skulle aldrig ta det”

2024 07 01

I dag uppskattas över en halv miljon svenskar ha någon sjukdom i sköldkörteln.

Under 2023 behandlades nästan 500 000 patienter för diagnosen hypotyreos – en vanlig sjukdom som oftast beror på en inflammation som leder till att sköldkörteln bildar för lite hormoner.

– Det kan ge många olika symtom, till exempel att du blir trött, frusen och känner dig nedstämd. Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet. De flesta blir bra med behandling, skriver Vårdguiden 1177 om sjukdomen.  

Tusentals väljer alternativ behandling

Standardbehandlingen för hypotyreos är föreskrivning av läkemedel med levotyroxin (Levaxin).

Under fjolåret behandlades 489 000 patienter med Levaxin som är en välbeprövad medicinsk behandling, rapporterar tidningen Läkemedelsvärlden.

Många patienter upplever dock att behandlingen inte hjälper och har därför valt att sätta sitt hopp till så kallade NDT-preparat – preparat som är baserade på torkad sköldkörtel från gris och som endast skrivs ut på licens.

På tio år har utskrivningen av NDT ökat med 400 procent, uppger Läkemedelsvärlden.

Under 2023 fick Läkemedelsverket in nästan 3 000 licensansökningar om olika typer av NDT-preparat.

Experten avråder

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, avråder från behandling med NDT.

I podden ”Fråga Agnes Wold”, som sänds i Sveriges Radio, uppmanar hon patienter att avstå läkemedlet.

– Man vet exakt vilka biverkningar som kan förekomma och hur mycket aktiv substans det finns i varje tablett. Jag skulle aldrig ta läkemedel som kommer från djur, det kan finnas konstiga virus och det finns ingen fördel med att ta ett oprövat läkemedel, säger experten i det senaste avsnittet av podden, enligt Aftonbladet.

I samma avsnitt förklarar Wold att det finns många teorier om varför patienter med hypotyreos inte mår bra, trots behandling med Levaxin.

– Många drabbade är medelålders personer som kanske har andra krämpor. Man kanske inte mår bra av andra skäl. Att man känner sig deprimerad behöver inte handla om sköldkörteln, säger hon och betonar att behandling med Levaxin är ett välbeprövat koncept.

– Det är exakt samma molekyl som kroppens egna tyroxin. Så det fungerar precis på samma sätt som om man producerat det själv i sköldkörteln.

Foto: Johan Wingborg resp C. Sandu

Text: Redaktionen