Ekonomer vädjar till regeringen: “Skulle hjälpa hushållen”

2023 03 08

Att ge hushållen mer ekonomiskt stöd skulle påverka inflationen marginellt.

Det är slutsatsen av en ny studie från Konjunkturinstitutet, KI, rapporterar Svenska Dagbladet.

Beräkningarna får flera toppekonomer att vädja till regeringen om att hjälpa hushållen med mer stöd för att klara en dyrare vardag.

– KI:s rapport visar att ganska stora finanspolitiska åtgärder skulle ha försumbara effekter på inflationen, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, till tidningen.

Föreslår sänkt inkomstskatt

Som exempel på stödåtgärder nämns bland annat att sänka inkomstskatten och ge mer pengar till Sveriges kommuner och regioner.

– Det gynnar arbetslinjen, hjälper hushållens plånböcker i dessa tuffa tider, och säkrar kvaliteten och resurserna till välfärden, säger Andreas Wallström.

Han får stöd av flera andra ekonomer, bland annat Olle Holmgren som är SEB:s inflationsexpert sedan 20 år tillbaka.

– Jag tycker att man ska vara försiktig med finanspolitiken i nuläget men jag tycker ändå att man kan göra lite mer redan nu för att stötta ekonomin och utsatta hushåll, säger han till SvD.

"Pengar på en inflationsbrasa"

Anledningen till att regeringen hittills legat lågt med att backa upp hushållen med ekonomiska åtgärder är just att man inte vill spä på inflationen.

– Ger man ett visst antal hundralappar med den ena handen och bidrar med inflation så är det som att kasta pengar på en inflationsbrasa med den andra. Det gynnar ingen till slut sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) nyligen enligt Dagens industri.

Till SVT har hon också betonat att inflationen måste ned.

– Inflationen är löntagarens, men också pensionärens, värsta fiende, sade finansministern och tillade:

– Staten kommer inte kunna kompensera för allt.

Vill kalla Ica och Coop till regeringen

Häromveckan uppmanade tidigare finansminister Mikael Damberg (S) regeringen att agera.

– Det här är på allvar. Människor riskerar förlora sina jobb, hamna hos Kronofogden för att de inte kan betala sina räkningar, eller i värsta fall inte ens ha råd att sätta mat på bordet, framhöll han på Facebook.

Och idag gick ett annat oppositionsparti, Vänsterpartiet, ut med krav på att livsmedelsföretag som Ica och Coop ska kallas upp till regeringen för att stoppa “prischocken på mat”.

– Regeringen måste göra som den franska regeringen: kalla till sig de stora aktörerna för att hålla nere matpriserna. Eftersom matmarknaden domineras av endast tre aktörer är det fullt möjligt att föra ett sådant samtal, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Foto: Henrik Nyström Regeringskansliet

Text: Redaktionen