EKONOMI: Fem uppmaningar till svenska folket

2023 06 19

En hög inflation och stigande räntor pressar många svenska hushåll.

Det mesta har blivit dyrare för gemene svensk.

Det handlar till exempel om maten, bensinen och elen vi använder.

Samtidigt har det blivit dyrare att låna på grund av det höga ränteläget.

– Du som har lån med rörlig ränta får betala mer varje månad, framhåller Finansinspektionen, FI, på sin hemsida.

Fem tips till svenska folket

Myndigheten går nu ut med fem spartips till svenska hushåll.

Enligt FI kan samtliga tips förbättra den ekonomiska situationen i ett pressat läge.

– Inflationen påverkar oss alla och på många olika sätt. Men det finns några saker du kan göra själv för att förbättra situationen. Det absolut viktigaste är att undvika smålån och att hålla nere avgifterna i sparandet. Gör du detta har du kommit en god väg mot en sundare privatekonomi, säger Moa Langemark, rådgivare inom konsumentskydd på Finansinspektionen.

Finansinspektionens fem tips

Nedan följer FI:s fem spartips i sin helhet.

- Undvik dyra smålån

När pengarna inte räcker till kan många känna sig tvingade att ta lån. Men tänk på att även små lån snabbt blir dyra. Och risken är stor att du hamnar i skuldfällor som är svåra att ta sig ur. Om du är orolig och inte får ihop pengarna varje månad, kontakta din kommunala budget- och skuldrådgivare och be om hjälp. Ta inte nya lån för att lösa ut gamla.

- Jämför sparräntor

Om du har sparpengar så kan du leta efter ett sparkonto som ger dig så hög ränta som möjligt och där insättningsgarantin gäller. Vanligtvis kan man få en högre ränta om man låser pengarna för en viss tid. Här behöver du fundera på om det är värt det för just dig. Oväntade saker kan hända och då är det viktigt att du snabbt kan få tillgång till dina pengar.

- Fortsätt att investera långsiktigt och sprid dina risker

Det är viktigt att, om du kan, försöka att fortsätta spara långsiktigt – inte minst till din pension. Om du slutar spara kan det få stora effekter för hur mycket du kommer ha att leva för som pensionär. Se till att ditt långsiktiga sparande är utspritt över olika marknader och regioner. Enklaste sättet att ordna det är att investera i en billig globalfond.

- Håll nere dina avgifter för ditt sparande

Tänk på att höga avgifter minskar din avkastning! Leta efter billiga alternativ, som fonder med låg fondavgift. Får du rådet att köpa en dyrare produkt är det viktigt att du förstår vad det är du betalar för. Oftast är det enklaste och billigaste det bästa, såsom indexfonder som med låga avgifter.

- Se över dina försäkringar

Att ha en försäkring är ett skydd mot det oväntade. Se till att du har ett gott skydd för dig själv och det som är viktigt för dig. Oftast räcker det med en bra hemförsäkring, men var inte rädd för att byta varje år. Våra undersökningar visar att de som byter ofta, ofta får billigare hemförsäkringar. Och teckna inte försäkringar när du köper saker som vitvaror och elektronik. Den typen av produktförsäkringar behövs ofta inte alls.

Foto: J. Appel

Text: Redaktionen