EKONOMI: Pekar ut stort problem för personer över 60

2023 06 22

Ökar den ekonomiska friheten när barnen flyttar hemifrån?

Den frågan ställer sig Länsförsäkringar i en ny undersökning.

Försäkringsbolaget har undersökt hur enkelt det är för 60-plussare att separera från sin partner.  

Resultatet är slående.

Den ekonomiska friheten tycks inte öka med åldern.

Framför allt inte för kvinnor i Sverige.

– 39 procent av alla kvinnor över 63 år anser att ekonomin kan vara ett hinder för den som vill separera, även när barnen lämnat hemmet och utgifterna är lägre, rapporterar Länsförsäkringar.

Kvinnor mest utsatta

En grundregel vid en skilsmässa är att parets gemensamma tillgångar delas på hälften.

Detta gäller dock inte den  allmänna pensionen och tjänstepensionen.

Därför kan det vara svårt för äldre att lämna sin partner, uppger Länsförsäkringar.

Extra svårt blir det för kvinnor i åldersgruppen, då deras pension i snitt är 6 000 kronor lägre per månad.

Många kvinnor över 60 riskerar därför att fastna i en ”ekonomisk fälla”.

”Djupt oroande”

– Att så många äldre kvinnor gör bedömningen att de är så ekonomiskt beroende av att ha en partner är djupt oroande, säger Länsförsäkringars privatekonom Trifa Chireh och fortsätter:

– Därför är det viktigt att tidigt skaffa sig ett eget frihetskapital för att exempelvis kunna köpa ett eget boende och inte behöva dra ned på övrigt allt för mycket. Men tänk på att göra sparandet till enskild egendom. Annars kan du tvingas ge bort hälften av pengarna du sparat vid en skilsmässa.

Sju tips från ekonomen

Trifa Chireh går nu ut med sju tips för att uppnå en ekonomisk jämställd situation.

- Om du är i en relation och är gift – tänk på att det i vissa fall kan vara bra att göra sparpengarna till enskild egendom för att vara säker på att pengarna tillhör dig vid en eventuell separation.

- Bufferten är grunden i en trygg privatekonomi, så prioritera den. Hur stor den bör vara kan variera med din boende- och arbetssituation, men sikta på att spara 10 procent av lönen.

- Arbeta inte deltid om det går att undvika, åtminstone inte under någon längre period. Ju mer jämställt ni kan leva, desto bättre förutsättningar har ni båda att spara.

- Prata pengar med din partner och hur ni ska bidra till det gemensamma hushållet. Det kan handla om att ni betalar hushållsutgifter i förhållande till hur mycket ni tjänar och inte dela på hälften när ni har olika löner.

- Räkna igenom din ekonomi för att ta reda på om det är ekonomiskt möjligt att klara dig själv. Hur mycket kan du exempelvis låna för att köpa en bostad? 

- Ställ dig i bostadskö och om möjligt, bo kvar tillsammans tills bostadsfrågan har löst sig. Kom ihåg att reglerna där banker måste ta hänsyn till pension som inkomst försvårar möjligheten att få bolån beviljad.

- Ordna juridiska avtal så att allt är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.

Källa: Länsförsäkringar

 

 

 

 

 

Foto: F. Arw

Text: Redaktionen