Panikrusning till bilhallar

2022 11 08

Idag tisdag den 8 november är det sista dagen att köpa eller beställa en bil med låg klimatpåverkan för att få klimatbonus.

Det plötsliga beskedet har bidragit till rusning till bilhallar runt om i hela landet.

– Folk började höra av sig bara minuter efter beskedet, säger Karl Asplund, försäljningschef på Hedin Bil i Uppsala, till Aftonbladet.

Öppet till midnatt

Regeringen lämnade beskedet sent under måndagen. Beskedet om att klimatbonusen vid köp av bilar med låg klimatpåverkan plötsligt slopas, innebär flera tuffa och snabba förändringar för bilhandlare, skriver SVT.

Flera bilhandlare runt om i landet har haft öppet längre under tisdagen – vissa av dem kommer även att ha öppet så länge som fram till midnatt.

– Det har varit både hektiskt och många frågetecken från kunder som läst att klimatbonusen försvinner, säger Fredrik Karmbo, försäljningschef på Veho Bil Örebro, till SvD. 

Minskad försäljning spås

Försäljningen av elbilar spås minska efter att regeringen nu slopat elbilsbonusen. Det meddelar Volvo Cars, Volkswagen och andra stora biltillverkare.

Även på Volkswagen har beskedet märkts av.

– Jag har aldrig varit med om att den här typen av besked levereras med så kort varsel. Bonusen har varit en viktig del i kalkylen för många bilköpare och risken är att elektrifieringen nu bromsas upp, säger Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen i Sverige, enligt SvD.

Störst effekt hos de som planerat att köpa elbil

Beslutet om att slopa klimatbonusen kommer ha störst effekt för alla de som har planerat att köpa en elbil. I stället för en sänkning av bonusen, kommer den nu alltså helt att försvinna.

Magnus Holst är presstalesperson för Volvo Cars i Sverige och uttrycker även han sin besvikelse över beskedet.

– Det här beskedet kommer att påverka jättemycket. Risken är att elbilsförsäljningen minskar, säger han, till SvD.

Ingen skillnad längre

Regeringen menar att beslutet med att kostnaden inte längre skiljer sig så mycket mellan att köra elbil eller vanlig bensin- eller dieselbil, därför behövs inte längre någon subvention. Därför avskaffas klimatbonusen.

Fakta klimatbonus, även kallat ”Bonus-malus-systemet”

  • Bonus-malus-systemet innebär i stora drag att nya personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar kan om de har låga koldioxidutsläpp få en bonus (bonus-delen) och om de har höga koldioxidutsläpp får de en högre fordonsskatt de första tre åren (malus-delen)

Från den 12 juli 2022 gäller att:

  • Bonusbeloppen för laddhybrider justeras och sänks
  • Gränsvärdet för koldioxidutsläpp justeras och sänks från 60 gram CO2/km till 50 gram CO2/km
  • Det införs ett pristak som innebär att klimatbonusbilar som har ett nypris som överstiger 700 000 kronor inte kan
  • Kvalificera sig för bonus längre
  • Gasbilar kan få bonus med grund i EU:s allmänna förordning om stöd av mindre betydelse
  • En begränsning av bonusbeloppen till företag på 35 procent av prisskillnaden mellan närmast jämförbara konventionella bil tas bort
  • Källa: Företagarna

Foto: E. Mclean resp P. Broomfield

Text: Redaktionen