EFFEKTIVT VACCIN: 99,85 % av de som fått dos 2 har inte smittats

2021 08 10

Den andel av svenska folket som fått sin andra dos har fått ett väldigt bra skydd mot covid-19.

Det visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror över resultatet för de som fått dos 2 av Astra, Pfizer eller Moderna, det vill säga samtliga vaccin som Sverige har använt.

Siffrorna som gäller till och med mitten av juni visar att endast 0,15 % av de som fått dos 2 har konstaterats smittade mer än två veckor efter andra vaccindosen.

Mycket bra skydd

Och av de få personer som blivit smittade trots att de vaccinerats med två doser, de så kallade genombrottsinfektionerna, är det ytterst få som blir allvarligt sjuka.

– Det viktiga att notera med genombrottsinfektionerna är att man inte blir särskilt sjuk. Det är ett väldigt litet antal som ändå hamnar på sjukhus, säger professor Matti Sällberg som forskar vid Karolinska Institutet till TT enligt SvD.

Pandemi bland icke-vaccinerade

Av de nästan 3 500 personer som bekräftades smittade under vecka 30 var hela 76 % under 40 år och i den gruppen har färre än 20 % blivit fullvaccinerade.

– Det här är just nu en pandemi bland icke-vaccinerade, säger Matti Sällberg.

ANALYS

Statistiken är väldigt tydlig – om man vaccinerar sig så minskar risken väldigt mycket för att bli smittad och sjuk. Och blir man trots allt smittad så är det ytterst ovanligt att man blir allvarligt sjuk. Slutsatsen enligt experterna är att det är viktigt att erhålla dos 2 så snart man får möjlighet.

Foto: D. Schludi

[yop_poll id="466"]