EKONOMI: Här är frågan som halva befolkningen inte kan svara på
2023 09 01
En stor del av svenska folket visar bristande kunskaper i en viktig ekonomisk fråga.
Det uppger Finansinspektionen, FI, i en ny granskning.
Nästan varannan svensk svarar fel på frågan om det är säkrare att köpa aktier i ett enskilt företag eller att köpa andelar i en aktiefond.
– Även om alla hushåll har ett fondsparande genom pensionssystemet, och nästan hälften av alla svenskar sparar i aktiefonder privat finns stora kunskapsluckor när det kommer till vad en fond egentligen är, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande.
”Oroväckande”
Moa Langemark, rådgivare på FI, beskriver resultatet som ”oroväckande”.
– Att varannan svensk inte förstår skillnaden mellan att investera i en enskild aktie och i en fond är oroväckande, säger hon och konstaterar att det är A och O att förstå vad det är man sparar i.
– För att få de bästa förutsättningarna för sitt sparande, om det så är till en buffert, pensionen eller en sommarstuga, är det helt avgörande att förstå vad det är man sparar i. Även om det historiskt har lönat sig att spara långsiktigt på börsen är det också viktigt att sprida sina risker.
Vill öka medvetenheten
Hushållen uppvisar inte bara en okunskap i frågan om vad en fond är.
Osäkerheten är även stor kring avgiften för ett sparande.
Nu vill FI öka medvetenheten kring vad några populära fondkategorier kostar.
Myndigheten har därför valt att publicera medianavgiften för både Sverigefonder och globalfonder.
– Som konsument är det viktigt att förstå att även en liten skillnad i avgift i ett långsiktigt sparande snabbt växer till stora summor. För Sverigefonder är skillnaden i avgift mellan en aktivt förvaltad fond och en indexfond i dag 1,06 procentenheter.
– Om du sparar 2 000 kronor i månaden i 30 år med en årlig avkastning på sju procent kommer du att ha betalat 256 000 kronor mer för den aktivt förvaltade fonden. Väljer du den dyrare fonden är det därför viktigt att du också följer upp att den ger dig ett mervärde, förklarar Moa Langemark.
Foto: T. Williams
Text: Redaktionen