EKONOMI: Hushållen riskerar tråkig överraskning – nu på fredag

2024 04 09

Flera av Sveriges storbanker har uttryckt sin övertygelse om att Riksbanken sänker räntan i maj.

En av dem är Swedbank.

– Vår prognos är att Riksbanken kommer sänka i maj och det skulle innebära att man går före både ECB och Fed. Inflationen har kommit ner och dessutom har svensk ekonomi påverkats mer negativt än andra länder, sade Swedbanks prognoschef Andreas Wallström till Finansliv i mars.

För knappt en månad sedan kom också beskedet många experter tror är avgörande för att så ska ske – nämligen att inflationen sjönk.

Varnar för bakslag på fredag

Men nu, bara ett par dagar innan det sista inflationsbeskedet på fredag inför Riksbankens nästa räntebesked den 8 maj, varnar samma myndighet för att hushållens glada förhoppningar riskerar att grusas.

– Inflationssikterna har fortsatt att förbättras och riskerna för att inflationen ska bita sig fast på för höga nivåer har minskat. Vi närmar oss därför ett läge då behovet att föra en åtstramande penningpolitik minskar, säger Erik Thedéen under ett möte med Nordea och Malmö Börssällskap.

Han tillägger:

– Men riskerna för bakslag finns fortfarande kvar. Inte minst skapar växelkursens utveckling osäkerhet. En svagare krona skulle kunna ge oönskade inflationsimpulser.

Kronan blivit svagare

Så sent som häromveckan backade den svenska kronan igen och försvagades gentemot både euron och dollarn.

Det finns även en del som pekar på att kronan kan försvagas ytterligare framöver.

Om Riksbanken sänker styrräntan innan den amerikanska motsvarigheten Fed och europeiska ECB gör det, så lär euron och dollarn stärkas mot kronan.

Inflationssiffrorna har på sistone kommit in bättre i Sverige än på andra sidan Atlanten, vilket kan innebära att Riksbanken går före Fed.

Kan välja försiktigare linje

Samtidigt flaggar Erik Thedéen för att Riksbanken måste fortsätta följa kronans utveckling. I synnerhet när ledande centralbanker i omvärlden tittar på lättnader på penningpolitiken.

– Men vi ska inte koppla den svenska penningpolitiken direkt till andra centralbankers agerande. Det är inflationstrycket och utsikterna för inflationen här i Sverige som avgör vår penningpolitik.

Riksbanken kan nu, i kontrast till bankernas prognoser, komma att gå försiktigare fram med räntesänkningar istället.

Osäkerheten talar för gradvisa räntelättnader som ger oss möjlighet att noga följa och analysera hur ekonomin reagerar. Det förbättrar förutsättningarna för att vi ska lyckas med att nå en stabil ekonomisk utveckling med en inflation i linje med vårt mål på 2 procent, säger Erik Thedéen.

LÄS MER: Stor förändring för svenska kronan – “Blir dyrt i sommar”

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen


JUST NU: Var på väg att slå tillbaka mot Trump – backar plötsligt

2025 07 12

Kanada backar plötsligt efter nya tullhot från Donald Trump.

Sagan om de många tullarna fortsätter.

Kanada har under en tid förberett sig för att slå tillbaka mot Donald Trump med tullar på stål och aluminium.

Nu backar Kanada plötsligt efter nya besked från den amerikanska presidenten, rapporterar Politico.

Kanada backar

Kanada pausar sina planer på att slå vedergällningstullar på amerikanskt stål och aluminium. 

Mark Carneys regering förberedde sig för att fördubbla sina mottullar på amerikanska metaller den 21 juli – till 50 procent från 25 – men Trumps nya brev har fått grannlandet i norr att tänka om.

USA:s president Donald Trump har i brevet meddelat att han kommer att införa en tull på 35 procent på kanadensiska varor från och med den första augusti.

“Inga hämndtullar”

Två högt uppsatta regeringstjänstemän berättar för Politico att Kanada inte kommer att vidta ytterligare repressalier mot amerikanskt stål och aluminium.

– Allt skjuts upp till den första augusti, säger en kanadensisk tjänsteman.

Den första augusti är Trumps nya deadline innan högre tullar införs.

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

Nytt tullhot

Donald Trump har sagt att han kommer att införa en tull på 35 procent på kanadensiska varor från och med den första augusti om inget avtal nås.

En allmän tull på 25 procent har redan införts på vissa kanadensiska varor, och landet har också drabbats hårt av Trumps globala stål-, aluminium- och biltullar – även om det för närvarande finns ett undantag för varor som uppfyller kraven i det nordamerikanska frihandelsavtalet, uppger BBC.

Inga nya avtal

USA har fortsatt bara nått nya handelsavtal med Kina, Storbritannien och Vietnam.

Samtidigt pågår intensiva förhandlingar med en rad länder – och nya uppgifter pekar på att avtal i någon form ska vara nära med EU och Indien.

Läs mer: Trump slår till med full kraft – rasar mot ”häxjakt”

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen


JUST NU: Ukrainskt stridsflyg till attack med amerikanska bomber

2025 07 12

Ukraina har släppt amerikanska bomber mot mål i Zaporizjzja.

Ukraina fortsätter att förstöra ryska militära mål.

Nu kommer besked om att ett ukrainskt stridsflygplan av typen MiG-29 har förstört ett mål i ockuperade Zaporizjzja med hjälp av amerikanska bomber.

Det rapporterar flera ukrainska medier.

Till attack

Ett ukrainskt stridsflygplan av typen MiG-29 har förstört en strategisk rysk väg i en tillfälligt ockuperad del av Zaporizjzja Oblast genom två anfall med flygbomber med hög precision. 

Enligt en ny rapport utfördes anfallet av ett stridsflygplan beväpnat med två amerikanska GBU-62 flygbomber utrustade med JDAM-ER planerings- och styrsystem.

Den här typen av attacker har blivit möjliga på grund av att det ukrainska försvaret systematiskt förstört ryska luftvärnssystem, i synnerhet luftvärnsrobotsystemet Buk, uppger Ukrainska Pravda.

Strategiskt viktigt

Ryssarna har använt den nu förstörda vägen i logistiska syften – för transport och återsamling.

Platsen är särskilt viktig eftersom det var den enda bron på den enda asfalterade vägen av god kvalitet som försörjer den ryska militära grupperingen som har återupptagit sin offensiv nära byn Kamianske sedan slutet av juni, rapporterar RBC Ukraine.

Läs mer: Massflykt i Ryssland – pengar flödar ut

USA – till Nato – till Ukraina

Samtidigt har USA:s president Donald Trump kommit med ett nytt besked om amerikanska vapen till Ukraina.

Trump meddelade den 10 juli att USA kommer att sälja vapen till Nato, inklusive luftvärnssystem och annat luftförsvar, som Nato sedan kan ge till Ukraina.

Begärt 10 system

Trump uppgav i en intervju med NBC News att USA kommer att sälja Nato ett ospecificerat antal och typ av amerikansktillverkade vapen, inklusive Patriot luftförsvarssystem.

– Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav den 10 juli att Ukraina begärt 10 Patriot luftvärnssystem och ytterligare interceptorer, och att Tyskland är redo att köpa två Patriot-system från USA till Ukraina, och att Norge är villigt att köpa ytterligare ett, uppger ISW.

Läs mer: EU planerar med USA – vill slå till stenhårt mot Ryssland

Foto: A. Voznenko

Text: Redaktionen