Ekonomi: Oväntat styrkebesked om Sveriges hushåll
2024 09 08
Banken SEB fastslår nu ett oväntat besked om de svenska hushållen.
Det har varit några tuffa år för svenskarna rent ekonomiskt.
Inflationen nådde oerhört höga nivåer, styrräntan höjdes dramatiskt som följd och hushållens köpkraft minskade avsevärt.
Nu kommer ett oväntat besked om hushållens ekonomiska styrka.
“Ny rekordnivå”
Banken SEB fastslår att de svenska hushållens förmögenhet har nått en ny rekordnivå.
– Hushållens förmögenhet når ny rekordnivå, framhåller SEB.
– De svenska hushållens brutto- och nettoförmögenhet ökade under det andra kvartalet 2024.
Kraftig ökning
Det rör sig om en kraftig ökning därtill.
– Hushållens nettoförmögenhet ökade under det andra kvartalet med 587 miljarder kronor, +2,6 procent, och uppgick vid utgången av kvartalet till 23 491 miljarder kronor, meddelar SEB i ett pressmeddelande.
– Värdet på hushållens bruttoförmögenhet steg med 609 miljarder kronor till 28 772 miljarder kronor. Hushållens bruttoförmögenhet har aldrig tidigare varit så stor.
Börsen bidrar
Börsens starka utveckling bedöms vara en bidragande orsak.
– Hushållens förmögenhet fortsätter att trotsa lågkonjunkturen och nådde under andra kvartalet en ny toppnotering på nästan 28 800 miljarder kronor, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.
– En rekordstor skatteåterbäring, som ett resultat av räntetoppen 2023, och en god utdelningssäsong är några av de faktorer som fick förmögenheten att växa under kvartalet.
“Är ett trendskifte"
Fernández menar vidare att med tanke på kommande räntesänkningar så lär utvecklingen fortsätta i samma riktning.
– Efter två år av stigande räntekostnader och en räntekvot som toppade på den högsta nivån sedan finanskrisen 2008 fick hushållen till slut uppleva en nedgång i räntekvoten, säger han.
– Snarare än kraftigt sjunkande räntekostnader återspeglas utvecklingen av stigande disponibel inkomst och en fortsatt låg skuldökningstakt.
– Blickar vi framåt talar Riksbankens räntesänkningar för att nedgången i räntekvoten inte blir en engångsföreteelse utan det trendskifte som hushållen länge väntat på.
Foto: P. Kapischka
Text: Redaktionen