EKONOMI: Digra fallskärmar och stora löneökningar

2022 10 25

Den nyss avgångna regeringens ministrar har samtliga begärt att få sina fallskärmar utlösta och kan räkna med en tryggad inkomst det närmaste året.

– Det är vanligare att före detta ministrar söker ersättning än att de avstår, påpekar Björn Länsisyrjä, sekreterare i nämnden, för Expressen som har tagit del av ex-ministrarnas ansökningar till statsrådsarvodesnämnden.

Arvoden fastställs av nämnd

Statsrådens arvoden fastställs av Statsrådsarvodesnämnden, som är en myndighet under riksdagen. Arvodet omprövas i regel en gång per år.

För statsministern är arvodet 184 000 kronor per månad och för övriga statsråd 145 000 kronor per månad. Det framgår på regeringens hemsida. Dock, står också att läsa, ett statsråd som också är riksdagsledamot, får inte arvode för riksdagsuppdraget under statsrådsperioden.

När samtliga 23 ministrar nu slutar sina statsrådstjänster ansöker de alltså om avgångsersättning. Normalt är att avgångsersättningen betalas under högst ett år.

Tidigare statsministern, Magdalena Andersson, söker om 145 000 kronor i månaden, vilket betyder 1 740 000 kronor, enligt tidningen.

De som återgår till en riksdagsplats har ansökt om ersättning motsvarande 71 500 kronor i månaden. Tillvägagångssättet är helt enligt regelverket, framgår på regeringens hemsida, men beloppen ska ändå kontrolleras och godkännas av arvodesnämnden.

Rejäl arvodesökning i Norrtälje

Det är inte bara dessa politiker som är i fokus i dagarna. Även de i Norrtälje kommun är under lupp. När de styrande partierna vid måndagens fullmäktige presenterade att kommunstyrelsens ordförande ska få ett arvode som motsvarar 60 procent av statsministerns arvode, reagerade oppositionen kraftfullt. Normalt är att den posten ska ge 60 procent av vad ordinarie ministrar arvoderas med.

Det ger kommunstyrelseordförande Bino Drummond (M) en löneökning från 87 000 till 110 400 kronor i månaden. Det berättar Norrtälje Tidning. När tidningen ber ordföranden kommentera det hela hänvisar han till partikollegan Staffan Tjörnhammar.

– Det är klokt av fullmäktige att välja att uppvärdera politiskt arbete, framhåller han.

Och tillägger:

– Vi har sett att det har funnits en brist i arvodet, vilket inte har skapat bra förutsättningar, säger han till tidningen.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Storkedja stänger allt i Sverige – över 50 butiker slår igen

2024 04 24

En populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen lägger ner verksamheten i Sverige.

Det handlar om krisande The Body Shop som tvingas stänga samtliga butiker i Sverige.

Kedjan har över 50 butiker i landet.

”Noggrant övervägande”

Beslutet fattades på en extrainsatt bolagsstämma, rapporterar nättidningen Ehandel.

– Efter vederbörligt och noggrant övervägande, föreslog och beslutade aktieägaren att bolaget ska träda i frivillig likvidation, står det i protokollet från bolagsstämman, uppger tidningen.

Stora problem

The Body Shop har tampats med ekonomiska bekymmer under en längre tid.

Kedjan har lagt ner e-handeln och flera butiker har tvingats slå igen dörrarna i Sverige under 2024 – bland annat har butiker i Kungsbacka och Växjö stängts ner.

 – Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, sa Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten efter stängningen i Växjö.

Konkurs i grannländerna

Butikskedjan har tidigare försatts i konkurs i Danmark och Norge.

Dessutom befinner sig The Body Shop i rekonstruktion i både  Kanada och Storbritannien. 

Kedjan väntas stänga uppemot 100 butiker på de brittiska öarna.

Betydande minskning 

The Body Shop har funnits i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Stor aktör 

The Body Shop grundades 1976 i Brighton, Storbritannien.

Sedan dess har butikskedjan vuxit till en global verksamhet med över 30 miljoner kunder i hela världen. 

I dag har The Body Shop 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Nasa tar emot signaler – 24 miljarder kilometer från jorden

2024 04 23

Nasa kan äntligen andas ut.

Efter flera månader av obegriplig kommunikation tar rymdorganisationen nu emot klara signaler från sonden Voyager 1 igen.

– Idag är en fantastisk dag för Voyager 1, säger Linda Spiker, projektforskare vid Nasas Jet Propulsion Laboratory, JPL, till CNN.

– Vi är tillbaka och kommunicerar med rymdfarkosten. Och vi ser fram emot att få vetenskapliga data tillbaka.

Mest avlägsna farkosten

Voyager 1 är mänsklighetens mest avlägsna rymdfarkost och befinner sig 24 miljarder kilometer bort från jorden.

Sonden är 46 år gammal och har den senaste tiden visat flera tecken på slitage och åldrande. Det senaste problemet dök i november 2023 när ett otydligt och upprepande kodmönster började skickas till Nasa.

Det visade sig då att Voyagers flygdatasystem hade fastnat i en loop och gav inga användbara data överhuvudtaget.

Fel på chipet

Men efter ett genombrott i omprogrammeringen skickar nu sonden begripliga signaler igen.

Problemet var ett felaktigt datachip, som bland annat ansvarar för att lagra en del av systemets minne.

Enligt forskarna bör man nu kunna få in vetenskaplig data från Voyager 1 inom de närmsta veckorna.

– Vi vet aldrig säkert vad som kommer att hända med Voyagers, men det förvånar mig hela tiden när den bara fortsätter, säger Voyager Project Manager Suzanne Dodd i ett uttalande. 

– Vi har haft många avvikelser, och de blir svårare. Men vi har haft turen hittills att återhämta oss från dem. Och uppdraget fortsätter. Och yngre ingenjörer kommer till Voyager-teamet och bidrar med sin kunskap för att fortsätta uppdraget.

LÄS MER: USA bekräftar upptäckt om ufo

Foto: G. Ferla

Text: Redaktionen