Egenskaperna för Lars Vilks livvaktsbil – Klarar bomber och handgranater

2021 10 06

Livvaktsbilen som Lars Vilks färdades i var en extremt säker bil som dessutom klarade besiktningen utan anmärkning drygt två veckor före olyckan.

Det framgår av en granskning som DN nu presenterar och som klargör att såväl livvaktsbilen som följebilen var av märket Range Rover Sentinel. Bilarna var specialbyggda med en rad extra funktioner. Enligt Range Rovers brittiska webbsida har bilen starka egenskaper för att såväl stå emot attacker som för att undfly en jakt i hög hastighet. 

Här är några av de egenskaper som de två aktuella fordonen besitter enligt såväl Range Rovers webbsida som DN:s granskning.

Specialbyggd Range Rover Sentinel

▪Klarar attacker med pansarbrytande ammunition 

▪Klarar beskjutning med 7,62 kalibers höghastighetskulor

▪Klarar attacker med handgranater

▪Explosionsskydd i både golv och tak

▪Klarar bomber med upp till 15 kilo sprängmedel TNT

▪Lyxig och terränggående

▪Alla rutor är av pansarglas, 5 cm tjocka

▪Rutorna står emot kulor från en AK47:a

▪Punkteringsfria däck

▪Väger över 4 ton

▪Extra skyddsbur med särskilt bepansrad flyktlucka via bagageutrymmet

▪Kostar över 4 miljoner kronor

▪Togs i bruk 2019

▪Har gått cirka 7 000 mil

▪Nybesiktigad drygt 2 före olyckan

Enligt amerikanska Car and Driver är Range Rover Sentinel den bil som både kungligheter och regeringschefer väljer för bästa säkerhet.

Förundersökning om mord pågår

Polisen framhåller att det i nuläget inte finns något som tyder på extern påverkan utan det tycks vara en olycka. För att göra allt så grundligt som möjlighet har ändå en förundersökning om mord har inletts. Parallellt genomför enheten Särskilda Utredningar, SU, en förundersökning avseende grovt vållande till annans död, uppger DN.

Kan vara däckexplosion

Enligt TV4 har polisen funnit däckrester på vägbanan en bit före kraschplatsen och polisen har nämnt at olyckan möjligen skulle kunna ha orsakats av en däckexplosion.

Foto: Jaguar/Land Rover England