EKONOMI: Sverige rasar – nu utanför topp 10

2022 10 11

Sverige har tappat tio placeringar på den lista som indikerar världens länders jämlikhet.  

Det visar färsk statistik från hjälporganisationen Oxfam.

Förra gången statistiken plockades fram låg Sverige på topp tio, nu rasar landet tio placeringar, till 20:e plats.

Det betyder sämst i Norden.

– En ojämlik värld leder till ökad social oro, politisk instabilitet, våld och kriminalitet, framhåller Suzanne Standfast, generalsekreterare för Oxfam Sverige.

Oroande utveckling

Hon tillfogar:

–  Därför är utvecklingen i Sverige och världen just nu oroande.

Organisationen, i samarbete med Development finance international (DFI), gör vartannat år en sammanställning över den ekonomisk ojämlikheten i världen.

På listan återfinns 161 länder. Organisationerna mäter deras åtaganden för att minska den ekonomiska ojämlikheten. Tre parametrar sätts särskilt under lupp: välfärd, skatter och arbetstagares rättigheter.

Mätperioden för 2022 års index gäller för perioden 2020–2021. På den rutschar alltså Sverige utför betänkligt.

I topp på index 2017

Att ligga topp 20 kan tyckas fullt godkänt, men så sent som 2017 toppade Sverige indexet och var allt främst på att hantera ekonomiska klyftor.

–  Tappet för Sverige är främst en följd av att politiska beslut har inneburit att Sveriges skattepolitik inte lyckas med att bekämpa ekonomisk ojämlikhet, understryk Standfast vidare på Oxfams hemsida.

Och hon befarar ytterligare ras om inte utvecklingen åt fel håll ska upphöra:

Kan leda till katastrof

–  Om Sverige och andra länder inte börjar agera för att bromsa den eskalerande ojämlikheten kan det få katastrofala följder.

Noterbart i övrigt från organisationernas rapport, som toppas av Norge, är att under covid-19-pandemin minskade hälften av de fattigaste länderna sina sjukvårdsbudgetar, medan 95 procent av länderna på listan frös eller sänkte skatterna för rika och företag.

Foto: Ilzidedesigns

Text: Redaktionen