EKONOMI: Fem uppmaningar till svenska folket

2023 06 19

En hög inflation och stigande räntor pressar många svenska hushåll.

Det mesta har blivit dyrare för gemene svensk.

Det handlar till exempel om maten, bensinen och elen vi använder.

Samtidigt har det blivit dyrare att låna på grund av det höga ränteläget.

– Du som har lån med rörlig ränta får betala mer varje månad, framhåller Finansinspektionen, FI, på sin hemsida.

Fem tips till svenska folket

Myndigheten går nu ut med fem spartips till svenska hushåll.

Enligt FI kan samtliga tips förbättra den ekonomiska situationen i ett pressat läge.

– Inflationen påverkar oss alla och på många olika sätt. Men det finns några saker du kan göra själv för att förbättra situationen. Det absolut viktigaste är att undvika smålån och att hålla nere avgifterna i sparandet. Gör du detta har du kommit en god väg mot en sundare privatekonomi, säger Moa Langemark, rådgivare inom konsumentskydd på Finansinspektionen.

Finansinspektionens fem tips

Nedan följer FI:s fem spartips i sin helhet.

- Undvik dyra smålån

När pengarna inte räcker till kan många känna sig tvingade att ta lån. Men tänk på att även små lån snabbt blir dyra. Och risken är stor att du hamnar i skuldfällor som är svåra att ta sig ur. Om du är orolig och inte får ihop pengarna varje månad, kontakta din kommunala budget- och skuldrådgivare och be om hjälp. Ta inte nya lån för att lösa ut gamla.

- Jämför sparräntor

Om du har sparpengar så kan du leta efter ett sparkonto som ger dig så hög ränta som möjligt och där insättningsgarantin gäller. Vanligtvis kan man få en högre ränta om man låser pengarna för en viss tid. Här behöver du fundera på om det är värt det för just dig. Oväntade saker kan hända och då är det viktigt att du snabbt kan få tillgång till dina pengar.

- Fortsätt att investera långsiktigt och sprid dina risker

Det är viktigt att, om du kan, försöka att fortsätta spara långsiktigt – inte minst till din pension. Om du slutar spara kan det få stora effekter för hur mycket du kommer ha att leva för som pensionär. Se till att ditt långsiktiga sparande är utspritt över olika marknader och regioner. Enklaste sättet att ordna det är att investera i en billig globalfond.

- Håll nere dina avgifter för ditt sparande

Tänk på att höga avgifter minskar din avkastning! Leta efter billiga alternativ, som fonder med låg fondavgift. Får du rådet att köpa en dyrare produkt är det viktigt att du förstår vad det är du betalar för. Oftast är det enklaste och billigaste det bästa, såsom indexfonder som med låga avgifter.

- Se över dina försäkringar

Att ha en försäkring är ett skydd mot det oväntade. Se till att du har ett gott skydd för dig själv och det som är viktigt för dig. Oftast räcker det med en bra hemförsäkring, men var inte rädd för att byta varje år. Våra undersökningar visar att de som byter ofta, ofta får billigare hemförsäkringar. Och teckna inte försäkringar när du köper saker som vitvaror och elektronik. Den typen av produktförsäkringar behövs ofta inte alls.

Foto: J. Appel

Text: Redaktionen


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen