EKONOMI: Nya uppgifter – akut situation för pensionärer

2023 09 11

Svenska folkets skuldberg växer.

För några dagar sedan slog Kronofogden larm.

I ett pressmeddelande uppgav myndigheten att allt fler obetalda räkningar skickas till Kronofogden och att det totala skuldbeloppet är större än någonsin.

– Det märks tydligt att många har svårt att få pengarna att räcka. Vi har fått in fler krav och betydligt högre skuldbelopp jämfört med tidigare år.

– Det handlar om räkningar till inkassobolag och banker, men också kostnader för boende och el. Det är en oroande utveckling, kommenterade Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

609 000 krav

Under det första halvåret av 2023 har Kronofogden fått in över 609 000 krav på obetalda skulder, så kallade ansökningar om betalningsföreläggande.

En kraftig ökning.  

Under samma period 2022 inkom cirka 545 000 krav.

– En ökning med drygt 12 procent. Antalet berörda personer har ökat med omkring sex procent till cirka 268 000, framhåller myndigheten.

Största ökningen hos pensionärer

Skuldberget växer.

Och värst är det för Sveriges pensionärer.

Den absolut största procentuella ökningen under första halvåret av 2023 har skett i åldersgruppen 65 år och äldre, rapporterar Expressen med hänvisning till Kronofogdens statistik.

Ökningen uppgår till hela 18 procent jämfört med motsvarande period ifjol.

– De har inte råd att betala sina räkningar. Inflationen påverkar alla men främst ensamstående pensionärer med låg pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, till Expressen.

Sågar regeringens skattelättnad: ”En skymf”

I onsdags föreslog regeringen sänkt skatt för alla pensionärer.

Skattesänkningen uppgår till två miljarder kronor.

– Sammantaget med den indexering av grundavdraget som görs årligen innebär detta att en pensionär med en pension på 25 000 kronor i månaden får 3 400 kronor mer i plånboken varje år, uppger regeringen.

Trifa Chireh dömer ut satsningen.

Hon anser att skattesänkningen är otillräcklig.

– Då kostnaderna har ökat med nästan 2 000 kronor i månaden för pensioner, känns 283 kronor per månad i skattelättnad som en skymf, säger pensionsekonomen till Expressen.

Foto: B. Macdonald

Text: Redaktionen