EKONOMI: Glädjebesked för hushållen – då vänder det
2024 03 01
Lågkonjunkturen håller på att "bottna ur".
Det framhåller Länsförsäkringar i en färsk analys av det ekonomiska läget.
Enligt försäkringsbolagets prognos kan det ”värsta vara över” för hushållen, som under två år har tampats med en skenande inflation och snabbt stigande räntor.
Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg förutspår att vändningen kommer inom kort. Bördan för hushållen kommer att lätta till våren, fastslår chefekonomen.
– I takt med att inflationen minskar börjar reallönerna nu öka. Det betyder att hushållens köpkraft kommer att börja förbättras under våren. Det, i kombination med gradvis lägre räntor, pekar mot att ekonomin börjar återhämta sig under våren, säger Alexandra Stråberg och fortsätter:
– När reallönerna ökar, stiger konsumtionen igen och det borgar för att sysselsättningen tar ny fart lite senare under året.
”Risken är minimal”
I sin analys pekar Länsförsäkringar på att läget för inflationen och räntorna ser helt annorlunda ut i dag jämfört med ett år sedan.
Ett scenario där räntorna stiger ytterligare är högst osannolikt, enligt Alexandra Stråberg
– Kampen mot inflationen kan förvisso dra ut på tiden, men vi kommer inte komma tillbaka till de nivåer vi hade i fjol. Bakslag för inflationen skulle kunna fördröja räntesänkningarna, men risken att räntorna skulle stiga ytterligare är minimal. Detta handlar i första hand om att återhämtningen kan försenas – inte att den blir inställd, säger chefekonomen.
Har stått pall
Under 2023 krympte svensk ekonomi med 0,2 procent. En siffra som visar att ekonomin står stadigt, enligt Länsförsäkringar.
Alexandra Stråberg nämner en stabil arbetsmarknad som en viktig förklaring till motståndskraften i ekonomin.
Antalet varsel har förvisso ökat något, men sysselsättningsgraden har endas krupit försiktigt neråt och varit stabil under vintern.
– Vi gick in i den här miljön med rekordstort personalbehov och välfyllda plånböcker. Båda dessa faktorer har fungerat som krockkuddar i ekonomin. Företagen fortsatte att anställa trots att efterfrågan svalnade och hushållen drog ned på sitt höga sparande, säger Länsförsäkringars chefekonom.
Foto: M. Lis
Text: Redaktionen