Efterlängtat besked för Ukraina

2022 11 07

Ukrainas Väpnade Styrkor har nu fått sina första exemplar av en väldigt efterlängtad leverans.

Det handlar om inget mindre än det mycket effektiva luftvärnssystemet NASAMS.

18 mils attacklängd

Det norska antimissilsystemet NASAMS står för Norwegian Advanced Surface to Air Missile System och har kapacitet att försvara Ukraina mot en rad olika faror.

Det är ett mobilt försvarssystem som är utformat för att anfalla och skydda mot manövrerade flygfarkoster på låg och medelhög nivå i luften.

– Attacklängden uppgår till så mycket som 18 mil, beroende på hur missilen används, uppger nyhetsbyrån Interfax Ukraina.

Attackhöjden är upp till 2,1 mil.

Från drönare till flygplan

Till de farkoster som NASAMS kan bekämpa hör bland annat drönare, helikoptrar, kryssningsmissiler och flygplan.

– Titta vem som är här! NASAMS och Aspide luftvärnssystem har anlänt till Ukraina, meddelar Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov.

USA:s Nationella Säkerhetsråd bekräftade i oktober att USA ökat tempot avseende båtleveranserna av NASAMS-systemet till Ukraina, rapporterar Reuters.

Stärker Ukrainas armé

– Dessa vapen kommer stärka Ukrainas armé betydligt och göra vårt luftrum säkrare, framhåller försvarsminister Reznikov på Telegram.

President Zelensky har vädjat till Väst om mer hjälp för att försvara sig mot de brutala ryska luftangreppen mot Ukrainas städer och NASAMS är ett stort steg i den riktningen.

–Vi kommer att göra allt som är möjligt – och omöjligt – för att försäkra oss om fullt skydd för Ukrainas luftrum, betonar president Zelensky.

Försvarar USA:s huvudstad

Det norska försvars- och säkerhetsföretaget Kongsberg har nått stora framgångar med sitt NASAMS-anti-missilsystem.

Bland annat har vapensystemet försvarat invånarna i USA:s huvudstad Washington DC i över 15 års tid.

– NASAMS har försvarat Washington DC dygnet runt sedan 2005 och har visat extrem pålitlighet och mycket hög tillgänglighet, uppger Kongsberg.

– NASAMS är utformat för operationer i arktiskt klimat, subtropiskt klimat och ökenförhållanden, understryker det norska försvarsföretaget.

USA och Australien

Så här långt har följande 15 länder anskaffat det aktuella vapensystemet av norrmännen, varav flera tillhör Nato:

- USA

- Spanien

- Nederländerna

- Finland

- Norge

- Lettland

- Polen

- Oman

- Qatar

- Ungern

- Australien

- Grekland

- Litauen

- Turkiet

- Hemligt land

Foto: Kongsberg

Text: Redaktionen

 


Stort larm om svensk biljätte – släcker motorlampan innan leverans

2024 09 03

Biljätten Riddermark är i blåsväder.

Företaget är det största i Sverige på begagnade bilar och har 14 anläggningar runtom i landet.

Totalt säljer man cirka 50 000 bilar om året, enligt egna siffror.

Men nu framkommer uppgifter om hur anställda på Riddermark systematiskt döljer fel på bilarna för att få dem sålda snabbt innan kunderna hinner märka det, avslöjar Aftonbladet.

Åtgärdar inte problem

Enligt dokument och interna chattar som tidningen tagit del av framgår bland annat att man uppmanat en verkstad att “släcka motorlampan utan att ifrågasätta”, det vill säga utan se vad det är för felkod och åtgärd.

Det finns flera exempel på dessa metoder och följden blir att problem markeras som åtgärdade trots att de inte har utförts.

En anställd som haft uppdraget att hämta och lämna bilar hos Riddermarks kunder vittnar också om att säljare uppmanat chaufförerna att hitta fel på bilarna.

Detta för att få ett lägre pris hos kunder, till exempel äldre personer, som inte kan ifrågasätta påpekandet. 

Samma person berättar att det flera gånger har hänt att hjulen trillat av under körning – på väg till kunder – med följden att Riddermark satt tillbaka hjulen, levererat och hållit tyst om det.

