EFTER KRITIKEN: Öppnar för VM i världens mest slutna land

2022 11 21

Det internationella fotbollsförbundet, FIFA:s, ordförande Gianni Infantino öppnar för att Nordkorea i framtiden kan arrangera ett världsmästerskap i fotboll.

FIFA-bossens udda utspel kom i samband med ett försvarstal av rådande VM i Qatar. Infantino slog tillbaka mot kritiken som riktats mot värdlandet och anklagade västerländsk media för ”hyckleri”.

Efter försvarstalet tog Infantinos anförande en oväntad vändning.

Plötsligt öppnade FIFA-chefen för att ett framtida världsmästerskap kan anordnas i Nordkorea. Ett sådant mästerskap kan enligt Infantino ”förena världen". 

– Vilket land som helst kan stå värd för ett världsmästerskap. Om Nordkorea vill vara värd för något... Jag åkte faktiskt till Nordkorea för några år sedan för att fråga nordkoreanerna om de var redo att arrangera ett dam-VM tillsammans med Sydkorea. Nåväl, jag lyckades inte så klart, men jag skulle åka ytterligare hundra gånger om det skulle hjälpa, sa Gianni Infantino enligt The Athletic.

Han tillade:

– Endast engagemang kan skapa verklig förändring. Vi är en global organisation och vill förbli en organisation som förenar världen.

Världens mest slutna land

Nordkorea är världens mest slutna land.

– Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar, framhåller Utrikespolitiska institutet, UI.

Kraftig kritik

Fotbolls-VM 2022 pågår för fullt. Mästerskapet är starkt ifrågasatt.

Att Qatar är värd för fotbolls VM 2022 har rört upp känslor i hela fotbollsvärlden. Anledningarna är bland annat de återkommande rapporterna om stora dödsfall bland gästarbetare i landet och mutanklagelserna i samband med tilldelandet.

Sedan Qatar tilldelades mästerskapet har antalet migrantarbetare i landet ökat betydligt.

– Ökningen beror bland annat på den stora expansionen inom byggsektorn. Antalet arbetare ökade från 1,6 miljoner i december 2017 till 2,7 miljoner i oktober 2018. Migrantarbetare som flyttar till Qatar arbetar främst inom bygg, sjukvård och hemtjänst och utgör upp till 95 procent av landets arbetskraft, uppger Amnesty.

Flera av migrantarbetarna hamnar i en situation där de utnyttjas.

Enligt siffror från Nepals ambassad i Doha har över 2 200 nepalesiska migrantarbetare dött i Qatar.

Den främsta orsaken till att migrantarbetarna kan utnyttjas är det så kallade Kafala-systemet. Det bygger på att migrantarbetares anställning på ett lagligt sätt binder dem till sina arbetsgivare.

– Det begränsar deras möjligheter att byta jobb och hindrar många från att lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd, uppger Amnesty.

Foto: M. Fakurian resp F. Saari

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 21

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen