EKONOMI: Oväntat bakslag för var tredje pensionär

2025 03 11

En av tre pensionärer tvingas konstatera en sämre pension än vad man hade räknat med.

Ett stort missnöje breder ut sig bland svenska pensionärer.

Det framhåller Länsförsäkringar som i en ny undersökning har granskat ekonomin bland Sveriges äldre.

Resultatet visar på stor besvikelse.

Hela 33 procent av alla pensionärer slår larm om ett oväntat ekonomiskt bakslag när man slutade arbeta. Pensionen blev helt enkelt sämre än trott.

– Det stora missnöjet bottnar i låga pensionsinkomster för vissa men det har också att göra med att man inte har haft koll på sin pension. Det bidrar till ett gap mellan förväntningar på pensionärslivet och hur det sedan blev, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar till undersökningen.

"Ibland räcker det inte"

Särskilt stort är missnöjet bland kvinnor (40 procent) och låginkomsttagare (53 procent). Många, drygt 40 procent, av pensionärerna som inte sparade privat bekräftar också en stor besvikelse av hur pensionen blev.

I vissa fall räcker din intjänade pension till det liv du vill leva som pensionär och i andra fall inte. Sätt dig tidigt in i hur din pension väntas bli och om din förväntade pension inte räcker till så är det klokt att sjösätta ett privat pensionssparande, säger Stefan Westerberg.

Räcker inte för en av tre

Enligt samma undersökning menar 22 procent av pensionärerna att de ångrar att de inte sparade mer medan möjlighet fanns.

Lika många anger dock att de inte hade någon sådan möjlighet.

Siffrorna visar också att en av tre upplever att pensionen inte räcker, utan måste förlita sig på eget sparande eller bidrag.

Det är bra att se över dina pensionsval och ditt eget privata pensionssparande en gång per år. Försök hitta rätt balans mellan risk och avkastning. Om du är ung bör ditt pensionskapital placeras med högre risk så att det har chans att växa.

– När pensionen närmar sig kan det vara klokt att dra ned risken. Men sänk inte risken för mycket och för tidigt, pensionskapitalet ska räcka livet ut och behöver avkastning för att hålla jämna steg med inflationen, säger Stefan Westerberg.

Foto: Anaterate

Text: Redaktionen


PERFEKT TIMING: Kraftig förändring för svenska kronan

2025 06 25

Sveriges valuta har blivit allt starkare.

Förändringen under våren innebär att kronan idag är starkare än vad den var såväl vid årsskiftet som förra sommaren.

Det får följden att många svenskar får jubla i sommar.

Timingen är nämligen perfekt ör folk som ska utomlands under sommarledigheten, visar en ny sammanställning från Länsförsäkringar.

Semesterkassan blir helt enkelt mer ekonomiskt fördelaktig.

– Det är såklart positivt att pengarna räcker lite längre i år, men vi behöver också komma ihåg att priserna i utlandet har stigit under det senaste året. För den som planerar en resa till länderna kring Medelhavet har det i genomsnitt blivit omkring 3 procent billigare jämfört med för ett år sedan, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Stora variationer

Det råder dock stora variationer beroende på resmål.

De mest fördelaktiga destinationerna, om man vill maximera effekten av kronan, finns längre bort än Medelhavet.

Framför allt pekas Mexiko och USA ut som resmål där du får mest för pengarna.-

– Även om priserna har ökat mer på andra sidan Atlanten, så kompenseras det med råge av att svenska kronan har stärkts med 25 procent mot mexikanska peson och 10 procent mot dollarn. Här kommer man märka skillnad, men då är å andra sidan själva resorna dit ofta dyrare, säger Alexandra Stråberg.

LÄS MER: Nya regler för föräldraledighet och sjukpenning – det här gäller

Ett land sticker ut

Turkiet sticker ut i undersökningen. Gentemot den turkiska liran har kronan stärkts med 34 procent under det senaste året.

Det äts dock upp av att priserna i Turkiet ökat kraftigt.

– Trots att turkiska liran har störtdykt under det senaste året så är Turkiet det enda resmålet på listan där pengarna inte räcker längre. Det är en tydlig påminnelse om att växelkursen kan vilseleda, säger Alexandra Stråberg.

