EKONOMI: Glädjebesked för hushållen – då vänder det

2024 03 01

Lågkonjunkturen håller på att "bottna ur". 

Det framhåller Länsförsäkringar i en färsk analys av det ekonomiska läget.

Enligt försäkringsbolagets prognos kan det ”värsta vara över” för hushållen, som under två år har tampats med en skenande inflation och snabbt stigande räntor.

Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg förutspår att vändningen kommer inom kort. Bördan för hushållen kommer att lätta till våren, fastslår chefekonomen.

– I takt med att inflationen minskar börjar reallönerna nu öka. Det betyder att hushållens köpkraft kommer att börja förbättras under våren. Det, i kombination med gradvis lägre räntor, pekar mot att ekonomin börjar återhämta sig under våren, säger Alexandra Stråberg och fortsätter:

– När reallönerna ökar, stiger konsumtionen igen och det borgar för att sysselsättningen tar ny fart lite senare under året.

”Risken är minimal”

I sin analys pekar Länsförsäkringar på att läget för inflationen och räntorna ser helt annorlunda ut i dag jämfört med ett år sedan.  

Ett scenario där räntorna stiger ytterligare är högst osannolikt, enligt Alexandra Stråberg

– Kampen mot inflationen kan förvisso dra ut på tiden, men vi kommer inte komma tillbaka till de nivåer vi hade i fjol. Bakslag för inflationen skulle kunna fördröja räntesänkningarna, men risken att räntorna skulle stiga ytterligare är minimal. Detta handlar i första hand om att återhämtningen kan försenas – inte att den blir inställd, säger chefekonomen. 

Har stått pall

Under 2023 krympte svensk ekonomi med 0,2 procent. En siffra som visar att ekonomin står stadigt, enligt Länsförsäkringar.

Alexandra Stråberg nämner en stabil arbetsmarknad som en viktig förklaring till motståndskraften i ekonomin.

Antalet varsel har förvisso ökat något, men sysselsättningsgraden har endas krupit försiktigt neråt och varit stabil under vintern.

– Vi gick in i den här miljön med rekordstort personalbehov och välfyllda plånböcker. Båda dessa faktorer har fungerat som krockkuddar i ekonomin. Företagen fortsatte att anställa trots att efterfrågan svalnade och hushållen drog ned på sitt höga sparande, säger Länsförsäkringars chefekonom.

Foto: M. Lis 

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen