Ebbas (KD) fullträff i samtalet med Jimmie (SD)

2021 07 04

När samarbetet mellan Centern och S går ut på att pressa varandra där det smärtar som mest kan KD och SD samarbeta kring frågor där de tycker lika.

Det var poängen när KD-ledaren Ebba Busch medverkade i kvällens Agenda i SVT tillsammans med SD-ledaren Jimmie Åkesson. När programledaren pressade Ebba (KD) kring att partiet säger ja till samarbete med Sverigedemokraterna sa Ebba följande:

– Vuxna människor kan sätta sig ned och visa respekt för varandras  väljare, visa respekt för varandras valresultat. Men framförallt ha en helt annan ingång till politik än vad Lööf och Löfven har. Istället för att jag ska avkräva Jimmie Åkesson på det jag vet smärtar som mest - det måste du ge upp och han gör detsamma med mig - så kan vi istället utgå ifrån vad anser vi är de främsta problemen och vad är lösningarna.

ANALYS

Här får Ebba in en riktig fullträff som lär gå hem hos väljarna. När Centern sa ja till samarbete med Socialdemokraterna efter 4 månader av talmansrundor så var det genom att pressa S att gå med på två reformer som S absolut inte ville ha – marknadshyror och förändrad LAS. Och när Centern på nytt överväger samarbete med S så är det återigen frågor som alla vet att S inte vill ha som Centern lyfter fram – sänkta skatter på ISK-sparande.

Samarbetsvänlig linje

Det ger en tydlig bild av två partier som egentligen inte tycks vilja samarbeta och som pressar varandra i media på frågor där det smärtar som mest – precis som Ebba sa i TV-rutan ikväll.

Istället torde en mer samarbetsvänlig linje som utstrålar positiv samverkan med gemensamma mål kring frågor där man tycker lika ge större utväxling i opinionen. Även Vänsterpartiet har lyft fram fokus på gemensamma mål kopplat till ett möjligt samarbete mellan V-S-MP-C men ännu så länge inte fått tummen upp av vare sig S eller C

Foto: KD FB resp. Ebba Busch Instagram

[yop_poll id="319"]