EKONOMI: Bakslag för världsberömda chokladen Toblerone

2022 06 26

Den populära schweiziska chokladen Toblerone förbjuds nu från att använda ett av sina främsta marknadsföringsargument och tvingas göra om alla sina förpackningar.

De gulröda Tobleroneförpackningarna är ett av världens mest kända chokladomslag med sitt klassiska trekantsformade utförande.

Får inte längre kallas schweizisk

Den populära premiumchokladen är ett vanligt inslag på bland annat flygplatser världen över och finns i allt från miniförpackningar till jättestora Tobleroneformat där en enda chokladkaka kan räcka till en hel familj.

Men nu stoppas en av Toblerones främsta symboler – chokladen får inte längre kalla sig för schweizisk choklad.

En stolthet

Att Toblerone grundades av Tobleronefamiljen i schweiziska staden Bern 1908 är något chokladföretaget är mycket stolt över:

- På chokladförpackningen står det allra överst att det är en schweizisk choklad.

- Omslagen har en bild i blå färg på schweiziska alptoppen Matterhorn

- Underst på förpackningarna står det ”of Switzerland”

Tvingas ändra alla förpackningar

Men nu tvingas man göra om alla förpackningar inom kort.

Orsaken är att Toblerone – vars choklad tillverkats just i Bern i Schweiz i 114 år, ända sedan 1908, nu ska börja tillverkas även i ett land utanför Schweiz.

Chokladjätten har nämligen beslutat att öppna en chokladfabrik i östeuropeiska Slovakien.

Det innebär att Toblerone inte längre får kalla sig för ”of Switzerland” då chokladen inte längre räknas som en äkta schweizisk choklad enligt landets strama livsmedelslagar.

Ett tydligt bakslag

För Toblerone väntas det bli ett tydligt känslomässigt och symboliskt bakslag men chokladmärkets ägare, amerikanska livsmedelsgiganten Mondelez International står på sig och hävdar att det är ökad efterfrågan som gör att man behöver över en fabrik i Slovakien.

Därför måste alla hänvisningar på förpackningarna som klargör att Toblerone är ”of Switzerland” nu tas bort.

Framstående marknadsföringsargument

För Toblerone har den schweiziska märkningen och det faktum att Schweiz är hemland alltid utgjort ett av de främsta marknadsföringsargumenten.

Alplandet Schweiz ansågs av Tobleroneföretaget utstråla exklusivitet och lyx.

Ägarna försöker dock framhålla att man även fortsatt finns kvar i Schweiz.

– Investeringar i den ursprungliga fabriken i Bern i Schweiz kommer att fortsätta. Satsningen på en produktionsplats i Slovakien kommer att generera ny kapacitet i Bern och möjliggöra att miljontals ytterligare chokladkakor kan tillverkas, uppger ägarna enligt Deutsche Welle.

Sker nästa år

Företaget har samtidigt medgett att man inser att ”of Schweiz”-märkningen måste tas bort och har utlovat att det ska ske i god tid innan skiftet nästa år 2023.

Den nya designen ska istället klargöra att Toblerone ”från början härstammar från Schweiz” istället för att det ”är från Schweiz”.

Honung i chokladen

Toblerone grundandes av Theodor Tobler och Emil Baumann i Bern 1908.

Det var Toblers kusin Baumann som skapade det unika receptet bestående av mjölkchoklad, honung, nougat och mandel.

Chokladens triangelform tros ha inspirerats av de schweiziska alpernas triangelformade utseende och chokladen har gjort stor succé världen över.

Tobleronechokladen exporteras i så hög utsträckning som 97 procent till sammanlagt 120 olika länder, enligt DW.

Behöll självständigheten länge

Toblerone behöll sin självständighet och gick inte ihop med något annat chokladföretag förrän sammangåendet med Suchard 1970 och sedan Jacobs 1982.

2012 köptes en majoritet av amerikanska livsmedelsgiganten Mondelez som är den nuvarande ägaren.

Foto: R. Gomez

Text: Redaktionen