EKONOMI: Fem uppmaningar till svenska folket

2023 06 19

En hög inflation och stigande räntor pressar många svenska hushåll.

Det mesta har blivit dyrare för gemene svensk.

Det handlar till exempel om maten, bensinen och elen vi använder.

Samtidigt har det blivit dyrare att låna på grund av det höga ränteläget.

– Du som har lån med rörlig ränta får betala mer varje månad, framhåller Finansinspektionen, FI, på sin hemsida.

Fem tips till svenska folket

Myndigheten går nu ut med fem spartips till svenska hushåll.

Enligt FI kan samtliga tips förbättra den ekonomiska situationen i ett pressat läge.

– Inflationen påverkar oss alla och på många olika sätt. Men det finns några saker du kan göra själv för att förbättra situationen. Det absolut viktigaste är att undvika smålån och att hålla nere avgifterna i sparandet. Gör du detta har du kommit en god väg mot en sundare privatekonomi, säger Moa Langemark, rådgivare inom konsumentskydd på Finansinspektionen.

Finansinspektionens fem tips

Nedan följer FI:s fem spartips i sin helhet.

- Undvik dyra smålån

När pengarna inte räcker till kan många känna sig tvingade att ta lån. Men tänk på att även små lån snabbt blir dyra. Och risken är stor att du hamnar i skuldfällor som är svåra att ta sig ur. Om du är orolig och inte får ihop pengarna varje månad, kontakta din kommunala budget- och skuldrådgivare och be om hjälp. Ta inte nya lån för att lösa ut gamla.

- Jämför sparräntor

Om du har sparpengar så kan du leta efter ett sparkonto som ger dig så hög ränta som möjligt och där insättningsgarantin gäller. Vanligtvis kan man få en högre ränta om man låser pengarna för en viss tid. Här behöver du fundera på om det är värt det för just dig. Oväntade saker kan hända och då är det viktigt att du snabbt kan få tillgång till dina pengar.

- Fortsätt att investera långsiktigt och sprid dina risker

Det är viktigt att, om du kan, försöka att fortsätta spara långsiktigt – inte minst till din pension. Om du slutar spara kan det få stora effekter för hur mycket du kommer ha att leva för som pensionär. Se till att ditt långsiktiga sparande är utspritt över olika marknader och regioner. Enklaste sättet att ordna det är att investera i en billig globalfond.

- Håll nere dina avgifter för ditt sparande

Tänk på att höga avgifter minskar din avkastning! Leta efter billiga alternativ, som fonder med låg fondavgift. Får du rådet att köpa en dyrare produkt är det viktigt att du förstår vad det är du betalar för. Oftast är det enklaste och billigaste det bästa, såsom indexfonder som med låga avgifter.

- Se över dina försäkringar

Att ha en försäkring är ett skydd mot det oväntade. Se till att du har ett gott skydd för dig själv och det som är viktigt för dig. Oftast räcker det med en bra hemförsäkring, men var inte rädd för att byta varje år. Våra undersökningar visar att de som byter ofta, ofta får billigare hemförsäkringar. Och teckna inte försäkringar när du köper saker som vitvaror och elektronik. Den typen av produktförsäkringar behövs ofta inte alls.

Foto: J. Appel

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen