EKONOMI: Glädjebesked för svenska hushåll – stor förändring
2023 09 01
Förra vintern kämpade svenska hushåll med skyhöga elpriser.
Inför kommande vinter har Energimyndigheten varnat för att situationen kan upprepas.
– Volatila och ibland höga priser kommer vi nog att se i vinter också, sa Martin Johansson, som arbetar på enheten för energisystem på Energimyndigheten, till SVT i juli.
Han pekade framför allt på att Europa inte lyckats ersätta naturgasen från Ryssland. Efter den ryska invasionen av Ukraina har EU stoppat importen av rysk gas, vilket har slagit mot den europeiska energiförsörjningen.
Glatt besked för Sverige
Nu kommer dock ett glädjande besked för elkonsumenter i Sverige.
Elhandelsbolaget Bixia förutspår betydligt lägre elräkningar för hushållen under vintern jämfört med samma period 2022/2023.
Två anledningar
Enligt Bixia finns det två primära anledningar till den glädjande prognosen.
För det första har den hydrologiska balansen i Norden – måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten – förbättrats sedan början av juli.
För det andra har gaslagernivåerna inom EU redan nått över gränsen på 90 procent, som var målet till den första november.
Bixia framhåller även att mer förnybar produktion har tillkommit i Europa och att den franska kärnkraften har en bättre produktionsförmåga än ifjol.
– Trenden med lägre gas- och elförbrukning har hållit i sig och om det håller i sig bidrar detta till ett överlag lägre elpris. Detta har lugnat den europeiska elmarknaden betydligt samtidigt som bränslepriserna blir mer konjunkturstyrda, skriver elhandelsbolaget.
Allt drar åt positiva hållet
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, beskriver utvecklingen som mycket positiv.
– Alla faktorer som skapade frågetecken och rädsla i fjol har dragit åt det positiva hållet. De tyska priserna är betydligt lägre på grund av höga gasnivåer och den hydrologiska balansen över Europa är betydligt bättre, säger han och tillägger:
– Just nu ser elen i vinter ut att gå mot betydligt lägre priser än ifjol, där det största frågetecknet som alltid är hur kallt det blir i vinter och hur mycket resurser som då krävs. Tidvis kan det bli höga priser, men alls inte så ihållande som ifjol.
Foto: S. Panel
Text: Redaktionen