 

Inflation

Kronan

Totalt

Turkiet

35,4 %

33,6 %

-1,4 %

Sverige

0,2 %

0,0 %

-0,2 %

Storbritannien

3,4 %

4,0 %

0,6 %

Kroatien

3,5 %

5,0 %

1,4 %

Grekland

2,5 %

5,0 %

2,4 %

Spanien

2,0 %

5,0 %

2,9 %

Medelhavet

1,9 %

5,0 %

3,0 %

Danmark

1,6 %

5,0 %

3,2 %

Italien

1,6 %

5,0 %

3,3 %

Norge

3,0 %

6,8 %

3,6 %

Finland

0,5 %

5,0 %

4,3 %

Cypern

-0,2 %

5,0 %

5,0 %

USA

2,4 %

9,7 %

6,7 %

Mexiko

4,4 %

25,4 %

16,7 %

Källa: Länsförsäkringar

LÄS MER: Oroväckande uppgifter för Ica – utredning inleds

Foto: A. Piacquadio

Text: Redaktionen


JUST NU: Putin beordrar regeringen – Sverige på Rysslands lista

2025 06 25

Rysslands diktator Vladimir Putin går ut med en ny order till den egna regeringen.

Efter den fullskaliga invasionen av Ukraina lämnade utländska företag Ryssland på löpande band.

Bland svenska bolag som helt eller till stora delar avslutat sin verksamhet i landet finns exempelvis jättar som Ikea, H&M, Scania, Electrolux och Ericsson.

Nu beordrar Putin den ryska regeringen att förbereda för utländska företags comeback, rapporterar den ryska statskontrollerade nyhetskanalen RT.

Sverige på listan

Företagen som Putin syftar på kommer från Rysslands lista över "ovänliga länder”. På listan finns exempelvis USA och Storbritannien men även Sverige och nästan alla övriga EU-länder.

Nyligen sade Rysslands finansminister Anton Siluanov att man är öppna för att lätta på restriktioner för att få in investeringar från dessa “ovänliga” länder.

Även Putin har varit inne på att Ryssland behöver en mer “pragmatisk” inställning till utländska företag och utvärdera dem från fall till fall.

– Om det gynnar oss att se ett företag återvända, bör vi tillåta det. Om inte, bör vi hitta tusen anledningar att hålla det borta, sade diktatorn i maj enligt RT.

Knappast sannolikt

Det är osannolikt att majoriteten av de svenska företagen som lämnat skulle vilja återvända till den ryska marknaden.

Omständigheterna har inte förbättrats sedan vi tog beslutet att pausa vår verksamhet i Ryssland och Belarus och det förödande kriget i Ukraina fortsätter, har exempelvis IKEA deklarerat.

– Företag och leveranskedjor över hela världen har drabbats hårt och vi ser inte att det är möjligt att återuppta verksamheten under överskådlig tid. Som en konsekvens har våra koncerner Inter IKEA och Ingka beslutat att inleda en ny fas och ytterligare minska IKEAs verksamhet i Ryssland och Belarus.

LÄS MER: Kalldusch för ryska krigskassan

Ryssland erkänner: på gränsen till kris

Ordern kommer efter att larmen om den ryska ekonomin ökat både i kraft och omfattning.

Så sent som förra veckan medgav landets minister för ekonomisk utveckling, Maxim Reshetnikov, att Ryssland är på väg in i en recession. Det vill säga en längre period där tillväxten minskar, arbetslösheten går upp och levnadskostnaderna ökar mer än löneökningarna.

– Vi står på gränsen, säger ministern under en pressträff vid Sankt Petersburgs årliga ekonomiska forum, SPIEF.

Sverige: Sämre än vad Putin säger

Även från svenskt håll har rapporter pekat på hur den ryska ekonomin tycks blöda okontrollerat.

– Det är tydligt att rysk ekonomi inte fungerar så väl som Putin vill få det att verka. Resurser töms ut till krigsindustrin och ekonomin är överhettad. Man kan se att det finns stora frågetecken kring officiella siffror, har finansminister Elisabeth Svantesson (M) tidigare sagt.

LÄS MER: Redo att slå till stenhårt mot Rysslands ekonomi

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen