EKONOMI: Bakslag för världsberömda chokladen Toblerone

2022 06 26

Den populära schweiziska chokladen Toblerone förbjuds nu från att använda ett av sina främsta marknadsföringsargument och tvingas göra om alla sina förpackningar.

De gulröda Tobleroneförpackningarna är ett av världens mest kända chokladomslag med sitt klassiska trekantsformade utförande.

Får inte längre kallas schweizisk

Den populära premiumchokladen är ett vanligt inslag på bland annat flygplatser världen över och finns i allt från miniförpackningar till jättestora Tobleroneformat där en enda chokladkaka kan räcka till en hel familj.

Men nu stoppas en av Toblerones främsta symboler – chokladen får inte längre kalla sig för schweizisk choklad.

En stolthet

Att Toblerone grundades av Tobleronefamiljen i schweiziska staden Bern 1908 är något chokladföretaget är mycket stolt över:

- På chokladförpackningen står det allra överst att det är en schweizisk choklad.

- Omslagen har en bild i blå färg på schweiziska alptoppen Matterhorn

- Underst på förpackningarna står det ”of Switzerland”

Tvingas ändra alla förpackningar

Men nu tvingas man göra om alla förpackningar inom kort.

Orsaken är att Toblerone – vars choklad tillverkats just i Bern i Schweiz i 114 år, ända sedan 1908, nu ska börja tillverkas även i ett land utanför Schweiz.

Chokladjätten har nämligen beslutat att öppna en chokladfabrik i östeuropeiska Slovakien.

Det innebär att Toblerone inte längre får kalla sig för ”of Switzerland” då chokladen inte längre räknas som en äkta schweizisk choklad enligt landets strama livsmedelslagar.

Ett tydligt bakslag

För Toblerone väntas det bli ett tydligt känslomässigt och symboliskt bakslag men chokladmärkets ägare, amerikanska livsmedelsgiganten Mondelez International står på sig och hävdar att det är ökad efterfrågan som gör att man behöver över en fabrik i Slovakien.

Därför måste alla hänvisningar på förpackningarna som klargör att Toblerone är ”of Switzerland” nu tas bort.

Framstående marknadsföringsargument

För Toblerone har den schweiziska märkningen och det faktum att Schweiz är hemland alltid utgjort ett av de främsta marknadsföringsargumenten.

Alplandet Schweiz ansågs av Tobleroneföretaget utstråla exklusivitet och lyx.

Ägarna försöker dock framhålla att man även fortsatt finns kvar i Schweiz.

– Investeringar i den ursprungliga fabriken i Bern i Schweiz kommer att fortsätta. Satsningen på en produktionsplats i Slovakien kommer att generera ny kapacitet i Bern och möjliggöra att miljontals ytterligare chokladkakor kan tillverkas, uppger ägarna enligt Deutsche Welle.

Sker nästa år

Företaget har samtidigt medgett att man inser att ”of Schweiz”-märkningen måste tas bort och har utlovat att det ska ske i god tid innan skiftet nästa år 2023.

Den nya designen ska istället klargöra att Toblerone ”från början härstammar från Schweiz” istället för att det ”är från Schweiz”.

Honung i chokladen

Toblerone grundandes av Theodor Tobler och Emil Baumann i Bern 1908.

Det var Toblers kusin Baumann som skapade det unika receptet bestående av mjölkchoklad, honung, nougat och mandel.

Chokladens triangelform tros ha inspirerats av de schweiziska alpernas triangelformade utseende och chokladen har gjort stor succé världen över.

Tobleronechokladen exporteras i så hög utsträckning som 97 procent till sammanlagt 120 olika länder, enligt DW.

Behöll självständigheten länge

Toblerone behöll sin självständighet och gick inte ihop med något annat chokladföretag förrän sammangåendet med Suchard 1970 och sedan Jacobs 1982.

2012 köptes en majoritet av amerikanska livsmedelsgiganten Mondelez som är den nuvarande ägaren.

Foto: R. Gomez

Text: Redaktionen


Krogkedja har börjat stänga restauranger – “Kan inte driva vidare”

2024 07 23

En asiatisk krogkedja stänger nu på håll för att rädda övrig verksamhet.

Det var i en lokal på Kastellgatan i Göteborgs innerstad som den asiatiska krogkedjan Dubbel Dubbel först såg ljuset för över ett årtionde sedan.

Efter snabb expansion är läget nu tuffare för kedjan.

Förra året stängde man en av restaurangerna i hemorten Göteborg, och nu kommer uppgifter om att flera restauranger har fått problem.

Det rapporterar Sydsvenskan.

Gått i konkurs

Dubbel Dubbels restaurang i Lund har gått i konkurs, och man försöker just nu sälja krogen på Simrishamnsgatan i Malmö.

För att rädda övrig verksamhet säljer man restaurangen i Malmö, efter att ha stängt flera restauranger under såväl pandemin som nu.

– Vi har brottats länge med Lund och gjort vad vi kan för att få det att vända. Efter pandemin har det varit kämpigt och sedan har det varit inflation, höjda hyror och råvarukostnader, Dubbel Dubbels vd John Wigelius till Sydsvenskan.

“Kan inte driva vidare”

I Lund blev situationen för svår, och man har inte längre möjlighet att fortsätta vara verksamma i staden.

– I Lund har det inneburit minskade besök och nu har vi hamnat i den situationen att vi inte kan driva restaurangen vidare.

Började i Göteborg

Dubbel Dubbel inledde verksamheten i Göteborg för över tio år sedan och har sedermera expanderat till flera olika städer.

– Fyra vänner hade den gemensamma drömmen om att sprida glädje med kinesisk kokkonst, storslagna smaker och personlig service, förklarar kedjan om resan.

– När den lilla lokalen på Kastellgatan i Göteborgs innerstad blev ledig kunde Dubbel Dubbel se ljuset.

Många företag

Dubbel Dubbel är sannerligen inte det enda företaget som har hamnat i problem.

Det framgår av myndigheten Tillväxtanalys statistik för juni.

– Konkurserna i juni berörde 2 854 anställda, en ökning med 67 procent jämfört med juni 2023. 

– Ur ett historiskt perspektiv var antalet anställda berörda av konkurser högt i juni 2024. Jämfört med motsvarande månad tidigare år var antalet berörda anställda i juni 2024 det högsta sedan 2013.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Fick 45 miljoner kronor för att skapa ny mat – går nu i konkurs

2024 07 24

Ett välkänt varumärke i foodtech-branschen går nu i konkurs.

Under den senaste tiden har många olika bolag i alla möjliga branscher fått det så pass tufft ekonomiskt att de tvingats lägga ner.

Nästa företag som får slå igen dörrarna är foodtech-bolaget Tebrito.

Tebrito, som hade fabrik i Dalarna, har arbetat med att utveckla alternativ till konventionell mat för att minska koldioxidutsläpp och etablera en mer hållbar matkedja.

Det rapporterar sajterna Impact Loop och Breakit.

“Tyvärr inte fungerat”

Bolaget grundades år 2016 och har sedan dess tagit in totalt 45 miljoner kronor.

Processen har gått ut på att odla mjölmaskar som ett proteinalternativ.

Nu går dock bolaget i konkurs.

– Bolaget har arbetat hårt för att hitta en långsiktigt hållbar finansiell lösning, förklarar grundaren Nils Österström för Impact Loop.

– Men trots konstruktiva dialoger med potentiellt mycket intressanta samarbetspartners i syfte att skala upp bolaget har det tyvärr inte gått att lösa den mest akuta ekonomiska situationen.

Miljonförluster

År 2023 omsatte Tebrito drygt en halv miljon kronor och gjorde ett förlustresultat på nästan 14 miljoner kronor.

Problem med skalbarhet bedöms vara en av faktorerna som ledde till konkursen.

För inte så länge sedan gick ett annat bolag i branschen omkull, Mycorena, som även de arbetade med proteinalternativ.

Godkännande av Livsmedelsverket

Mjölmaskar har de senaste åren fått godkännande av Livsmedelsverket.

– Insekter räknas som så kallade ’nya livsmedel’ och är än så länge ovanliga på den svenska marknaden, förklarar myndigheten.

– Insekter får bara produceras och säljas som livsmedel om de är tillåtna enligt regelverket om nya livsmedel, och de är bara tillåtna om de bedömts säkra att äta.

Dessa insekter är ok

Livsmedelsverket listar vidare vilka insekter som fått godkännande.

– De insektsarter som är tillåtna just nu är mjölmask, hussyrsa, europeisk vandringsgräshoppa, buffalolarv, drönarpuppor från honungsbin och svart soldatfluga. 

– Nyligen blev buffalolarv ett godkänt nytt livsmedel. Det nya godkännandet av buffalolarv i EU har lett till missuppfattningar och ryktesspridning. Precis som på annan mat ska det stå tydligt i märkningen att maten innehåller insekter och vilken insektsart det är.

Foto: A. Alhajj

Text: Redaktionen