EKONOMI: Ny prognos för svenska räntor

2023 03 14

Bankkraschen i USA kan motverka räntehöjningar i Sverige.

Det tror Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

– Centralbankerna är nog mindre benägna att höja innan man fått ordning på det här, säger han till SR Ekot.

Cecilia Hermansson, forskare i fastighetsekonomi och finans vid KTH, gör samma bedömning.

–  Det man kan ta med sig gällande boräntor är att det här kan få centralbankerna att bli försiktigare med räntehöjningar på kort sikt om den finansiella oron kvarstår. Det kan bli för problematiskt om börserna faller, säger hon till DN.

Ond spiral

När den amerikanska banken Silicon Valley Bank kraschade under förra veckan var den höga räntan en bidragande orsak.

Bankens kunder tog ut mer pengar från sina konton i takt med att räntan steg i USA.

För att kunna betala ut pengarna var Silicon Valley Bank tvungna att sälja obligationer, men eftersom räntan stigit tvingades banken att sälja med förlust.

Förlustaffärerna skapade en oro för att banken skulle krascha och kunderna började ta ut ännu mer pengar från sina konton, vilket i sin tur ledde till att banken sålde fler obligationer med förlust.

Till slut kastades banken omkull.

Startskottet var alltså den höga amerikanska räntan.

Nya prognoser

Bankkraschen i USA kan få Riksbanken i Sverige att avvakta med kommande räntehöjningar.

Det tror Maria Landeborn,  sparekonom och senior strateg på Danske Bank Sverige. Hon hänvisar till nya prognoser som indikerar att den förväntade kraftiga höjningen av styrräntan i april kommer att utebli.

– Innan det här skedde var förväntningarna att man skulle höja räntan med 0,5 procentenheter. Men det är nu ytterst osannolikt i ett läge där USA redan är i gungning. Man kanske i stället höjer med 0,25 punkter, men vi har även sett vissa prognoser som tyder på att man kan hoppa över en räntehöjning helt och hållet, säger hon till SR Ekot.

Räkna med nya höjningar

Den 26 april väntas Riksbanken ge ett nytt besked om styrräntan i Sverige.  

Även om en lika kraftig höjning, som det tidigare flaggats för, inte är att vänta bör svenska folket stålsätta sig för framtida höjningar.

Det framhåller ekonomiforskaren Camilla Hermansson.

– Jag tror räntorna fortsätter uppåt och att centralbankerna i första hand fokuserar på att få ned inflationen. Det innebär att de kommer fortsätta höja sina styrräntor men möjligen inte lika kraftigt i närtid. Vi får nog räkna med att vi får lite högre boräntor innan vi når toppen, säger hon till DN.

Foto: T. Barbhuiya

Text: Redaktionen