EKONOMI: Ny prognos för svenska räntor

2023 03 14

Bankkraschen i USA kan motverka räntehöjningar i Sverige.

Det tror Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

– Centralbankerna är nog mindre benägna att höja innan man fått ordning på det här, säger han till SR Ekot.

Cecilia Hermansson, forskare i fastighetsekonomi och finans vid KTH, gör samma bedömning.

–  Det man kan ta med sig gällande boräntor är att det här kan få centralbankerna att bli försiktigare med räntehöjningar på kort sikt om den finansiella oron kvarstår. Det kan bli för problematiskt om börserna faller, säger hon till DN.

Ond spiral

När den amerikanska banken Silicon Valley Bank kraschade under förra veckan var den höga räntan en bidragande orsak.

Bankens kunder tog ut mer pengar från sina konton i takt med att räntan steg i USA.

För att kunna betala ut pengarna var Silicon Valley Bank tvungna att sälja obligationer, men eftersom räntan stigit tvingades banken att sälja med förlust.

Förlustaffärerna skapade en oro för att banken skulle krascha och kunderna började ta ut ännu mer pengar från sina konton, vilket i sin tur ledde till att banken sålde fler obligationer med förlust.

Till slut kastades banken omkull.

Startskottet var alltså den höga amerikanska räntan.

Nya prognoser

Bankkraschen i USA kan få Riksbanken i Sverige att avvakta med kommande räntehöjningar.

Det tror Maria Landeborn,  sparekonom och senior strateg på Danske Bank Sverige. Hon hänvisar till nya prognoser som indikerar att den förväntade kraftiga höjningen av styrräntan i april kommer att utebli.

– Innan det här skedde var förväntningarna att man skulle höja räntan med 0,5 procentenheter. Men det är nu ytterst osannolikt i ett läge där USA redan är i gungning. Man kanske i stället höjer med 0,25 punkter, men vi har även sett vissa prognoser som tyder på att man kan hoppa över en räntehöjning helt och hållet, säger hon till SR Ekot.

Räkna med nya höjningar

Den 26 april väntas Riksbanken ge ett nytt besked om styrräntan i Sverige.  

Även om en lika kraftig höjning, som det tidigare flaggats för, inte är att vänta bör svenska folket stålsätta sig för framtida höjningar.

Det framhåller ekonomiforskaren Camilla Hermansson.

– Jag tror räntorna fortsätter uppåt och att centralbankerna i första hand fokuserar på att få ned inflationen. Det innebär att de kommer fortsätta höja sina styrräntor men möjligen inte lika kraftigt i närtid. Vi får nog räkna med att vi får lite högre boräntor innan vi når toppen, säger hon till DN.

Foto: T. Barbhuiya

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen