EFTER KRITIKEN: Öppnar för VM i världens mest slutna land

2022 11 21

Det internationella fotbollsförbundet, FIFA:s, ordförande Gianni Infantino öppnar för att Nordkorea i framtiden kan arrangera ett världsmästerskap i fotboll.

FIFA-bossens udda utspel kom i samband med ett försvarstal av rådande VM i Qatar. Infantino slog tillbaka mot kritiken som riktats mot värdlandet och anklagade västerländsk media för ”hyckleri”.

Efter försvarstalet tog Infantinos anförande en oväntad vändning.

Plötsligt öppnade FIFA-chefen för att ett framtida världsmästerskap kan anordnas i Nordkorea. Ett sådant mästerskap kan enligt Infantino ”förena världen". 

– Vilket land som helst kan stå värd för ett världsmästerskap. Om Nordkorea vill vara värd för något... Jag åkte faktiskt till Nordkorea för några år sedan för att fråga nordkoreanerna om de var redo att arrangera ett dam-VM tillsammans med Sydkorea. Nåväl, jag lyckades inte så klart, men jag skulle åka ytterligare hundra gånger om det skulle hjälpa, sa Gianni Infantino enligt The Athletic.

Han tillade:

– Endast engagemang kan skapa verklig förändring. Vi är en global organisation och vill förbli en organisation som förenar världen.

Världens mest slutna land

Nordkorea är världens mest slutna land.

– Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar, framhåller Utrikespolitiska institutet, UI.

Kraftig kritik

Fotbolls-VM 2022 pågår för fullt. Mästerskapet är starkt ifrågasatt.

Att Qatar är värd för fotbolls VM 2022 har rört upp känslor i hela fotbollsvärlden. Anledningarna är bland annat de återkommande rapporterna om stora dödsfall bland gästarbetare i landet och mutanklagelserna i samband med tilldelandet.

Sedan Qatar tilldelades mästerskapet har antalet migrantarbetare i landet ökat betydligt.

– Ökningen beror bland annat på den stora expansionen inom byggsektorn. Antalet arbetare ökade från 1,6 miljoner i december 2017 till 2,7 miljoner i oktober 2018. Migrantarbetare som flyttar till Qatar arbetar främst inom bygg, sjukvård och hemtjänst och utgör upp till 95 procent av landets arbetskraft, uppger Amnesty.

Flera av migrantarbetarna hamnar i en situation där de utnyttjas.

Enligt siffror från Nepals ambassad i Doha har över 2 200 nepalesiska migrantarbetare dött i Qatar.

Den främsta orsaken till att migrantarbetarna kan utnyttjas är det så kallade Kafala-systemet. Det bygger på att migrantarbetares anställning på ett lagligt sätt binder dem till sina arbetsgivare.

– Det begränsar deras möjligheter att byta jobb och hindrar många från att lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd, uppger Amnesty.

Foto: M. Fakurian resp F. Saari

Text: Redaktionen