EFTER KRITIKSTORMEN: SD ger besked – så ska SVT förändras

2024 05 13

Regeringen och Sverigedemokraterna har under måndagen presenterat en utredning om hur public service uppdrag ska regleras framöver.

Utredningskommittén öppnar för att slå ihop SVT, SR och UR. Dessutom föreslår man en succesiv sänkning av finansieringen av public service – från 3 procent höjning av anslagen 2026, till 2 procent höjning 2027-2030 och 1 procent 2031-2032.  

Ett förslag som oppositionen riktar högljudd kritik mot.  

– Vi är mycket bekymrade över den nivå majoriteten i kommittén landat i. Detta i en tid då stora resurser behöver läggas på beredskapsuppdraget och då stora sparpaket nyss genomförts, säger Miljöpartiets nytillträdda språkrör Amanda Lind till SVT Nyheter.

– Det här kommer att innebära nedskärningar för bolagen, fortsätter hon.

Den före detta S-toppen Leif Pagrotsky delar kritiken.

– Tragisk presskonferens om Public Service. Slut på viljan till bred samsyn om denna fundamentala demokratifråga. Samtliga förslag går i restriktiv riktning. Ingen strävan efter långsiktigt hållbar förankring. Krympande resurser och utökat uppdrag, skriver han i ett inlägg på X.

Slår tillbaka

Moderaternas representant i utredningskommittén, Kristina Axén Ohlin, slår tillbaka mot kritiken.

– Jag ser att det finns både egna privata trollfabriker och egna aktörer som vill ha detta till att det är enorma skillnader och slakt och allt möjligt av public service, som inte ett sådant här seriöst arbete förtjänar, säger hon till SvD.

SD-beskedet: Så kommer public service förändras

Sverigedemokraterna har genom åren profilerat sig som riksdagens mest public service-kritiska parti. Nu vädrar partiet morgonluft.

Enligt Alexander Christiansson, SD:s ledamot i kommittén, handlar det nya finansieringsförslaget om att sätta ”press” på public service-bolagen.

– Min förhoppning är att den här medelstilldelningen kommer att innebära en viss press på bolagen och att det kommer ha konsekvensen att man måste se över verksamheten, säger han till DN och betonar att utredningen slår fast att bolagen ska ägna sig åt ”kärnuppdraget”.

– Utredningen landar i att man ska prioritera sina egna plattformar, att man ska ha ett brett public service, att man ska prioritera kärnuppdraget och ha en trappa som innebär att de får mindre pengar i slutet av perioden.

Christiansson välkomnar även förslaget om att Mediemyndighetens och Granskningsnämndens granskning av innehållet i public service ska bli mer omfattande. SD-toppen anser att innehållet i public service är ”politiskt vinklat” i dag.

– Därför föreslår vi att granskningen av bolagens partiskhet ska bli mer omfattande, säger han till GP.

Text: Redaktionen


Viktor Orbán varnar Ryssland: ”Förbereder för krig”

2024 05 24

Europa förbereder sig för ett krig mot Ryssland.

Det hävdar Ungerns premiärministern Viktor Orbán, enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.  

Orbán hänvisar till uttalanden från västerländska politiker och journalister, som enligt premiärministern tyder på att ”Europa kommer gå in i kriget”.

– Före de två världskrigen ägnade media ganska lång tid åt att förbereda sig för inträde i kriget. Jag tror att det är vad som händer i dag, säger Orbán och tillägger:

– Vi kan med säkerhet säga att Europa förbereder sig för att gå in i kriget.

Går tvärsemot andra ledare

Samtidigt som Orbán påstår att väst kommer ge sig in i kriget hävdar premiärministern bestämt att Ryssland inte kommer attackera något Natoland.

Enligt Orbán är rapporteringen om det ”ryska hotet” en manöver från väst som ingår i "förberedelserna inför ett inträde i kriget".

Premiärministern bedömning går tvärsemot andra västländer som menar att Ryssland kommer expandera sitt anfallskrig om man lyckas besegra Ukraina.

Polens president Andrzej Duda har exempelvis varnat för att Ryssland planerar att attackera Nato 2026 eller 2027 om den ryska armén når framgång i Ukraina.

I en intervju med amerikanska CNBC hänvisade presidenten till tyska uppgifter som gör gällande att Ryssland planerar att slå till mot Nato.

– Nya bevis tyder på att Rysslands president Vladimir Putin fördubblar ansträngningarna mot en övergång till en krigsekonomi med sikte på att attackera Nato 2026 eller 2027, sa Andrzej Duda.

Putins bästa vän i EU

Viktor Orbán beskrivs ofta som den ryska diktatorn Vladimir Putins ”bästa vän i EU”.

Under Orbáns styre har Ungern upprepade gånger kritiserat och motsatt sig västvärldens vapenleveranser till Ukraina och sanktioner mot Ryssland.

Orbán har även tydligt prioriterat att stärka samarbetet med Ryssland och Kina, ofta på bekostnad av relationen med EU.

För ett år sedan, i april 2023, tecknade Ungern ett nytt gasavtal med Ryssland och i februari 2024 meddelade landet att man avser att inleda ett fördjupat säkerhetssamarbete med Kina.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Läkare bestörta – ”patienter kommer dö”

2024 05 24

Svenska läkare varnar för ett katastrofscenario under sommaren 2024.

Under fredagen har läkare i Sundsvall och Uppsala slagit larm.

Orsaken är den stora bristen på sjuksköterskor.

”Patienter kommer att dö”

Läkare vid Sundsvalls sjukhus menar att bristen är så omfattande att patienter inte kommer få den vård de behöver.   

– Inte bara det att patienter kommer att lida, att patienter kommer att dö, utan vi kommer också behöva stå där och ta dessa beslut.

Det säger överläkaren Alfred Janson Lantz, kirurg och ansvarig för traumasjukvården i Västernorrland, till SR Ekot.

Enligt överläkaren tvingas flera avdelningar på Sundsvalls sjukhus ”ransonera och välja bort patienter” på grund av den rådande bristen på sjuksköterskor.

Alfred Janson Lantz konstaterar att läkarna tvingas jobba på samma vis som i katastrofsituationer.

Om en större trafikolycka, med fem eller flera skadade, skulle inträffa under sommaren kommer sjukhuset inte klara av situationen, uppger läkaren.

– I sommar har vi inte en chans. Vi har inte ens möjlighet att ta hand om en trafikolycka och än mindre två eller tre som kommer in samtidigt. Det är jag väldigt orolig över, säger han till radion.

Pekar ut vårdblockaden

Det har gått en månad sedan Vårdförbundets övertids-, mertids- och nyanställningsblockad trädde i kraft i Sverige. Över 60 000 medlemmar i Vårdförbundet har under perioden vägrat att jobba övertid i landets regioner, samt inom ambulanssjukvården i Stockholm.

Orsaken till blockaden är att Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) inte lyckats komma överens om ett nytt avtal. Vårdförbundet uppger att man vill se en ”långsiktig lösning för en stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman och en god löneutveckling”. SKR har inte hörsammat kraven, enligt fackförbundet.

Efter fyra veckor med blockad är situationen kritisk i stora delar av Sverige.

Region Uppsala bedömer att konsekvensen för delar av vården är så allvarlig att det finns risk för människors liv och hälsa.

– Det gäller bland annat transporten av svårt sjuka, nyfödda barn som behöver intensivvård och akuta hjärtoperationer, framhåller regionen i ett pressmeddelande.

Vidare uppger Region Uppsala att man skickat en begäran om förhandling om samhällsfarlig konflikt till Vårdförbundet i Region Uppsala. Framställan gäller i första hand koordination av transplantationer, barnoperationer, thoraxkirurgi, och transport av svårt sjuka, nyfödda barn som behöver intensivvård.

Förhandling kan tidigast äga rum i nästa vecka. En stridsåtgärd som klassas som samhällsfarlig måste avbrytas. Om parterna inte kommer överens överlämnas ärendet till nämnden för samhällsfarliga konflikter.

– Vårt främsta uppdrag är att garantera patientsäkerheten. När vi ser att konsekvenserna av blockaden nu är så allvarliga för delar av vår verksamhet tar vi ansvar genom att begära att den klassas som samhällsfarlig, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Uppsala.

Foto: Muladi

Text: Redaktionen