Slår tillbaka: Ljuger inte

Riddermark har svarat på kritiken.

Chefen Alexander Riddermark tycker att uppgifterna är “fruktansvärda att höra”.

– Om det som den här före detta anställda säger skulle stämma så är det djupt allvarligt, säger han till Aftonbladet.

Riddermark-chefen känner till att det har hänt att säljare släckt motorlampan utan att åtgärda fel, för att bilarna ska säljas snabbt.

Men han delar inte bilden av att företaget fuskar eller blåser sina kunder.

– Vi har satt in hårda rutiner för att säkerställa att fusket inte sker.

"Sveriges nöjdaste kunder"

På Riddermarks hemsida beskriver man sig som företaget med “Sveriges nöjdaste bilkunder”.

Man hänvisar till betygen på omdömessajten Trustpilot.

– Vi är stolta över att kunna säga att vårt betyg på Trustpilot är det högsta inom branschen, ett tydligt bevis på vår dedikation till kundnöjdhet, framhåller företaget.

Riddermark påtalar även att man “alltid strävar efter att erbjuda en smidig trygg och tillfredsställande bilupplevelse för sina kunder”. 

Här finns Riddermark i Sverige:

  • Bromma
  • Halmstad
  • Järfälla
  • Linköping
  • Nacka
  • POPUP Transportbilcenter Strängnäs
  • Recharge Stockholm
  • Strängnäs
  • Sundsvall
  • Tyresö
  • Täby
  • Uppsala
  • Västerås
  • Örebro
  • Östersund

Arkivfoto: W. Kei

Text: Redaktionen


Unikt besked från Swedbank – säger nej till alla som frågar

2024 09 03

Swedbank har en unik regel som kan slå mot hundratusentals kunder.

Räntorna sjunker.

För två veckor sedan sjönk styrräntan med 25 punkter – från 3,75 till 3,50 procent – och sedan förra hösten har Swedbanks rörliga ränta totalt sjunkit med 0,45 procentenheter och ligger just nu på 5,49 procent.

En alldeles för blygsam sänkning enligt många kunder, som då gärna vänder sig till banken för att individuellt försöka förhandla ned räntan.

Den som ställer den frågan till Swedbank löper dock stor risk att få ett blankt nej.

Detta på grund av en unik regel hos banken som inte tillåter förhandling om rabatten under ett års tid, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Det går inte att se över ränterabatten var och varannan månad. Den sätts i tolv månader av en anledning och skall ses över när den löper ut, framhåller Swedbanks kundtjänst till en bolånekund som försökt förhandla, enligt tidningen.

Andra banker säger ja

Ingen annan av storbankerna har en sådan regel. 

Hos Nordea, Handelsbanken och SEB kan kunder som valt rörlig ränta kontakta banken och utan vidare förhandla individuellt.

Regeln hittas i det avtal som tecknats mellan Swedbank och kund där ränterabatten istället går under beteckningen “tillfällig ränteavvikelse”. Enligt storbanken finns den för att ge trygghet till kunden.

– Det är två parter som har kommit överens men om du som kund vill ha en förhandling så kan banken antingen låta dig göra det eller inte. Det är upp till banken, säger emellertid Eva Lindström som är jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå till SvD.

Fler sänkningar på gång

När Riksbanken gav besked om sin senaste räntesänkning meddelade man att ytterligare sänkningar – i en hastig takt – kan vara att vänta framöver.

Centralbanken hänvisar till att inflationen avvikit allt mindre från målet på 2 procent, samtidigt som olika indikatorer, som producentpriser och företagens prisplaner, fortsätter att tyda på ett inflationstryck som är förenligt med målet. 

– Allt detta stärker bilden av att inflationen håller på att stabiliseras nära inflationsmålet och tyder på att risken för att inflationen åter blir alltför hög har minskat ytterligare. Ny information sedan den penningpolitiska rapporten i juni talar dessutom för att tillväxtutsikterna i Sverige och omvärlden är något svagare än i den senast publicerade prognosen, framhöll myndigheten i augusti.

– Mot den här bakgrunden bedömer direktionen att styrräntan kan sänkas något snabbare än i bedömningen i juni. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan sänkas ytterligare två eller tre gånger i år. 

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen