EKONOMI: Bakslag för världsberömda chokladen Toblerone

2022 06 26

Den populära schweiziska chokladen Toblerone förbjuds nu från att använda ett av sina främsta marknadsföringsargument och tvingas göra om alla sina förpackningar.

De gulröda Tobleroneförpackningarna är ett av världens mest kända chokladomslag med sitt klassiska trekantsformade utförande.

Får inte längre kallas schweizisk

Den populära premiumchokladen är ett vanligt inslag på bland annat flygplatser världen över och finns i allt från miniförpackningar till jättestora Tobleroneformat där en enda chokladkaka kan räcka till en hel familj.

Men nu stoppas en av Toblerones främsta symboler – chokladen får inte längre kalla sig för schweizisk choklad.

En stolthet

Att Toblerone grundades av Tobleronefamiljen i schweiziska staden Bern 1908 är något chokladföretaget är mycket stolt över:

- På chokladförpackningen står det allra överst att det är en schweizisk choklad.

- Omslagen har en bild i blå färg på schweiziska alptoppen Matterhorn

- Underst på förpackningarna står det ”of Switzerland”

Tvingas ändra alla förpackningar

Men nu tvingas man göra om alla förpackningar inom kort.

Orsaken är att Toblerone – vars choklad tillverkats just i Bern i Schweiz i 114 år, ända sedan 1908, nu ska börja tillverkas även i ett land utanför Schweiz.

Chokladjätten har nämligen beslutat att öppna en chokladfabrik i östeuropeiska Slovakien.

Det innebär att Toblerone inte längre får kalla sig för ”of Switzerland” då chokladen inte längre räknas som en äkta schweizisk choklad enligt landets strama livsmedelslagar.

Ett tydligt bakslag

För Toblerone väntas det bli ett tydligt känslomässigt och symboliskt bakslag men chokladmärkets ägare, amerikanska livsmedelsgiganten Mondelez International står på sig och hävdar att det är ökad efterfrågan som gör att man behöver över en fabrik i Slovakien.

Därför måste alla hänvisningar på förpackningarna som klargör att Toblerone är ”of Switzerland” nu tas bort.

Framstående marknadsföringsargument

För Toblerone har den schweiziska märkningen och det faktum att Schweiz är hemland alltid utgjort ett av de främsta marknadsföringsargumenten.

Alplandet Schweiz ansågs av Tobleroneföretaget utstråla exklusivitet och lyx.

Ägarna försöker dock framhålla att man även fortsatt finns kvar i Schweiz.

– Investeringar i den ursprungliga fabriken i Bern i Schweiz kommer att fortsätta. Satsningen på en produktionsplats i Slovakien kommer att generera ny kapacitet i Bern och möjliggöra att miljontals ytterligare chokladkakor kan tillverkas, uppger ägarna enligt Deutsche Welle.

Sker nästa år

Företaget har samtidigt medgett att man inser att ”of Schweiz”-märkningen måste tas bort och har utlovat att det ska ske i god tid innan skiftet nästa år 2023.

Den nya designen ska istället klargöra att Toblerone ”från början härstammar från Schweiz” istället för att det ”är från Schweiz”.

Honung i chokladen

Toblerone grundandes av Theodor Tobler och Emil Baumann i Bern 1908.

Det var Toblers kusin Baumann som skapade det unika receptet bestående av mjölkchoklad, honung, nougat och mandel.

Chokladens triangelform tros ha inspirerats av de schweiziska alpernas triangelformade utseende och chokladen har gjort stor succé världen över.

Tobleronechokladen exporteras i så hög utsträckning som 97 procent till sammanlagt 120 olika länder, enligt DW.

Behöll självständigheten länge

Toblerone behöll sin självständighet och gick inte ihop med något annat chokladföretag förrän sammangåendet med Suchard 1970 och sedan Jacobs 1982.

2012 köptes en majoritet av amerikanska livsmedelsgiganten Mondelez som är den nuvarande ägaren.

Foto: R. Gomez

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen