EBBA BUSH: Enormt underbetyg att ett parti som har rötter i nazismen kom in

2022 02 01

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush uttalar sig nu om känslorna hon hade när hon inledde samarbetet med SD. 

2019 bjöd Bush in Jimmie Åkesson till ett lunchsamtal. Nu berättar hon närmare för DN kring funderingarna inför den dialogen. 

Samarbetet

Nu har KD och SD kommit så långt att de samarbetar inför valet. Konflikterna av detta har blivit att några av medlemmarna har lämnat partiet.

Många nya medlemmar

– Jag tycker att det i bland målas upp som om det är jag i ensamt majestät som har stått för inriktningen, men vi är ju en stolt folkrörelse. Jag beklagar att vi har mist några medlemmar, men det har också strömmat till väldigt många medlemmar.

Enormt underbetyg

"Köttbullelunchen" mellan KD:s och SD:s partiledare fick stor uppmärksamhet. Nu berättar Ebba Bush mer kring första samtalet. 

– Det är ju inte en lätt fråga utifrån att vi är ett värderingsdrivet parti. Vi grundades som en motrörelse till nazismen, och jag ser det som ett enormt underbetyg att ett parti som ändå har rötter i nazismen, och kopplingar till nazismen in på 90-talet i Sverige, kom in i riksdagen, säger hon.

Drabbades av ”verkligheten”

Innan lunchsamtalet övervägde först partiledaren sin ståndpunkt att vägra en dialog med SD, och sedan drabbades Bush av vad hon kallar ”verkligheten”, rapporterar DN. Alliansen försvann tillsammans med det främsta genomslaget för deras politik, så det var tvunget att ske en förändring.

Nöjd med samarbetet

Trots att samarbetet inte var partiledarens förstaval känner hon sig nöjd över resultatet.

–Jag tycker att alla de som undrar om vi inte är på väg mot ett sluttande plan när man sätter sig ner och pratar med Sverigedemokraterna ska titta på vad det har blivit! Jag är väldigt nöjd med den förhandlingen vi gjorde i höstas, säger Ebba Busch och nämner ökat gåvoskatteavdrag, sänkt drivmedelsskatt och steg mot en nationell vårdförmedling.    

Men Bush har slutat älta

När frågan kommer upp kring hur hon hanterar SD-frågan idag, betonar hon att hon släppt det hela.

– Jag skulle vilja säga att jag har slutat älta det i dag.

Foto: Ebba Busch FB, Instagram

Text: Redaktionen