EFTER GIFTLARMET: Livsmedelsverket ger besked om svenska kräftor
2024 08 08
– Flera svenska kräftor har halter av miljögiftet PFAS över det lagliga gränsvärdet för vad som får säljas.
Det framhöll Naturvårdsverket i ett uttalande under hösten 2023.
Myndigheten hänvisade till tester av kräftor som köpts i butik i augusti 2023.
– Det här visar både att det finns höga halter av PFAS i vissa svenska vattendrag och att det sprids vidare via kräftor till oss konsumenter. Det är mycket oroande. Sverige måste driva på för att förbjuda alla PFAS i hela EU och stoppa utsläppen till miljön, kommenterade Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Livsmedelsverket ger besked
Det har gått drygt ett år sedan giftvarningen utfärdades.
Nu ger Livsmedelsverket besked om årets kräftsäsong.
Konsumenter bör inte oroa sig, betonar Sabina Litens Karlsson, toxikolog och nutritionist vid Livsmedelverket.
– Vi har inga indikationer eller tecken på att halterna i kräftorna i svenska affärer överskrider gränsvärdena. Det betyder att man kan äta kräftor ett par gånger i år utan att oroa sig för att få i sig för mycket av de här ämnena, säger hon till TV4.
Så många kräftor kan man äta
PFAS är ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier som har många användningsområden.
Miljögiftet lagras lätt in i fisk och skaldjur.
På frågan om hur många kräftor man kan äta utan att få i sig för mycket av miljögiftet, svarar Livsmedelsverket:
– Fakta är att det går bra att äta kräftor utan risk. Det beror på att vi bara äter kräftor några få gånger varje år. Totalt sett får vi därför i oss väldigt lite PFAS via kräftor.
Naturvårdsverket anser dock att mer måste göras för att förhindra försäljning av livsmedel med höga PFAS-halter.
– Kontrollen brister idag. Livsmedelsverket måste tillsammans med kommuner och livsmedelsproducenter se till att matvaror testas och säkerställa att inga livsmedel med för höga halter PFAS når butikerna. Vi som konsumenter måste kunna känna oss trygga med vad vi köper, säger Karin Lexén.
Foto: C. Mackler
Text: Redaktionen